18-åring med sensasjonell start på ishockey-VM

Kaapo Kakko feirer scoring for Finland i VM. Foto: REUTERS/David W Cerny

Nå lurer mange på hvorfor Kaapo Kakko ikke er rangert som nummer én før NHL-draften.

International Scouting Service har Jack Hughes som nummer én og Kaapo Kakko som nummer på på sin rankingliste før NHL-draften 2019. Hockeyprospect.com har det samme. Det har også Future Considerations, McKeen’s Hockey, Eliteprospects og The Athletic.

Etter to runder med kamper i VM i Slovakia, står Jack Hughes med null poeng og Kaapo Kakko med fem. Alle fem poeng er scoringer. Kakko har vært en sensasjon så langt. Hughes har vært anonym.

Hva betyr dette for draften? Hva bør det bety for draften? Det skal vi diskutere her. La oss først kikke på scoringene til den 18 år gamle finnen:

Talentet
Kaapo Kakko er et fenomenalt talent. Han leverte 22 mål og 38 poeng på 45 kamper for TPS i den finske toppserien. 22 mål var ny rekord for en U18-spiller i Liiga, mens han snitt på 0,84 poeng per kamp var fjerde best, bak Mikael Granlund (0,93), Aleksander Barkov (0,91) og Jari Torkki (0,88).

Han fulgte opp med fire mål og fem poeng på fem kamper i sluttspillet.

Kakko imponerte også i U20-VM, der han gjorde to mål og fem poeng på sju kamper. Han spilte ikke for Finland i U18-VM, men forberedte seg i stedet på A-VM med seniorlandslaget.

18-åringen har både diabetes og cøliako, men hemmes åpenbert ikke nevneverdig av dette.

«Kakko er den sjeldne blandingen av kraft og kreativitet. Han kan bruke sine sterke, lange steg til å bygge momentum og senke skulderen for å kjøre på mål, men han kan også late som om han skal gjøre dette, bare for å sende en slu pasning til en lagkamerat. Kakko er dødelig fra høyre droppsirkel og beveger seg dypt for å bruke direkteskuddet sitt, som gir ham et annen fortrinn enn Hughes, selv de gangene han ikke spiller bra», skriver Scott Wheeler i The Athletic.

Konkurrenten
Jack Hughes er nummer én på alle listene, men den generelle oppfatningen er at det er jevnt mellom ham og Kakko, og at disse to supertalentene ligger et solid hakk foran den tredje beste spilleren i årets NHL-draft. Det er heller ingen konsensus om hvem den tredje beste spilleren er. Bowen Byram og Alex Turcotte er de to som nevnes oftest der.

Hvorfor rangeres Jack Hughes høyere enn Kakko?

Én årsak er at Hughes er senter, mens Kakko spiller høyreving. Sentere verdsettes generelt høyere. Kakko kan muligens bli en senter etter hvert han også, men akkurat nå er dette en ørliten fordel Hughes.

En viktigere årsak er prestasjonene hans på isen. Hughes har de to siste sesongene spilt for US National Team Development Program (USNTDP) i den defensivt sterke juniorligaen USHL. Dette er den samme ligaen som Mathias Emilio Pettersen var i før han kom til Denver University.

Jack Eichel spilte senter for USNTDP i 2013/14-sesongen og leverte 20 mål og 45 poeng på 24 kamper som 17-åring. Som 16-åring gjorde han 27 poeng på 35 kamper der. Auston Matthews spilte også for USNTDP i USHL. Han gjorde 20 poeng på 20 kamper som 16-åring og 48 poeng på 24 kamper som 17-åring.

Jack Hughes leverte 54 poeng på 27 kamper som 16-åring, og fulgte opp med 48 poeng på 24 kamper denne sesongen.

Prestasjonene til Hughes i USHL blir enda mer imponerende når man tenker på at hans 179 centimeter og 77 kilo ikke gir ham en fysisk fordel overfor motspillerne der. Eichel (188 centimeter) og Matthews (191 cm) kunne bruke fysikken sin mer enn Hughes kan.

Dette argumentet er greit å ha i mente når man ser Kakko herje i A-VM også. Kaapo Kakko er 187 centimeter høy og veier 87 kilo. Fysisk er han allerede nokså ferdigutviklet, mens Hughes fremdeles har noe å tjene på å legge på seg noen kilo muskler.

Nylig gjorde Jack Hughes også 20 poeng på sju kamper i U18-VM, hvilket gir ham 32 poeng i U18-VM totalt (etter 12 poeng på sju kamper i fjor). Dette er ett poeng bedre enn den forrige rekorden, som en viss Alexander Ovetsjkin hadde.

Behovet
New Jersey Devils sitter med førstevalget i NHL-draften. New York Rangers velger som nummer to og kommer til å ta den av Hughes og Kakko som er ledig etter at Devils har gjort sitt valg.

Devils var det tredje dårligste laget i NHL denne sesongen. Det er bare to år siden klubben hadde førstevalg i draften sist. Den gang valgte manager Ray Shero sveitseren Nico Hischier, som er godt i gang med sin karriere i NHL og har gjort 99 poeng på 151 matcher.

Hischier gir Devils én framtidig stjernesenter. Bak ham ser det fortsatt tynt ut. Travis Zajac er blitt 34 år og egner seg framover bedre som tredjesenter. Pavel Zacha har ikke innfridd etter at han kom til klubben som sjettevalg i draften i 2015.

Devils har ikke råd til å la være å velge en framtidig senterstjerne.

Ray Shero kjenner dessuten faren til Jack Hughes godt. Shero var faktisk agenten til Jim Hughes på 1980-tallet, da Hughes spilte for Providence College. Det alene er ingen grunn til å velge Jack Hughes, men det svekker heller ikke sannsynligheten for at det skjer så lenge det også finnes sterkere argumenter.

 

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar