15 AHL-spillere som kan sette preg på NHL neste sesong

Max Comtois i aksjon for Anaheim Ducks. Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Vi plukker ut 15 spillere som tilbrakte mesteparten av 2018/19 i AHL som vi tror kommer til å sette skikkelig preg på verdens beste liga i 2019/20.

Spillerne er ikke listet opp i rangert rekkefølge, men øverst finner du nok likevel de spillerne vi føler oss tryggest på.

Victor Olofsson (23), ving, Buffalo Sabres
66-30-33-63 for Rochester Americans

Victor Olofsson fikk på tampen av sesongen sjansen til å vise Buffalo hva han kan, etter å ha tilbrakt hele sesongen i AHL med å forbedre spillet sitt uten puck og i egen sone. Han scoret umiddelbart. Det er utvilsomt skuddet som er varemerket hans. Nå er det defensive spillet forbedret og Olofsson er klar for å slippe løs sniskytteren i seg på NHL-nivå. 23-åringen bør kunne levere over 20 mål i sin første hele NHL-sesong, etter å ha imponert med 30 mål og 63 poeng på 66 kamper i sin første AHL-sesong.

 

Calle Rosén (25), back, Toronto Maple Leafs
54-7-39-46 for Toronto Marlies

Toronto Maple Leafs ser ut til planlegge med Rosén i NHL-laget sitt neste sesong. Svensken fikk en toårig enveiskontrakt allerede i desember. Rosén er en av dem som skal hjelpe manager Kyle Dubas med å erstatte Jake Gardiner og kanskje også Ron Hainsey innenfor rammene av lønnstaket.

25-åringen har rundet AHL-nivået og bør kunne bidra i alle tre soner for Maple Leafs kommende sesong. Hvis Toronto stiller med Morgan Rielly, Jake Muzzin og enten Travis Dermott eller Calle Rosén som sine venstrebacker, ser det solid ut. Da gjenstår bare høyresiden.

 

Maxime Comtois (20), venstreving, Anaheim Ducks
6-3-0-3 for San Diego Gulls (grunnserie og sluttspil)
10-2-5-7 for Anaheim Ducks i NHL
25-31-17-48 for Drummondville i QMJHL

Comtois (20) har en fair sjanse til å kjempe om Calder Trophy neste sesong. Han er stor, rask og målfarlig, noe han har vist på alle nivåer, inkludert NHL. Kanadieren fikk nemlig ti kamper fra sesongstart i høst, etter å ha spilt seg inn på laget gjennom sesongoppkjøringen, og han leverte to mål og sju poeng før han ble sendt tilbake til juniornivå.

På tampen av sesongen fikk han to kamper og gjorde to mål for San Diego Gulls i AHL-sluttspillet. Comtois viste denne sesongen også målteften sin med fem mål på fem kamper for Canada i U20-VM. Vi tror han spiller seg inn på venstrevingen i topp 6 hos Anaheim kommende sesong.

 

Troy Terry (21), senter/høyreving, Anaheim Ducks
41-16-25-41 for San Diego Gulls, 32-4-9-13 for Anaheim Ducks

Troy Terry spilte 32 kamper i NHL denne sesongen, mens Sam Steel spilte 22. Begge bør bli fast inventar i 2019/20-sesongen, men vi er usikre på hvor lett det blir for Steel å prege NHL som senter bak Ryan Getzlaf og Adam Henrique, så vi velger Terry på denne listen. 21-åringen kan nemlig spille både senter og høyreving.

Vi kan ikke se at det er så mye mer å hente for Terry på AHL-nivå, så vi regner med at han starter neste sesong i NHL. Det kan bli en real ungdomsbevegelse i Ducks neste sesong, faktisk. Comtois, Steel og Terry føles som sikre kort, men også Isac Lundeström (19) og Max Jones (21) kan potensielt bite seg fast i NHL snart.

 

Alex Barré-Boulet (21), senter, Tampa Bay Lightning
74-34-34-68 for Syracuse Crunch

Tampa Bay Lightning må rydde plass til å signere Brayden Point og noen backer uten å gå over lønnstaket, hvilket betyr at noen godt betalte forwards kan forsvinne i sommer. Alex Killorn, Ryan Callahan, J.T. Miller, Ondrej Palat, Tyler Johnson og Yanni Gourde tjener alle mellom 4,4 og 5,8 millioner dollar. Avhengig av hvilken spillertype de ønsker å hente opp fra AHL, kan Mitchell Stephens, Alexander Volkov og Alex Barré-Boulet bli forfremmet.

Barré-Boulet er det største offensive talentet av disse spillerne. Han kom fra en fenomenal sesong som overårig i QMJHL, der han gjorde 53 mål og 116 poeng på 65 matcher, og fulgte det forbilledlig opp med 34 mål og 68 poeng i sin første sesong på AHL-nivå. Bolts håpet at de hadde funnet en ny juvel da denne udraftede, 175 centimeter høye senteren ble signert i mars i fjor, og det ser sannelig ut til at Tampa Bay har gjort det igjen.

 

Lawrence Pilut (23), back, Buffalo Sabres
30-4-22-26 for Rochester Americans
33-1-5-6 for Buffalo Sabres

Ikke la deg lure av navnet – Lawrence Pilut er svensk. Han ble kåret til SHLs beste back sesongen 2017/18 og kom til Buffalo sammen med en viss Rasmus Dahlin i fjor sommer. Dahlin markerte seg umiddelbart, mens Pilut startet sesongen i AHL.

I løpet av 33 kamper i NHL viste han likevel nok til at vi er trygge på at han kan både etablere seg og markere seg i NHL kommende sesong. Pilut er bare 180 centimeter høy, men han er mobil og pasningssikker og velger kloke løsninger.

Lawrence Pilut ble kåret til den beste backen i SHL sesongen 2017/18 og kom over sammen med Rasmus Dahlin i fjor sommer. Dahlin tok som ventet NHL med storm, mens Pilut bruker mer tid på å etablere seg. Han kommer nok også til å bli fast inventar i Sabres kommende sesong. Pasningsdyktig back.

 

Rasmus Sandin (19), back, Toronto Maple Leafs
44-6-22-28 for Toronto Marlies

Når vi først er i gang med svensker, kan vi like gjerne hoppe til Rasmus Sandin. Han er 19 år og spiller for Toronto Marlies, der han har gått rett inn som den mest betrodde backen til trener Sheldon Keefe. I sluttspillet har han gjort sju poeng på seks kamper.

Maple Leafs-ledelsen planlegger nok med at Sandin skal tilbringe ett år til i AHL, men med tanke på hvor lett han har tatt dette nivået og hvor god han var i sesongoppkjøringen i fjor høst, tror vi Sandin spiller seg inn på NHL-laget allerede i oktober. Selv om han er venstrefattet, er han komfortabel på høyre side og der trenger Maple Leafs å fylle et par plasser.

 

Denis Gurianov (21), venstreving, Dallas Stars
57-20-28-48 for Texas Stars

Gurianov har to fulle sesonger bak seg i AHL. Progresjonen hans har vært positiv og denne sesongen har han vist at han er moden for en ny utfordring. Altså NHL.

Fysisk er han iallfall moden for NHL, med sine 188 centimeter og 88 kilo. 21-åringen har målteft og Dallas-ledelsen ser gjerne at han skyter seg til en plass på venstrevingen i andrerekka deres neste sesong. Gurianov er rask og har et presist skudd. Han trenger bare å vise seg ansvarlig nok defensivt til at Jim Montgomery tør å stole på ham i NHL.

 

Drake Batherson (21), senter, Ottawa Senators
59-22-40-62 for Belleville Senators
20-3-6-9 for Ottawa Senators

21 år gamle Batherson spilte seg til All Star-uttak i sin første sesong i AHL og har allerede dyppet føttene i NHL-vannet. Han er teknisk, målfarlig og har god spilleforståelse. Farten er ok.

Batherson er stor, men det er ikke lenge siden han var regnet som altfor liten. Batherson har vokst rundt 25 centimeter de siste seks årene. Det betyr at han kanskje ennå ikke har fått koordinasjonen og teknikken opp på det nivået som potensielt bor i ham. Dette er en gutt med en spennende framtid!

 

Philippe Myers (22), back, Philadelphia Flyers
53-9-24-33 for Lehigh Valley Phantoms
21-1-1-2 for Philadelphia Flyers

Det kan virke dumdristig å plukke ut en ung back i Philadelphia på denne listen nå som Alain Vigneault har overtatt Flyers, men Vigneault er ikke fullt så håpløs med unge spillere som mange tror.

Myers er dessuten NHL-moden nå. Han er 22 år og 196 centimeter høy og har to hele sesonger i AHL bak seg. Hans rekkevidde og slagskudd bør gi Flyers-fansen mye glede i framtiden.

 

Martin Necas (20), senter, Carolina Hurricanes
64-16-36-52 for Charlotte Checkers
7-1-1-2 for Carolina Hurricanes

Carolina-ledelsen gjorde klokt i å sende Necas ned fra NHL til AHL tidlig i sesongen. 20-åringen er en meget lovende senter, men det er tøft å komme fra tsjekkiske Extraliga til NHL som 19-åring og ta plass umiddelbart.

Nå har han fått en sesong på å tilvenne seg de små rinkene og det høyere tempoet. Neste sesong kommer han inn i en Hurricanes-garderobe som bugner av selvtillit. Det bør passe ham bra. Necas har potensial til å bli en meget god senter på NHL-nivå, både offensivt og defensivt.

 

Erik Brännström (19), back, Ottawa Senators
50-7-25-32 for Chicago Wolves/Belleville Senators

Mens mange har forelsket seg i Thomas Chabot hos Ottawa denne sesongen, er kanskje Brännström det største backtalentet i klubben. Han er ingen storvokst type, men spilleklok som få. Selv om han defensivt er uferdig, er han bedre til å posisjonere seg i egen sone enn Chabot, som har tatt opp arven etter Erik Karlsson som en gung-ho-back hvor det renner inn mål både framover og bakover.

Brännström var nøkkelingrediensen for Ottawa i traden som sendte Mark Stone til Las Vegas. Den unge backen var også et av få lyspunkter for Sverige i det skuffende U20-mesterskapet i vinter. Han er bevegelig og kreativ og har et smart skudd.

 

William Lagesson (23), back, Edmonton Oilers
67-8-19-27 for Bakersfield Condors

Det kommer til å snakkes mye om Evan Bouchard og Joel Persson i Edmonton de neste månedene, og det er naturlig, men den backen utenfor NHL som trolig er nærmest fast plass i Oilers-oppstillingen, er svenske William Lagesson.

Han er en fysisk voksen back som er best i egen sone, men som likevel gjorde åtte mål og 27 poeng for Condors denne sesongen. Samt +25. Lagesson var fast inventar på det svenske landslaget i sitt årskull fra U16 til U20. Nå er han klar for å bli fast inventar i NHL.

 

Kailer Yamamoto (20), høyreving, Edmonton Oilers
27-10-8-18 for Bakersfield Condors
17-1-1-2 for Edmonton Oilers

173 centimeter lave Yamamoto har så stort talent at han to ganger har fått prøve seg i Edmonton Oilers i starten av en NHL-sesong. Begge ganger har det vist seg at han ikke er riktig moden nok for dette ennå. Det tar gjerne tid for unge spillere, spesielt når de stiller med færre kilo, mindre rekkevidde og uten erfaring fra toppnivå.

Vi tror Yamamoto lykkes på tredje forsøk. Man blir ikke så talentfull som Yamamoto uten at man er lærenem. Dessuten er ikke dagens Edmonton-stall den vanskeligste i NHL å spille seg inn i.

 

Jordan Kyrou (21), høyreving, St. Louis Blues
47-16-27-43 for San Antonio Rampage
16-1-2-3 for St. Louis Blues

En lynrask ving med målteft. Det er noe alle klubber ønsker seg. Jordan Kyrou klarte ikke å etablere seg i NHL på første forsøk etter en overbevisende tid med Sarnia Sting i OHL, men vi tror han klarer det på andre forsøk.

St. Louis har et godt lag nå, men ser faktisk ut til å få et enda bedre lag i framtiden, takket være unge talenter som Kyrou, som Robert Thomas (19), Sammy Blais (22), Klim Kostin (20) og Dominik Bokk (19).

 

Kom nesten med på listen:
Jeremy Bracco (22), høyreving, Toronto Maple Leafs
75-22-57-79 for Toronto Marlies

Cody Glass (20), senter, Vegas Golden Knights
8-3-2-5 for Chicago Wolves i AHL-sluttspillet

Cooper Marody (22), ving, Edmonton Oilers
58-19-45-64 for Bakersfield Condors

Dillon Dubé (20), senter, Calgary Flames
37-15-24-39 for Stockton Heat
25-1-4-5 for Calgary Flames

Dylan Sikura (23), ving, Chicago Blackhawks
46-17-18-35 for Rockford IceHogs

Rudolfs Balcers (22), Ottawa Senators
43-17-14-31 for Belleville Senators

P.S. Eeli Tolvanen er ikke glemt eller oversett. Han er utelatt. Det samme er Filip Zadina. Begge trenger mest sannsynlig minst ett år til i AHL.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar