11 spillere som imponerte under junior-VM

Henri Jokiharju scorer med et skudd fra blålinja i semifinalen mot Sveits. Foto: IIHF.com

Vi planla å lage en liste med fem navn, økte til ti, men klarte ikke å stoppe der heller.

Finland er verdensmester etter å ha slått USA 3-2 i finalen i U20-VM i Canada. Dette er finnenes tredje gull på seks år – og til stor glede for hockeymedia, var det Kaapo Kakko som scoret det avgjørende målet.

Det gjorde nok heller ingenting at vinnermålet kom bare 86 sekunder før tredje periode tok slutt. Amerikanerne, som tidligere i kampen hadde hentet opp 0-2, hadde ikke nok tid til å klare å utligne enda en gang.

Jesse Ylonen og Otto Latvala scoret Finlands to første mål, mens Sasha Chmelevski og Josh Norris puttet for amerikanerne.

Russland tok bronsemedalje etter seier 5-2 mot Sveits i kampen mellom de tapende semifinalistene.

Nå som junior-VM er over, har Nitten.no plukket ut en liste med spillere som imponerte under mesterskapet. Dette er på ingen måte alle som imponerte – det var langt flere – og det er heller ikke en rangering av de elleve beste. Dette er helt enkelt elleve spillere vi la merke til og synes fortjener litt oppmerksomhet for innsatsen.

Hvorfor det ble elleve? Vel, vi klarte ikke å stoppe på ti.

Her er våre elleve utvalgte:

Cayden Primeau
Kanskje turneringens beste spiller, etter vår vurdering. Keith Primeaus sønn var kanongod i mål for USA og endte opp med 93,65 i redningsprosent og 1,61 innslupne mål per kamp. Dette er sterke tall, spesielt med tanke på at dette inkluderer kvartfinale mot Tsjekkia, semifinale mot Russland og finale mot Finland. Cayden er sønn av Keith Primeau, som spilte 909 kamper og gjorde 619 poeng i NHL. Montreal Canadiens sikret seg Cayden Primeau med sitt sjuenderundevalg i 2017.

Ryan Poehling, USA
Montreal Canadiens ser ut til å ha truffet blink med sitt 25.-valg i første runde av 2017-draften, som den kanadiske storklubben brukte til å sikre seg rettighetene til denne gutten. Han fylte 20 år tidligere denne uka, og har en fysisk fordel på juniornivå med sine 188 centimeter, men han viser en teknikk, spilleforståelse og arbeidsvilje som kommer til å ta ham langt i karrieren. Poehling endte turneringen med sølvmedalje, sju kamper, fem mål og åtte poeng, og var nok en av turneringens aller beste spillere.

Aleksi Heponiemi, Finland
Den lille finnen har en fantastisk stor dataprosessor som leser spillet raskere enn de andre på isen. Han er en playmaker, noe han blant annet viste i forspillet til 2-0-scoringen mot USA i finalen. Heponiemi er såpass liten og lett at han nok fremdeles er noen år unna NHL, men når han kommer dit, er det en stor mulighet for at han markerer seg raskt. Heponiemi endte med ni poeng på sju kamper – fordelt på tre mål og seks assists. Altså like mange poeng som den beste poengplukkeren, men Heponiemi ender bak fordi han scoret tre mål mot Grigori Denisenkos fire.

Philipp Kurashev, Sveits
19-åringen ble draftet først i fjerde runde i 2018, av Chicago Blackhawks, men det ville ikke ha skjedd dersom draften ble holdt om igjen i dag. Kurashev var en av turneringens aller beste spillere, og den største årsaken til at Sveits spilte seg helt fram til semifinale. Han scoret seks mål og sju poeng på sju matcher i dette mesterskapet.

Ukka-Pekka Luukkonen, Finland
Det hadde ikke blitt VM-gull til Finland uten storspillet til Ukka-Pekka Lukkonen, som har turneringens desiderte beste navn. Ukka-Pekka Luukkonen sto alle sju kampene og endte med 93,21 i redningsprosent og 1,8 baklengsmål i snitt per kamp. Han viste i finalen at han trives under press, for det var trangt i slottet hans gang etter gang, uten at han lot seg stresse.

Grigori Denisenko, Russland
Turneringens beste poengplukker med ni poeng på sju kamper. Denisenko var den skapende kraften bak mye av det Russland skapte – og i dette mesterskapet var det en hel del. Denisenko er en playmaker som like gjerne scorer selv. Florida Panthers hentet ham i første runde i 2018, og har mye moro å se fram til når 18-åringen blir moden for NHL.

Alexander «Sasha» Chmelevski, USA
En løper på 19 år og 183 centimeter som virkelig utmerket seg i VM-finalen, der han også scoret det første målet til USA og bidro med en assist på 2-2-scoringen. Chmelevski har røtter i Ukraina, men er født i California og ble draftet av San Jose Sharks i sjette runde i 2017. Han spilte en bunn-6-rolle i dette mesterskapet, men endte likevel opp med sju poeng på sju kamper. Arbeidsom type som trolig vil bli en ypperlig bunn-6-spiller på NHL-nivå også.

Lukas Dostal, Tsjekkia
Dette ble en forglemmelig turnering for tsjekkerne, men Dostal fikk vist gjennom sine fire kamper og 239,10 minutter istid at han er et av verdens største keepertalent. Dostal endte opp med en redningsprosent på latterlige 95,65 og en GAA (innslupne mål per kamp) på 1,25.

Rasmus Kupari, Finland
Kupari var anonym innledningsvis, men våknet i semifinalen mot Sveits og var god også i finalen mot USA. Han har en beundringsverdig ro utpå isen, fin teknikk og er spilleklok. Los Angeles Kings har ikke mye å glede seg over for tiden, men Kupari er et godt unntak.

Henri Jokiharju, Finland
Det er ikke akkurat en overraskelse at den mest etablerte backen i turneringen også var en av turneringens beste backer. Jokiharju har spilt fast for Chicago Blackhawks i NHL denne sesongen, men ble lånt ut til denne turneringen. Det er nok alle parter glade for nå som han kommer tilbake som verdensmester. Jokiharju endte med to mål, fem poeng og +6 på sju kamper.

Klim Kostin, Russland
Han vil for ettertiden bli husket best for oppførselen sin etter at Russland ble slått av USA i semifinalen, da kastet fra seg hjelmen i isen på vei bort for å ta imot en Tissot-klokke som premie for å være en av sitt lands tre beste spillere i turneringen, før han nektet å se i kameraet da de tre spillerne skulle fotograferes og deretter sa «fuck you» til publikum som buet mot ham. Etter bronsekampen – der det kanadiske publikummet buet på ham igjennom hele matchen – applauderer han pipekonserten. En spiller med sånne ferdigheter og en slik drivkraft, kommer trolig til å nå langt. St. Louis Blues sitter på en juvel her.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar