10 spillere som kan ta steget fra AHL til NHL denne sesongen

Carter Hart. Foto: phantomshockey.com

Flere av disse spillerne har potensial til å bli nøkkelspillere i verdens beste hockeyliga.

Det er flere tilfeldigheter i hockey enn mange tenker over. Det gjelder ikke bare om pucken går stang ut eller stang inn, eller om det skjer med eller uten speidere på tribunen, men også om en spiller faktisk får sjansen eller ikke.

I våre dager er det en selvfølge at en spiller som Johnny Gaudreau skal spille i NHL. Han scoret 36 mål og 72 poeng på 60 matcher i den defensivt sterke juniorligaen USHL som 17-åring, men hele 103 spillere ble draftet av NHL-lag før Calgary Flames tok en sjanse på den lille vingen med sitt fjerderundevalg i 2011.

Ni år tidligere var Brett Sterling på samme alder. 17 år. Inne i sin siste sesong før han kunne draftes av et NHL-lag. Sterling, som er 171 centimeter høy, gjorde seks mål på ti kamper i USHL, 21 mål og 36 poeng på 31 matcher for det uoffisielle landslaget «USNTDP» og ni mål og tolv poeng for USA i U18-VM.

Sterling ble ikke draftet. Ikke før året etter, da han som 18-åring gjorde 27 mål på 36 matcher på collegenivå. Sterling fikk etter hvert også sjansen i NHL, men ikke i en offensiv rolle med gode rekkekamerater.

Nå skal det understrekes at Brett Sterling ikke var like talentfull som Johnny Gaudreau, men han har produsert nesten 500 poeng i AHL og gjorde 15 mål der så sent som forrige sesong.

Uansett: Jeg ville bare understreke at tilfeldigheter spiller en rolle.

Det samme gjelder åpninger. Hvis et NHL-lag ikke trenger en back, fordi manager og trener er fornøyd med de 6-8 backene som allerede er i stallen, er det vanskelig for en god AHL-back å få sjansen. Da mangler han en åpning.

198 centimeter høye Logan Stanley er et eksempel på det – inntil videre. Han tilhører Winnipeg Jets, som sitter på sju solide backer og dessuten har to NHL-klare backer sammen med Stanley i farmerlaget Manitoba Moose (den ene er på listen vår under her).

I arbeidet med å finne ti AHL-spillere som kan ta steget til NHL denne sesongen, er det tatt hensyn til spillernes ferdighetsnivå, spillernes potensial og hvordan konkurransen om spilletid i NHL ser ut. Målet er å identifisere spillere som kan bli værende i NHL når de først får sjansen.

Det finnes selvfølgelig langt mer enn ti spillere i denne situasjonen, men vi må sette strek ett sted. Denne listen inneholder ti av dem vi mener har størst sjanse til å «bli ferdigutdannet» fra AHL denne sesongen.

Listen er sortert alfabetisk på etternavn:

Hvem: Erik Brännström, back
Hva: 2 mål på 2 kamper i AHL denne sesongen, 15 poeng på 44 kamper i SHL forrige sesong
Hvor: Vegas Golden Knights / Chicago Wolves
Hvorfor: Brännström er et meget stort backtalent, av den moderne, offensive typen, som er god på skøytene og har både teknikk og spilleforståelse til å gjøre skade på motstanderne. Trener Gerard Gallant uttalte for et par uker siden at svensken er «svært nære» NHL. Vegas har slitt mer denne sesongstarten enn i fjor, så her er det gode muligheter for at det dukker opp en åpning.

Hvem: Daniel Brickley, back
Hva: 1 mål på 2 kamper i AHL, men også -4. Gjorde 10 mål og 35 poeng på 40 kamper for Minnesota State University i NCAA forrige sesong
Hvor: Los Angeles Kings / Ontario Reign
Hvorfor: Brickley er 23 år gammel og ble ansett for å være en av de aller best spillerne på collegenivå forrige sesong. En rekke NHL-klubber ønsket signaturen hans, men Brickley valgte Los Angeles, blant annet fordi han anser sjansen for å være god når det gjelder spilletid der. I Kings er Drew Doughty, Jake Muzzin, Alec Martinez og Derek Forbort selvskrevne. Før sesongstart ville nok også Dion Phaneuf vært i den kategorien, men han har en fryktelig Corsi (skuddforsøk for og imot for begge lag mens han er på isen). Kings har skapt 10 målsjanser med Phaneuf på isen, men sluppet til 20 bakover. Oscar Fantenberg har også fryktelige tall i Corsi og målsjanser. Paul LaDues tall imponerer heller ikke. Brickley kommer definitivt til å få sjansen i NHL hvis han klarer å levere brukbart i AHL. Han ble brukt mye sammen med Drew Doughty i sesongoppkjøringen til Kings. Hvis Brickley ikke presterer, kan sjansen i stedet gå til Kale Clague, andrerundevalget i 2016.

 

Hvem: Jonathan Dahlén, venstreving
Hva: 2 kamper, 2 assists i AHL denne sesongen, 23 mål og 44 poeng på 44 kamper i SHL forrige sesong
Hvor: Vancouver Canucks / Utica Comets
Hvorfor: Dahlén er et stort talent og en god venn av Elias Pettersson, årets stjerneskudd i NHL. På sikt kan disse to svenskene bli et skikkelig radarpar for Vancouver. Når Canucks-ledelsen mener at Dahlén er moden for NHL, blir det ryddet plass. Konkurrentene på venstrevingen der heter Tyler Motte og Tim Schaller.

 

Hvem: Carter Hart, keeper
Hva: 1 kamp i AHL med 3 baklengsmål denne sesongen, 41 kamper med 1,60 mål imot og 94,7 i redningsprosent for Everett Silvertips i WHL forrige sesong
Hvor: Philadelphia Flyers / Leigh Valley Phantoms
Hvorfor: Philadelphia har i årevis savnet en toppkeeper. Årevis er kanskje snevert. I mange tiår, kan vi vel si. Nå kommer denne toppkeeperen. Carter Hart ble kåret til årets keeper i kanadisk juniorhockey i både 2016 og 2018, og kåret til årets keeper i WHL 2016, 2017 og 2018. Ingen andre keepere har klart dette før ham. Ikke Patrick Roy. Ikke Martin Brodeur. Vi bare nevner det. Brian Elliott er førstekeeper i Flyers akkurat nå, men han er ustabil og på utgående kontrakt. Michal Neuvirth er også både ustabil og på utgående kontrakt. Han er i tillegg skadd. Philadelphia hentet derfor Calvin Pickard på waivers. Det forteller mye om hvor åpen veien ligger for Hart. Han må bare først vise at AHL ikke er noe sted for ham å være.

 

Hvem: Olli Juolevi, back
Hva:
2 kamper, 1 assist i AHL denne sesongen. 19 poeng på 38 kamper i SM-Liiga forrige sesong
Hvor: Vancouver Canucks / Utica Comets
Hvorfor: Det er ingen overdrivelse å si at Vancouver Canucks traff bedre med sitt femtevalg i draften 2017 – Elias Pettersen – enn sitt femtevalg i 2016 – Olli Juolevi. Den 20 år gamle finske backen er juniorverdensmester, men spiller ennå ikke i NHL. Forrige sesong tilbrakte han på lån hos TPS hjemme i Finland. Nå er han Nord-Amerika. Og Vancouver trenger ham sårt. Verken Troy Stecher og Michael Del Zotto imponerer for Canucks, som har 14 baklengsmål på 3 kamper hittil.

 

Hvem: Ville Meskanen, ving
Hva: 1 mål, 3 poeng på 3 kamper i AHL denne sesongen, 24 mål og 44 poeng på 48 kamper i SM-Liiga forrige sesong
Hvor: New York Rangers / Hartford Wolf Pack
Hvorfor: Rangers har tapt alle kamper i NHL hittil, og sliter med å finne rekkekombinasjoner som fungerer. Cody McLeod er til og med i NHL-stallen deres. Så det er åpenbart at det er rom for en målfarlig ving der – og det er Meskanen. Svenske Michael Lindqvist er også i denne kategorien, for øvrig. Den av dem som leverer best i AHL-starten, vil få sjansen i Rangers først. Senteren Lias Andersson er en tredje Hartford-forward som fort kan spille i NHL resten av sesongen når han først kalles opp.

 

Hvem: Philippe Myers, back
Hva:
1 kamp, 1 assist i AHL denne sesongen, 5 mål og 21 poeng på 50 kamper der forrige sesong
Hvor: Philadelphia Flyers / Leigh Valley Phantoms
Hvorfor: Andrew MacDonald får fem millioner dollar for å spille for Flyers denne sesongen. Han har også kontrakt på at han skal få fem millioner dollar neste sesong. Ser man på noen andre tall, for eksempel antall store målsjanser for og imot Flyers mens MacDonald er på isen, finner man mindre imponerende sifre. 8 for og 25 imot. Flyers får bare 24 prosent av de store målsjansene i kampen når MacDonald er på isen. Philadelphia har derfor behov for friskt blod og Philippe Myers er en av dem klubben har størst forventninger til. Den udraftede 21-åringen spilte sin første sesong i AHL i fjor og er nok inne i sin siste sesong i AHL nå.

 

Hvem: Sami Niku, back
Hva: 2 kamper og 0 poeng i AHL denne sesongen, 54 poeng på 76 kamper der forrige sesong
Hvor: Winnipeg Jets / Manitoba Moose
Hvorfor: Niku er NHL-klar nå. Han mangler bare en åpning i Jets. Den kommer han trolig til å få i løpet av sesongen, enten fordi han går forbi Ben Chiarot eller Dmitry Kulikov, eller fordi Winnipeg trader Tyler Myers, som er på utgående kontrakt sannsynligvis blir for dyr til at Winnipeg har råd til ham neste sesong. Det er nok ikke veldig sannsynlig at Myers trades, ettersom Winnipeg har ambisjoner om å vinne Stanley Cup, men Niku er så god at det sportslig sett kanskje kan forsvares.

 

Hvem: Nicolas Roy, senter
Hva: 4 mål og 6 poeng på 2 kamper i AHL denne sesongen. 38 poeng på 70 matcher forrige sesong
Hvor: Carolina Hurricanes / Charlotte Checkers
Hvorfor: Carolina har startet sesongen i NHL på glimrende vis og har mange produktive spillere i stallen, men det er fremdeles mulig å se åpninger her. Supertalentet Martin Necas har ikke blomstret som tredjesenter og kan muligens ha godt av mer tid i AHL. 21 år gamle Nicolas Roy ser på sin side ut til å nærme seg status som «ferdigutdannet» i AHL. Skader kan også gi Roy sjansen.

 

Hvem: Mason Shaw, senter
Hva: 2 kamper, 1 mål, 3 poeng i AHL nå, spilte bare 1 kamp hele forrige sesong
Hvor: Minnesota Wild / Iowa Wild
Hvorfor: Minnesota Wild har Matt Hendricks som fjerdesenter nå, i rekke med Marcus Foligno og Eric Fehr, så konkurransen til Mason Shaw på NHL-nivå er absolutt overkommelig. Det er mulig å finne en åpning til den 175 centimeter høye 19-åringen hvis hans prestasjoner tilsier det. Shaw var ute med en alvorlig kneskade hele forrige sesong og har godt av å spille mye i AHL nå. Hvis han fortsetter som han har startet, blir det likevel vanskelig å holde ham unna NHL lenge. Minnesota Wild spiller i den knallharde Central-divisjonen og trenger målfarlige spillere. Laget har bare scoret to mål på de to første kampene.

 

NB! Spillere som Vitaly Abramov (Columbus Blue Jackets), Lawrence Pilut (Buffalo Sabres) og Cal Foote (Tampa Bay Lightning) ville også ha fått plass på denne listen, hvis det ikke var for at NHL-klubbene deres for tiden ser ut til å mangle åpninger til dem.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar