19 tanker om New York Rangers

Brady Skjei omfavnes av lagkameratene etter sin scoring mot Washington Capitals i Madison Square Garden lørdag 24. november. Foto: Brad Penner / USA Today Sports

Bakkekontakten roper på New York Rangers-fansen av full kraft nå.

NEW YORK (Nitten.no): Både fans og eksperter er blitt positivt overrasket over resultatene til New York Rangers denne sesongen. Laget er i «rebuild»-modus og skal i utgangspunktet være sjanseløs på en sluttspillplass.

Rangers hadde sju seirer på rad hjemme i Madison Square Garden før lørdagens 3-5-tap for regjerende Stanley Cup-mester Washington Capitals.

På tross av dette, ligger New York Rangers utenfor sluttspillet.

Selv om enkelte fans kanskje anser dette som skuffende, er det faktisk positivt. Det beste som realistisk sett kan skje New York Rangers denne sesongen, er at laget vinner loddtrekningen om førstevalget i draften – og kan velge Jack Hughes.

For å ha en sjanse til å vinne trekningen, må Rangers først sikre seg lodd. Og det er bare lagene utenfor sluttspillet som får disse loddene, med mindre man er så heldig at man får det i en trade.

Uansett, mens Nitten.no er på plass i New York, passer det med 19 tanker om New York Rangers. Her er dem.

1. Vi starter med dette draftlotteriet. Jeg har tidligere argumentert for at New York Rangers bør trade Mats Zuccarello raskest mulig. Det finnes et argument til, som jeg ikke har brukt så langt, og det henger sammen med nettopp draftlotteriet. Etter hvert som lag i NHL gir opp håpet om å kvalifisere seg for sluttspillet, blir det vanskeligere å bytte til seg førsterundevalg i draften.

Ta Pittsburgh Penguins som et eksempel. Dette laget har ambisjoner om å vinne Stanley Cup denne sesongen, og har vist seg villig til å bytte bort førsterundevalgene sine tidligere. Penguins har faktisk ikke beholdt førstevalget sitt siden 2014. De fire siste årene har Pittsburgh tradet det bort. Pittsburgh har startet dårlig og ligger på feil side av streken nå. I Pennsylvania regner man med at det snur, men hvis det ikke snur, og Pittsburgh ligger utenfor sluttspill i februar, begynner man å sikle på Jack Hughes der i gården også. Det samme gjelder – i noe mindre grad – St. Louis Blues, Edmonton Oilers og Vegas Golden Knights, for å nevne noen.

Video: Dette er spilleren New York Rangers bør tape for å få

2. I matchen mot Washington Capitals fulgte jeg spesielt med på backen Neal Pionk. Det er to vidt forskjellige ting å se en kamp via TV-skjermen og å se den fra tribuneplass, spesielt i Madison Square Garden, hvor vi journalister sitter helt oppunder taket og får et fugleperspektiv på hendelsene på isen.

Forrige sesong synes jeg ikke at han så ut som en NHL-spiller i det hele tatt. Han var ganske god offensivt, men ubrukelig i egen sone. Fra TV-skjermen synes jeg at han har sett bedre ut denne sesongen, han har lignet mer på en NHL-spiller. Fra broa i The Garden synes jeg han tok ganske bra for seg i egen sone. Han virker sterkere fysisk.

3. Samtidig er det lett å finne data på at han fremdeles er en akilleshæl defensivt. I løpet av de 18,06 minuttene han spilte fem mot fem i matchen mot Washington, endte skuddforsøkene 11-20 i Rangers’ disfavør. Antall målsjanser? Enda verre. 3-11. Kun fire ganger denne sesongen har Rangers produsert flere målsjanser enn motstanderne med Pionk på isen i fem mot fem.

Pionk ligger på 40,97 prosent i Coris (Under 50 er negativt) og 40,65 prosent i målsjanser.

4. Mens tallene tyder på at Neal Pionk nærmest er en Kevin Shattenkirk 2.0, viser trener David Quinns bruk av ham at 23-åringen nyter trenerens tillit. Pionk spiller mest av alle backene i Rangers i undertall, med 2,54 minutter i snitt per kamp, og er også den mest brukte backen totalt sett, med 22,45 minutter.

Når alt dette er skrevet, skal det også poengteres at man må være forsiktig med å tolke for mye i en rebuild-sesong som dette. Quinns bruk av Pionk må ikke nødvendigvis være et resultat av at treneren synes Pionk er den beste backen. Det kan også være en konsekvens av at Quinn tenker at Pionk er den backen med størst potensial – og gir ham mye istid for utviklingens skyld.

5. Den andre spilleren jeg fulgte litt ekstra nøye i kampen mot Capitals, var Kevin Hayes. Den høyvokste senteren er en enigma for mange av oss som følger NHL nøye. I enkelte kamper har jeg sett likhetstrekk med Joe Thornton når det gjelder evnen til å beskytte pucken og finne åpninger på isen. I andre kamper har jeg fundert over hvorvidt han i det hele tatt er interessert i å spille ishockey.

6. Denne sesongen er det ingen grunn til å spørre om det siste der. Hayes er definitivt motivert, noe han selvsagt bør være, ettersom kontrakten hans kun gjelder fram til sommeren. Hans 16 poeng på 24 kamper er kanskje ikke spesielt imponerende, ei heller det faktum at han bare har scoret fem mål, men Hayes er et enmannsangrep utpå isen.

Når Hayes har pucken og er bestemt på å beholde den til han finner en åpning han liker, enten for skudd eller pasning, så beholder han den stort sett så lenge han ønsker det. I kampen mot Washington endte Rangers opp med 15-5 i skuddforsøk mens Hayes var på isen i spill fem mot fem.

Personlig mener jeg at han var Rangers’ desidert beste spiller i denne kampen. Kanskje kampens beste også, selv om John Carlson virkelig imponerte med sine tre primærassists.

7. Tidligere har jeg tenkt at Rangers bør få bedre betalt for Mats Zuccarello i en trade enn Kevin Hayes, og stusset over at journalist Larry Brooks i New York Post har vært så skråsikker på det motsatte, men nå ser jeg hvorfor. Hayes bør gi Rangers meget god retur i en trade. Altså minst et førsterundevalg og noe attåt.

Det er virkelig stor forskjell på å se en kamp fra tribuneplass enn via TV-skjermen.

8. I et lag som tilhører den svakere halvdelen av NHL akkurat nå, er det ekstremt imponerende at Rangers 24 kamper inn i sesongen har 55,9 prosent av målsjansene (SCF%) mens Kevin Hayes er på isen i fem mot fem. Hans Corsi er 50,8.

Lagets andre etablerte senter – Mika Zibanejad – har en Corsi på 47,19 og SCF% på 45,12.

9. Utfordringen med å trade Kevin Hayes, er å finne et lag som trenger akkurat hans spillertype. Han vil helst se pucken på veldig nært hold det meste av tiden, og dermed passer han best sammen med spillere som ikke trenger å se pucken mer enn noen brøkdels sekund. For eksempel Patrik Laine i Winnipeg Jets.

Zuccarello sliter fremdeles med lyskeskaden

10. Det er virkelig synd at Mats Zuccarello sliter med en lyskeskade for tiden. Han åpnet sesongen strålende, med ti poeng på de tolv første kampene. Han pådro seg skaden mot Montreal 6. november og har prøvd seg i to kamper senere – 15. og 23. november – uten å føle seg helt frisk. Nå står han med ti poeng på 17 kamper.

11. Zuccarello er inne i det siste året av sin fireårskontrakt, så poengproduksjonen hans denne sesongen vil direkte påvirke lønnsnivået i hans neste kontrakt. Agent Craig Oster kan og vil selvfølgelig argumentere med at Zuccarello stabilt har vært en 60-poengsspiller, men vi kommer ikke utenom det faktum at det vil få stor betydning for nordmannen om han gjør 40, 50, 60 eller 70 poeng denne sesongen.

12. Jimmy Vesey fremstår som en ny spiller denne sesongen, hører jeg folk si. Vel, vel. Jeg er fremdeles ikke overbevist. Mine penger blir stående på samme sted; På at Vesey er og blir en perifer spiller på NHL-nivået.

13. I podkasten Høy Kølle har jeg vært innom Filip Chytil, den ene av de tre unge, spennende senterne i New York Rangers. De to andre er selvsagt Lias Andersson og Brett Howden. Chytil scoret nylig i fem kamper på rad, som den første tenåringen i klubbens historie. Det er selvfølgelig veldig imponerende!

Chytil var ganske usynlig mot Capitals, og jeg er fremdeles av den oppfatning at han bør få noen kamper i AHL snart. Det spiller ingen rolle at han er god nok for NHL. Poenget er å utvikle en stjernesenter. Til tross for mål i fem strake kamper, har Chytil bare fem mål og åtte poeng på 24 matcher totalt denne sesongen.

Det er oppbyggende for spillere å gå igjennom kamper hvor man får følelsen av å ha god tid, av å styre hendelsene i kampen og generelt være en av de beste spillerne på isen. I NHL handler det for tiden mest om å overleve tempoet og forstå omgivelsene. Det ideelle er etter min mening å veksle på dette gjennom å spille noen uker i AHL og noen uker i NHL om hverandre.

14. Hvor har det blitt av Chris Kreider? Mot Capitals drev nummer 20 hos New York Rangers med dragninger. Slik ellevill kreativitet (Ok, jeg er delvis ironisk her) har jeg ikke sett fra Kreider før. Han topper den interne poengligaen i Rangers med 20 poeng på 24 kamper. Kreider leder suverent i mål – han har scoret tolv ganger og ingen andre har mer enn åtte (Vesey).

15. Det vil ikke sjokkere meg om Chris Kreider også blir tradet før vinduet stenger klokken 21.00 den 25. februar. Han har to år igjen av kontrakten med Rangers, som gir ham 4,625 millioner dollar per sesong, og er nok den som vil gi størst utbytte for manager Jeff Gorton, iallfall på forwardsiden.

16. Her gjentar jeg meg selv, tror jeg, men denne rebuilden til New York Rangers kommer til å ta lang tid. Det er vanskelig å vinne Stanley Cup selv om man har en superstjerne eller to i stallen, og bortimot umulig om man ikke har det.

Etter at lønnstaket ble innført, har alle Stanley Cup-vinnere hatt minst én superstjerne. Noen vil kanskje protestere med 2006-vinner Carolina Hurricanes på hånden, men Eric Staal gjorde 45 mål og 100 poeng den sesongen og var en av verdens beste spillere den gang.

17. New York Rangers har ingen soleklare superstjerne-kandidater i sin organisasjon akkurat nå. Filip Chytil kan bli det, men det føles litt 50/50 eller 40/60. Vitalij Kravtsov er i samme båt. Den 18 år gamle russeren har gjort fire mål og 13 poeng på 29 matcher for Traktor Tsjeljabinsk i KHL. Keeperen Igor Sjesterkin (22) er nok den beste kandidaten, hvis han flytter til USA.

18. Farmerlaget Hartford Wolf Pack har ingen åpenbare kandidater. Rangers hentet to av de beste målscorerne i Skandinavia til Manhattan i sommer, men verken Ville Meskanen eller Michael Lindqvist spilte seg inn i Rangers-laget. Meskanen har gjort tolv poeng på 22 kamper for Hartford, mens Lindqvist reiste hjem til Färjestad etter 16 kamper for farmerlaget i Connecticut.

19. Hvis vi skal runde av med en Rangers-optimistisk betraktning, får det være at dette laget tross alt var ganske nær å vinne Stanley Cup uten en superstjerne under Alain Vigneault. Henrik Lundqvist er vel en superstjerne i navnet, og leverer stabilt godt keeperspill, men har ikke vært nominert til Vezina Trophy de siste fem sesongene.

Under David Quinn spiller Rangers ganske underholdende hockey. Det var mange fine, offensive kombinasjoner å se mot Washington Capitals. Det gjelder å nyte dette også. Av de 31 lagene i NHL, er det tross alt bare ett som vinner Stanley Cup hvert år.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar