10 tanker om NHL-draftens første dag

Jack Hughes. Foto: Instagram

New Jersey Devils valgte som ventet, men første runde bød på flere overraskelser.

Her er resultatene fra første runde av NHL-draften 2019:

 1. Jack Hughes, senter, New Jersey Devils
  2. Kaapo Kakko, høyreving, New York Rangers
  3. Kirby Dach, senter, Chicago Blackhawks
  4. Bowen Byram, back, Colorado Avalanche
  5. Alex Turcotte, senter, Los Angeles Kings
  6. Moritz Seider, back, Detroit Red Wings
  7. Dylan Cozens, senter, Buffalo Sabres
  8. Philip Broberg, back, Edmonton Oilers
  9. Trevor Zegras, senter, Anaheim Ducks
  10. Vasilij Podkolzin, høyreving, Vancouver Canucks
  11. Victor Söderström, back, Philadelphia Flyers
  12. Matthew Boldy, venstreving, Minnesota Wild
  13. Spencer Knight, keeper, Florida Panthers
  14. Cam York, back, Arizona Coyotes
  15. Cole Caufield, høyreving, Montreal Canadiens
  16. Alex Newhook, senter, Colorado Avalanche
  17. Peyton Krebs, venstreving, Vegas Golden Knights
  18. Thomas Harley, back, Dallas Stars
  19. Lassi Thomson, back, Ottawa Senators
  20. Ville Heinola, back, Winnipeg Jets
  21. Samuel Poulin, venstreving, Pittsburgh Penguins
  22. Tobias Björnfot, back, Los Angeles Kings
  23. Simon Holmström, høyreving, New York Islanders
  24. Philip Tomasino, senter, Nashville Predators
  25. Connor McMichael, senter, Washington Capitals
  26. Jakob Pelletier, venstreving, Calgary Flames
  27. Nolan Foote, venstreving, Tampa Bay Lightning
  28. Ryan Suzuki, senter, Carolina Hurricanes
  29. Brayden Tracey, venstreving, Anaheim Ducks
  30. John Beecher, senter, Boston Bruins
  31. Ryan Johnson, back, Buffalo Sabres

1) New Jersey Devils fulgte manuskriptet og valgte den spilleren i draften med høyest potensial. Jack Hughes kan bli en av verdens aller beste spillere. Kaapo Kakko er nok mer NHL-moden akkurat i dag, men det skyldes at han fysisk er en voksen mann, mens Hughes kan bli sterkere.

2) Steve Yzerman og Detroit Red Wings sto for den store overraskelsen i første runde, gjennom å velge den tyske backen Moritz Seider. Det betyr ikke at valget var dumt. Seider har et enormt potensial. På aldersbestemt nivå er han en dominerende back som bidrar med poeng offensivt, mens han i DEL denne sesongen spilte på det sikre og utmerket seg med solid defensivt spill. Det vitner om en framtidig storback.

3) Personlig er jeg mest spent på Kirby Dach hos Chicago Blackhawks. Dach er over 190 centimeter høy, så det er vanskelig å vite om hans dominans på juniornivå skyldes hans gode teknikk og spilleforståelse eller om det hovedsakelig skyldes hans fysiske fortrinn. Når jeg raskt kikker igjennom de 100 beste i NHLs poengliga denne sesongen, ser jeg ingen forwards der under 30 år som er like høy eller høyere enn Dach, til tross for at slike spillere gang etter gang draftes i første runde. Vi venter for eksempel fremdeles på at Michael Rasmussen eller Tage Thompson skal bli topp 6-spillere på NHL-nivå.

4) Colorado Avalanche har allerede Tyson Barrie, Cale Makar og Samuel Girard. Offensive backer. Barrie er etablert, mens Makar og Girard ser ut til å kunne bli framtidige stjerner. Likevel valgte Joe Sakic og staben hans backfenomenet Bowen Byram – den beste offensive backen i årets draft. Det er smart. Man bør alltid ta den beste tilgjengelige spilleren, for innen disse unge spillerne er etablert på NHL-nivå, ser gjerne laget som draftet dem ganske annerledes ut. Det ryktes for øvrig at Barrie kan bli tradet når som helst. Jeg vet ikke om Byram går rett inn i NHL, men han blir en stjerne der en dag.

5) Vancouver Canucks lot seg ikke skremme av at Vasilij Podkolzin er under kontrakt med SKA St. Petersburg og tidligst kommer til Nord-Amerika om to år. Den unge russeren var til stede i Vancouver fredag, så man ser iallfall tydelig at han er interessert i å komme til NHL. Flere speidere mener at han er blant de fem største talentene i årets draft, så Canucks kan ha gjort et varp her.

6) Mange lurte på hvem som kom til å velge keeperen Spencer Knight fra USNTDP. Da Philadelphia Flyers gjorde en trade med Arizona Coyotes for å hoppe fra 14.- til 11.-plass, trodde vi at det var for å komme foran Florida og ta Knight, men Flyers valgte den svenske backen Victor Söderström. Dermed gikk Knight til Panthers. Og det gir veldig mening. Flyers’ største keepertalent Samuel Montembeault er i ferd med å etablere seg på NHL-nivå og klubben trenger et stortalent i draftpoolen sin. Spencer Knight kan bli en stjernekeeper en dag.

7) Cole Caufield falt som ventet lavere enn hans 72-målssesong tilsier, fordi han er lav. Montreal Canadiens fikk den 170 centimenter lave høyrevingen med sitt 15.-valg og gjorde sannsynligvis draftens første ran. Caufield har kanskje det beste skuddet jeg har sett hos en junior. Ikke det hardeste eller mest spektakulære skuddet, men det beste og mest effektive. Han er dessuten meget god til å forsvinne fra radaren hos forsvarsspillerne, så han klarer ofte å komme i posisjon til å bruke det. I tillegg er Caufield hardtarbeidende.

8) Artur Kalijev er blant de fem beste målscorerne i årets draft, sammen med blant andre Caufield og Kakko, men ingen ville bruke et førsterundevalg på ham. Han gjorde over 50 mål og 100 poeng på 67 kamper i OHL denne sesongen. Amerikaneren kan bli årets største kupp for det laget som velger ham, formodentlig i andre runde, selv om det er skepsis rundt hans evne til å bidra defensivt.

9) Ingen spillere med NHL-kontrakt skiftet lag under fredagens draftrunde. Det er uvanlig. Vi fikk bare én trade, og den besto kun av draftvalg. En av årsakene til at ingen tradet spillere, er at lagene i NHL ennå ikke har fått beskjed om hva lønnstaket blir neste sesong. Det ligger an til å bli lavere enn 83 millioner dollar, hvor vi i noen måneder nå har trodd at grensen ville havne. Kanskje blir den ikke mer enn 81,5 millioner dollar. Det spiller en stor rolle for lagene.

En annen og kanskje viktigere årsak, er at årets draft er regnet som meget god. Og det er mange stortalenter igjen til andre runde.

10) Lønnstaket kan bli annonsert allerede lørdag. Det kan åpne for en bølge av trades når managerne igjen samles på gulvet i Rogers Arena i Vancouver for å gjennomføre runde to til sju av draften. Showet starter klokken 19.00 norsk tid.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar