10 tanker om drafthelgens største trade

Dougie Hamilton er klar for sin tredje klubb i NHL. Foto: Sergej Bulski / Reuters / NTB scanpix
Dougie Hamilton er klar for sin tredje klubb i NHL. Foto: Sergej Bulski / Reuters / NTB scanpix

DALLAS (Nitten.no): Calgary Flames og Carolina Hurricanes gjorde helgens eneste store trade. Dougie Hamilton, Micheal Ferland og Adam Fox ble sendt til Carolina i bytte mot Noah Hanifin og Elias Lindholm.

Her er mine tanker om dette:

1. Carolina klarte ikke å bli enig med Elias Lindholm om en ny kontrakt. 23-åringen som ble tatt som nummer fem i draften 2013 har ikke utviklet seg til den stjernen man trodde han skulle bli. Forrige sesong ble det bare 16 mål og 44 poeng på 81 kamper. Uten å vite hvorfor han og Carolina ikke ble enige, slår det meg at han kanskje ønsket å bytte omgivelser for å se om det ville få fart på karrieren. I så fall er det jo ironisk at han havner i Calgary, hvor han gjenforenes med den samme treneren han har hatt i Carolina – Bill Peters. Peters ble hentet til Calgary etter sesongslutt. Sjansen for at Lindholm oppnår en dramatisk økning i poengproduksjonen er ikke så stor når han skal spille for den samme treneren og trolig i det samme systemet som før.

2. Hvis Lindholm får spille en hel sesong i rekke med Johnny Gaudreau og Sean Monahan, bør han kunne produsere mer, selv under samme trener i samme system. Svensken kan spille både høyreving og senter, så det er vel minst like sannsynlig at han blir prøvd som andresenter.

3. Adam Fox (20) anses som et meget stort backtalent. Han leverte fem poeng på sju kamper for USA i U20-VM og 28 poeng på 29 kamper for Harvard. Årsaken til at Calgary inkluderte ham i denne traden er at Fox så langt har avslått å skrive kontrakt med Flames. Dermed ville de ha risikert å miste rettighetene hans etter hvert. Vi får se om Long Island-gutten er mer positiv til Carolina. Han skal uansett spille collegehockey neste år også, selv om mange anser ham som NHL-klar allerede nå.

4. Dougie Hamilton er bare 25 år, men tilhører allerede sin tredje NHL-klubb. På isen leverer han meget solid spill. Backen har fire sesonger på rad med over 40 poeng. Denne sesongen scoret han 17 mål, noe som er karrierebeste. Han er dessuten høyrefattet, noe alle NHL-lag elsker. Så hvorfor trades han likevel? Det ryktes at han ikke passer så godt inn sosialt. Jeg vet ikke om det er riktig, men det var mange som snakket om akkurat det her i Dallas denne helgen.

5. Da jeg snakket med Calgarys manager Brad Treliving, gjentok han flere ganger at Flames «ønsker spillere som vil være i Calgary», så det kan være at Hamilton selv har bedt om en trade. Han har tre år igjen av kontrakten sin på 5,75 millioner dollar i året.

6. Noah Hanifin var nøkkelen for Calgary her. Bill Peters og Brad Treliving liker ham svært godt. Han er 21 år, stor og mobil. Jeg har svært stor sans for ham og tror at Hanifin kan utvikle seg til en Norris-kandidat etter hvert, selv om mange kritiserer hans manglende utvikling forrige sesong.

7. Hanifin gleder seg veldig til å spille i Calgary, ifølge Treliving. Han går vel inn i andre backpar, bak Mark Giordano, vil jeg anta.

8. Både Hanifin og Lindholm er «restricted free agents» (RFA), altså uten kontrakt, men eid av Calgary Flames. Hamilton koster altså 5,75 millioner per år, mens Micheal Ferlands lønn er 1,75 millioner. Lønnsmessig ser dette ut til å bli ganske likt, jeg vil anslå at Calgary kanskje får noe høyere lønnskostnader gjennom denne traden, men neppe mer enn 1-2 millioner mer.

9. Ferland er en helt ålreit spiller som scorer en del mål og kan bidra med fysisk spill, noe Carolina kan trenge. Han gjorde 21 mål og 41 poeng forrige sesong.

10. Jeg har prøvd å lande på en vinner i denne traden, uten å klare det. Carolina fikk den beste spilleren, i Dougie Hamilton, og et fantastisk talent i Adam Fox. Calgary fikk en ung back som kan bli enda bedre og en anvendelig forward som er hakket bedre enn Ferland. Hvis man ikke inkluderer faktorene som motiverte Calgary til å gjøre denne dealen, synes jeg Carolina vant, men hvis man tenker over at Fox ikke ville signere og at Hamilton angivelig ikke passet inn i spillegruppen, synes jeg Flames fikk mye ut av situasjonen.

 

 

 

 

 

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar