16-åring imponerer i Storhamar – nå får han flere kamper

Her er Sander Vold Engebråten på isen for aller første gang i Get-ligaen, i en alder av 16 år og 73 dager. Foto: Skjermdump fra tv2sumo.no.

Sander Vold Engebråten er den første spilleren i Get-ligaen med 2002 som fødselsår.

Spiller nummer 49 for Storhamar i kampen mot Lillehammer tirsdag, var debutanten Sander Vold Engebråten. Han er født i 2002 og fylte faktisk ikke 16 år før i juli. Hans første kamp i Get-ligaen kom i en alder av 16 år og 73 dager.

Det er imponerende.

Enda mer imponerende er det at Sander Vold Engebråten er back – den posisjonen hvor rutine og fysisk styrke er desidert viktigst.

– Sander gjorde en fin innsats. Han var modig og uredd, og våget å ta for seg i spillet med puck. Det finnes selvfølgelig utfordringer i tempo og spillet uten puck, men hele hans opptreden gjør meg varm, sier Storhamars trener Fredrik Söderström til Nitten.no.

Ifølge Eliteprospects.com gjorde Sander Vold Engebråten 19 mål og 56 poeng på 25 matcher i U16-serien forrige sesong, samt sju poeng på 18 matcher for U18-laget til Storhamar. Han fikk også seks U16-landskamper.

Allerede i debuten for Storhamar noterte Vold Engebråten seg for sitt første målpoeng i Get-ligaen, da han fikk andreassist på vinnermålet til Christian Bull i tredje periode av 3-2-seieren mot Lillehammer (se sammendrag av kampen hos tv2.no).

Vold Engebråten er, så vidt Nitten.no vet, den første spilleren fra 2002-kullet som får spille i Get-ligaen. Han er likevel ikke den yngste i Storhamar noensinne. Den æren tilhører Patrick Thoresen, som var 15 år og 335 dager da han debuterte for klubben i 1998.

Thoresen gikk videre fra Storhamar til Djurgården i SHL, til Edmonton Oilers og Philadelphia Flyers og NHL og ble en av de største stjernene i KHL. Nå er han tilbake som kaptein i Storhamar.

Han husker selv hvordan det var å debutere i Norges øverste divisjon for 20 år siden.

– Det er faktisk iblant lettere å spille hockey med spillere som har rutine, for eksempel kan det på mange måter være lettere å spille i KHL, hvor ting er satt i system, enn i Get-ligaen, hvor det er mer uforutsigbart. Når du kommer fra ungdomshockey til Get-ligaen, så er Get-ligaen mer satt i system. Hvis du klarer å knekke den koden der, er det ofte lettere, selv om folk er sterkere og ting skjer i et høyere tempo.

Thoresen er imponert over debuten til Sander Vold Engebråten.

– Jeg synes han klarte seg veldig bra. Han spilte med mye selvtillit og slo pucker som en hvilken som helst veteranback gjør. Det var gøy å se. Dette var sikkert en skikkelig «boost» for hans del. Vi blir jo stolt som klubb når vi har skader og kan plukke opp en med gitter som gjør det så bra, sier Thoresen til Nitten.no.

Patrick Thoresen debuterte for Storhamar som 15-åring i 1998. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Fredrik Söderström trekker også fram at 16-åringen viste selvtillit mot Lillehammer, som var forrige sesongs finalemotstander for Storhamar.

– Han er passe arrogant, en kjølig type som våger å spille fullt ut. Han fikk bra support og støtte av våre eldre spillere, men den bra innsatsen er hans egen fortjeneste, sier Söderström.

Patrick Thoresen advarer likevel 16-åringen mot å bli for kjepphøy.

– Man skal være forsiktig med å hausse det opp for tidlig. Nå har han bare spilt én kamp, og det er vanskeligere å være god over tid, men dette var et bra første steg. Mitt råd er at han fortsetter å ha fokus på hverdagen sin, fortsetter å legge ned tid i styrkerommet og ekstra tid på isen, og ikke tenke at han må spille like godt i neste kamp som i forrige kamp.

Söderström forteller at Sander Vold Engebråten kommer til å få flere kamper for Storhamar i september. 16-åringen fikk debutere fordi både Jimmy Andersson og Andreas Øksnes er ute med skader. I matchen mot Lillehammer ble også Simen Hansen skadd.

– Sannsynligvis har vi bare fire backer i morgen (torsdag, red.anm.), hvilket innebærer at Sander blir med da også. Sånn som det ser ut nå, er Andersson, Øksnes og Hansen borte i flere uker. Vi får se hvordan vi løser backspørsmålet, oppsummerer Storhamars trener.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar