10 AHL-spillere som kan prege NHL neste sesong

 

Svenske Andreas Johnsson spilte ni kamper for Toronto Maple Leafs og scoret ett mål i 2017/18. Neste sesong spiller han etter alt å dømme fast i NHL. Foto: Bob Dichiara / Reuters / NTB scanpixFlere av disse spillerne kan bli stjerner i NHL i løpet av kort tid – om de får sjansen.

LAS VEGAS (Nitten.no): Jonathan Marchessault (27) rakk å bli 25 år før han fikk en skikkelig sjanse i National Hockey League (NHL), men da sjansen endelig kom – i Florida Panthers – var han moden for å ta den. Etter 306 matcher og 263 poeng i AHL, kunne Quebec-gutten omsider ta et endelig farvel med nest øverste nivå i nordamerikansk ishockey.

Marchessault scoret 30 mål og 51 poeng på 75 kamper med Florida Panthers i NHL sesongen 2016/17, før han ble sendt til Vegas Golden Knights da Panthers ville betale nevadalaget for å overta den tunge kontrakten til Reilly Smith.

I Vegas vokste Marchessault ytterligere. Den 175 centimeter høye senteren ble en av nøkkelspillerne i den nystartede klubben og hjalp laget til divisjonstittel til Stanley Cup-finale. På 97 kamper i NHL sesongen 2017/18 gjorde Marchessault 96 poeng.

Nitten.no har plukket ut ti kandidater fra AHL som sannsynligvis vil etablere seg i NHL neste sesong og som potensielt også kan bli stjerner i verdens beste liga i løpet av kort tid.

Rasmus Andersson
21-åring fra Malmö som både er god offensivt og solid defensivt. Han ble draftet i andre runde av Calgary Flames i 2015 og er nettopp ferdig med sin andre hele sesong i AHL. Hans 22 poeng på 54 kamper i 2016/17 ble etterfulgt av 39 poeng på 56 kamper i 2017/18. Han har også fått en smakebit på NHL, med ti kamper for Flames den siste sesongen. Det blir mest sannsynlig ikke så mange flere AHL-kamper på Andersson. Vi tror at han er moden for å passere Michael Stone på tavla i Flames-garderoben.

Austin Czarnik
25-åring fra Michigan som står foran en ekstremt viktig sommer. Han har ikke klart å etablere seg i Boston Bruins og er nå free agent. Etter 69 poeng på 64 kamper i AHL trenger han et NHL-lag som har plass til ham. Czarnik kan bli en åpenbaring om han plutselig befinner seg i rekke med en stjernespiller eller to i NHL. Jonathan Marchessault har vist at små spillere som dominerer i AHL kan gjøre seg bemerket også på høyeste nivå om de får muligheten.

Travis Dermott
Den beste backen i Toronto Marlies har vel mer eller mindre etablert seg i NHL. Det hersker iallfall ingen tvil om at han spiller i NHL neste sesong. Dermott er bevegelig på skøytene og distribuerer pucken bra. Hans utvikling er et eksempel på at ekstra tid i AHL kan være bedre enn å komme tidlig til NHL, for de fleste regner nå Dermott som en bedre back enn Connor Carrick.

Andreas Johnsson
Svensken ble draftet i sjuende runde, og fyller 24 år i november. Nå anses han som klar for NHL, etter å ha levert 54 poeng på 54 kamper for Toronto Marlies i grunnserien og 24 poeng på 16 kamper i sluttspillet. Johnsson ledet Marlies til seier i Calder Cup og ble kåret til sluttspillets viktigste spiller. Svensken virker moden for en topp 6-rolle i Maple Leafs og er en naturlig erstatter for James van Riemsdyk, som står uten kontrakt og trolig forsvinner til et annet lag.

Sami Niku
En ekstremt spennende finsk back som har utviklet seg bedre enn de fleste talentspeiderne klarte å forutse. Han scoret mål i sin hittil eneste NHL-kamp og var den beste backen i AHL i 2017/18. Han scoret også mange mål der – 16, for å være nøyaktig. 54 poeng fra backplass i AHL er ingenting å kimse av. Spørsmålet er hvor mye istid Winnipeg Jets finner til ham i sin eksepsjonelt sterke stall. I en annen klubb kunne han ha vært en realistisk utfordrer til Calder Trophy kommende sesong.

Nic Petan
En liten høyreving som allerede har spilt 95 kamper i NHL uten å gjøre seg bemerket der eller å klare å klamre seg fast. Etter 52 poeng på 52 kamper i AHL sesongen 2017/18 er det åpenbart at 23-åringen ikke har mer å hente på det nest øverste nivået. Han er avhengig av å få en trade bort fra Winnipeg, men hvis han blir sendt til et svakere lag, kan han bli morsom å følge i NHL.

Garret Sparks
Vi finner plass til en keeper på listen vår også, dog under litt tvil. Det er jo ikke plass til Garret Sparks mellom stengene hos Toronto Maple Leafs – der står Frederik Andersen godt plantet med skøytene i isen. Samtidig har Sparks vokst voldsomt som idrettsutøver. Han bestemte seg før denne sesongen for å bli mer seriøs og gjøre det beste ut av tilværelsen i AHL, selv om det er tre år siden han debuterte i NHL. Resultatet av den positive innstillingen og økte treningsmengden, er at Sparks leverte en redningsprosent på 93,6 på 43 grunnseriekamper. Han slapp bare inn 1,79 mål per kamp. I sluttspillet steg dette til 2,22 mål per kamp, mens redningsprosenten sank til 91,5, men Sparks endte opp som mester med Toronto Marlies. Ettersom flere lag i NHL, som for eksempel New York Islanders og Carolina Hurricanes, er på jakt etter førstekeepere, er det ikke utenkelig at Sparks kan bli tradet i sommer.

Daniel Sprong
Pittsburgh Penguins-manager Jim Rutherford har allerede gjort det klart at Sprong skal spille i NHL neste sesong. Han har vært god nok for NHL en stund hvis man kun ser på hans offensive ferdigheter, men Penguins har følt at han har hatt behov for å utvikle seg defensivt. 21-åringen gjorde 32 mål og 65 poeng på 65 kamper for Wilkes-Barre/Scranton Penguins. Spørsmålet er hvor i lagoppstillingen Penguins kan finne plass til ham. Patric Hörnqvist og Phil Kessel er vanskelige å flytte på. Bryan Rust trives også best på høyrevingen. Det kan bli vanskelig å finne power-play-tid til Sprong, med mindre Kessel blir tradet.

Dylan Strome
Tredjevalget i 2015-draften har trengt tid på å bli NHL-klar, men nå er han det. Tror vi. Han spilte seg inn på årets rookielag i AHL med 22 mål og 53 poeng på 50 kamper der, og avsluttet sesongen med ti matcher i NHL hvor han produserte åtte poeng. Strome blir kanskje ikke den superstjernesenteren man trodde, men han blir sannsynligvis en god første- eller andresenter. Hvordan han kompenserer for manglende toppfart, og kjemi med rekkekameratene, vil avgjøre om han blir det ene eller andre.

Valentin Zykov
Det har tatt tid for denne vingen, som opprinnelig ble draftet av Los Angeles Kings tidlig i andre runde i 2013. Hans «prøvespill» for Carolina Hurricanes på tampen av 2017/18 var produktivt nok til at Zykov bør få alle muligheter til å ta en plass i laget fra start av kommende sesong. 23-åringen fra St. Petersburg ble toppscorer i AHL med 33 mål i 2017/18 og gjorde totalt 54 poeng på 63 kamper der.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar