10 ting vi har lært av sluttspillet så langt

Daniel Rokseth ble matchvinner i den viktige femtekampen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Vålerenga og Storhamar er videre til semifinale, mens fire lag kjemper om de to siste plassene.

Neste gang jeg hører noen si «I ville vesten» kommer ikke tankene mine til å gå til de lovløse tilstandene i Nord-Amerika på 1800-tallet, men til Stavanger og kamp fem mellom Stavanger Oilers og Sparta.

Makan til ellevill kamp!

Stephan Vigier bommet på åpent mål i sudden death. Sparta kontret og Scott Allen ble felt av Johannes Johannesen idet han nesten kom alene med keeper, uten at det ble blåst. TV-bildene viser ikke tydelig hvorvidt det var lovlig forsvarsspill eller tripping, men ettersom pucken ble med Allen rett fram, er sistnevnte mest sannsynlig.

Uansett var dette bare to av utallige hendelser som gjorde dette actionfylte oppgjøret til førsteklasses underholdning – trolig noe av det mest underholdende vi har sett i norsk idrett i 2019!

«Dette er en kamp jeg føler ingen har fortjent å tape», konstaterte TV 2s Kasper Wikestad mens han kommenterte denne hockeygodbiten.

Det ene laget tapte likevel. Daniel Rokseth scoret det avgjørende målet 11,21 minutter ut i spilleforlengningen, og dermed vant Stavanger Oilers 6-5 mot Sparta.

Nå leder Oilers 3-2 i kamper og har to matchballer. Den første kommer i Sarpsborg på søndag. Vi tar det for gitt at sarpingene stiller seg i en flere kilometer lang kø for å få tak i billetter til den matchen.

Her er ti ting vi har lært av sluttspillet så langt:

1. Hittil i dette sluttspillet er det blitt scoret 6,4 mål per kamp. Det er en markant oppgang fra de to foregående sluttspillene. I 2018 ble det scoret 5,9 mål per kamp, og i 2017 lå snittet på 5,7.

2. Stjernen ligger nede med brukket rygg, både sportslig og økonomisk. Nå må den nye styrelederen få skikk på forholdet mellom inntekter og utgifter og bygge opp klubbens fundament på en mer solid måte. Det ble en brutal kvartfinaleserie mot Storhamar, men nå er den over og Stjernen kan begynne arbeidet med å lege sårene og «bli frisk».

3. Uansett hvordan det går for Storhamar i årets sluttspill, har Aaron Irving og Patrick Thoresen gitt seg selv gode utgangspunkt for å ende i toppen av poengligaen. Begge gjorde ni poeng på fire matcher mot Stjernen. Victor Svensson gjorde sju og Christian Larrivee seks.

4. Diskusjonen om begrensningen av importspillere har vært heftig de siste ukene. Tilhengerne av mange importspillere argumenterer blant annet med at det er nødvendig for at småklubber skal kunne rykke opp, noe som igjen kan hjelpe lag som Narvik og kanskje senere Bergen eller Trondheim opp til Get-ligaen. Motstanderne argumenterer med at dette må begrenses for å øke nivået på norske spillere.

Begge argumentene gir mening, uten at jeg kan si noe sikkert for eller imot noen av delene, men ett argument som ikke kan brukes for å ha mange importspillere, er at det trekker tilskuere. I den svært viktige femtekampen mellom Stavanger Oilers og Sparta fredag, var det mange tomme seter i DNB Arena.

Oilers har mange svært gode importspillere, både i kategorien «har dominert i Get-ligaen før» og «har vært på nest høyeste nivå i Nord-Amerika». Det ser ikke ut til at dette trekker ekstra tilskuere. Trener Todd Bjorkstrand er dessuten kynisk restriktiv med å la klubbens talentfulle og unge, norske spillere få istid.

5. Tross svært lite istid, har både Markus Vikingstad og Robin Haglund Mathisen scoret mål for Stavanger i kvartfinaleserien mot Sparta. De spiller bra og ville trolig fått mer istid av de fleste andre trenere. Selv om fredagens match gikk langt ut i fjerde periode før den ble avgjort, var det så vidt de rundet ti minutter spilletid.

Jacob Lagacé spilte 24,29 minutter, mens det ble 24,58 på Greg Mauldin, 23,05 på Stephan Vigier og 25,25 på Phil Lane. På backplass kom Luc Snuggerud opp i hele 35,53 minutter, mens også Johannes Johannesen rundet 30 minutter. I Sparta lå alle mellom 13,23 og 24,20 minutter, med unntak av Dylan Zink, som endte på 26,57 (forutsatt at informasjonen fra hockey.no/live er korrekt).

Hvor dypt ut i sluttspillet orker spillere som Lagacé og Vigier hardkjøret?

6. På stillingen 3-1 til Stavanger Oilers fredag, kom Sparta to mot én på en kontring. Målet til Sparta var ute av stilling, noe keeper Jens Kristian Lillegrend ropte til dommerne om. I NHL ville spillet ha fortsatt inntil Stavanger Oilers fikk kontroll over pucken, men dommerne valgte å blåse. Det at avblåsningen kom først etter at Sparta var inne i offensiv sone, skapte sterke reaksjoner hos de hvitkledde.

Det står mye om buret ut av stilling i regelverket, blant annet at spillet skal fortsette dersom det var det andre laget som førte til at buret gikk ut av stilling. I dette tilfellet var det trolig Lillegrend selv. Men det visste neppe dommerne. Og det står ingenting om hvordan det skal reageres hvis man ikke vet om det var angripende eller forsvarende lag som forårsaket at buret kom ut av stilling.

Selv etter å ha lest igjennom regelverket, klarer jeg ikke å si med hundre prosent sikkerhet hvordan det skal reageres i en slik situasjon. Språk er vanskelig.

7. TV 2s grep med å plassere mikrofoner på dommerne, er helt fantastisk! Dommerne skal ha all verdens ros for å godta dette. I mange andre ligaer ville nok dommerstanden ha protestert og nektet, men de norske dommerne er med på leken og bidrar til å øke underholdningsverdien. Etter at Sparta reduserte til 3-4, kunne vi se Peter Lorentzen gå bort til den ene dommeren før dropp og be ham om å sjekke videobildene. «De ringer ned hvis det er noe, men vi har ikke noe behov for det, vi. Helt åpent mål», svarte dommeren kontant. Det er helt nydelig at vi får lov til å høre slikt!

Dommerne lot for øvrig utrolig mye passere i denne matchen, men det var vel nokså jevnt fordelt på lagene totalt sett.

8. Selv om jeg tror at spillerstallen til Stavanger Oilers totalt sett besitter et høyere ferdighetsnivå individuelt, og selv om det er fair at Oilers leder 3-2 i kamper, er det veldig mye å like i dette Sparta-laget. Foruten den imponerende viljen til å kjempe videre uansett tilbakeslag, og den taktiske strukturen som Sjur Robert Nilsen har implementert, fryder jeg meg også over de smarte skuddene til Andreas Klavestad fra blålinja, smartnessen til Henrik Knold, det fysiske spillet til Emil Lilleberg og krigingen til Tommy Kristiansen. Dette Sparta-laget kan bli fryktelig bra om 1-2 år.

9. Duoen Rasmus Ahlholm og Tobias Lindström fortsetter å sanke poeng i et imponerende tempo. Det ble sju på dem hver i de fem kampene som Vålerenga trengte for å gi Manglerud Star ferie. Nå har de to svenskene også fått selskap av tredjemann i rekka, Martin Røymark, som ellers er kjent som rekkas defensive alibi. Røymark gjorde også sju poeng mot Manglerud Star. Vålerenga er videre med 4-1 i seirer. Nå venter trolig enten Frisk Asker eller Lillehammer i semifinalen.

10. Kampserien mellom Frisk Asker og Lillehammer skulle jeg veldig gjerne også ha fulgt nøye. Den er akkurat så uforutsigbar som forventet. Bortelaget har vunnet alle kampene så langt, og det er ikke akkurat hverdagskost. Fredag ledet Lillehammer 3-2 etter første periode, men raknet fullstendig i andre periode og slapp inn fire mål på ti minutter og 27 sekunder der.

Etter fredagens 7-4-seier mot Lillehammer leder Frisk Asker 3-2 i kamper og har skaffet seg to matchballer. Med tanke på den tøffe motstanden som venter i semifinalen, kan du banne på at askerlaget er svært motivert for å avgjøre denne kampserien på første forsøk, slik at det kan bli et par ekstra hviledager.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

2 Replies to “10 ting vi har lært av sluttspillet så langt”

  1. Akkurat det med publikum i DnB arena kunne jeg fortalt deg på forhånd. Stavanger-publikummet venter til semi, før de betaler seg inn. Ser du historisk sett i DnB arena, har det aldri vært mange tilskuere i kvarten.det er flere faktorer, men en av dem er ar det koster $$$ med både sesongkort og sluttspill.

  2. Ang den situasjonen med målet ut av stilling, så var det vel Lillegrend selv som var skyld i det, pluss at det var han som påkalte hoveddommers oppmerksomhet rundt det. Mener å høre at Johnsen også sier dette på isen?

Legg igjen en kommentar