19 tanker om NHL

Logan Couture takles inn i vantet av Adam Pelech (bak). Foto: Dennis Scneidler / Reuters / NTB scanpix

Sesongen er underveis. Her er noen betraktninger rundt det som har skjedd den første uka.

Forrige spalte i serien «19 tanker» finnes her.

1. Tom Wilson er utestengt i 20 kamper for overfallet på Oscar Sundqvist og spillerforeningen NHLPA har anket dommen. Jeg stusser over at NHLPA her tilsynelatende er mer opptatt av Wilson enn Sundqvist – er ikke begge medlemmer? Burde ikke NHLPA jobbe for spillernes sikkerhet? Svaret er visst «nei». Dommen ble godt mottatt av både NHL-journalister og fans. Den gir mening, men tanke på forseelsens grovhet og hans tre tidligere karantener de siste 13 månedene.

2. Brad Marchand kunne gjerne ha fått en karantene, han også. Han regelrett banket opp Lars Eller etter at dansken hadde feiret sin 7-0-scoring mot Boston foran spillerbåsen til Bruins. Unødvendig av Eller? Ja. Likevel mener jeg at hvis det er så provoserende for Bruins-spillerne at motstanderne feirer foran dem, så får de jobbe hardere med å unngå baklengsmål. I hvilke andre lagidretter får en spiller juling for å feire scoring i en storseier? Jeg kjenner ikke til noen andre.

3. Nok negativitet. Denne sesongen har åpnet med et smell! 221 mål på 35 kamper. Det er et snitt på 6,3 mål per kamp. Dette høye målsnittet er for øvrig ikke Arizona Coyotes’ fortjeneste – det laget står med null mål på sine to første kamper.

4. Kort info om våre to norske innslag: Andreas Martinsen fikk plass i NHL-stallen til Chicago Blackhawks. Det er fantastisk! Han spilte de to første kampene og sto over den tredje. Det blir spennende å følge utviklingen hans. Mats Zuccarello har spilt tre seriekamper for den nye treneren i New York Rangers, David Quinn. 31-åringen får bra med istid, men spiller med Kevin Hayes i det som kan beskrives som andre- eller tredjerekka. Det er kanskje en litt merkelig bruk av en spiller som har ledet klubbens interne poengliga i fire av de fem siste sesongene, men vi ser jo klare tegn til at denne sesongen blir hans siste i klubben.

5. Den beste offensive backen i Ottawa Senators pøser inn poeng, som vanlig. Nytt av året er at han heter Thomas Chabot, ikke Erik Karlsson. Unge Chabot har gjort to mål og fem poeng på sine tre første kamper. Karlsson har ett poeng og -4 tre kamper inn i sin San Jose Sharks-karriere.

6. Det vil nok ta tid før Erik Karlsson og Brent Burns finner den optimale måten å løse ting på i Sharks. Begge er normalt sjef i power-play, men nå deler de isen. Trener Pete DeBoer bruker begge to i første overtallsoppstilling. Begge spiller rundt fire minutter i overtall per kamp. Poengene kommer, men jeg er usikker på om begge kan matche «normalen sin» på rundt 70 poeng.

7. Apropos istid: Du lurer sikkert på hvordan fordelingen er mellom John Tavares og Auston Matthews. Godt spørsmål! I forrige match spilte Tavares over 21 minutter og Matthews under 17. Det er risikosport å kjøre det løpet i flere uker eller måneder, spesielt med tanke på at trener Mike Babcock følte behov for å besøke Matthews og ta en prat under fire øyne nå i sommer, etter rapporter om misnøye på tampen av forrige sesong. I løpet av de tre første matchene har Matthews spilt 18:00 per kamp og Tavares 19:20.

8. Prestasjonsmessig leverer begge toppklasse. Tavares har allerede scoret et hat trick, og har fire poeng på tre kamper, mens Matthews står med hele fem mål og åtte poeng. I en episode av podkasten «The Full 60» snakker journalist Craig Custance med en individuell hockeytrener som heter Darryl Belfry, som jobber med spillere som Patrick Kane, Claude Giroux og Auston Matthews. I sommer jobbet han og Matthews med å legge om skuddteknikken sin. Det virker jo galskap å endre på et skudd som bidro til at han scoret 34 mål på 62 kamper forrige sesong, men Matthews er så innstilt på å bli bedre kontinuerlig. Podkasten ligger blant annet her.

9. Selv om jeg personlig er Pittsburgh Penguins-fan (noe jeg helt tilfeldig ble etter at jeg spilte med det laget første gang jeg spilte NHL som TV-spill, helt tilbake i 1994), må jeg si at det gleder et hockeyhjerte å se Montreal Canadiens banke Penguins 5-1. Kanadierne stiller med unge og umeritterte spillere, mangler stjernebacken Shea Weber og er dømt nedenom av de fleste, men spiller med en energi og en entusiasme som er helt nydelig å se på.

Jesperi Kotkaniemi spilte 14 minutter og var pluss to. 29 år gamle Paul Byron, som nylig signerte sin første store NHL-kontrakt, kom til klubben gratis etter å ha blitt vraket i Calgary. Han scoret to mål. Charles Hudon har bare én NHL-sesong i beltet. Han scoret mål. Artturi Lehkonen, som ikke klarte å slå igjennom i fjor til tross for at mange forventet det, bidro med to assists. Den 25 år gamle backen Mike Reilly, som har falt igjennom gang på gang på NHL-nivå, ser endelig NHL-moden ut. Han spilte over 22 minutter.

Etter kampen erkjente den ene stjernen etter den andre i Pittsburgh at Montreal-spillerne hadde jobbet hardere enn dem. Da fortjener man å vinne.

10. New York Rangers er også nederlagsdømt denne sesongen, men manhattanlaget ser ikke ut til å kunne gjøre denne spådommen til skamme. Tre kamper – tre tap – 14 baklengsmål. Det største lyspunktet der så langt, er at Tony DeAngelo kom inn i kamp tre, leverte to assists, og så (for første gang, etter min mening) ut som en spiller av NHL-kaliber.

11. Mange av dere har nok lest Robin Lehners personlige fortelling om sin kamp mot depresjon og alkoholisme. Han har fått diagnosen bipolar 1. Han har vært på rehabilitering, har trent godt i sommer og føler seg frisk nå. Natt til tirsdag holdt han nullen da han debuterte for New York Islanders med 4-0-seier mot San Jose Sharks. Moro!

12. St. Louis Blues har to tap på to kamper, men jeg tipper klubbledelsen der likevel er fornøyd med at de hentet inn Ryan O’Reilly i sommer. Veteransenteren har fire assists på to kamper, men verdien hans går utover det. Han var den beste i hele NHL på dropp forrige sesong og vant 60 prosent av sine 2124 dropper.

Hittil denne sesongen har O’Reilly vunnet 73,3 av alle droppene sine. Det er over åtte prosent bedre enn nummer to i NHL om vi kun ser på spillere som har tatt minst 40 dropper.

13. Noen ganger kan skader være en form for velsignelse. Få hadde forhåpninger til Anaheim Ducks denne sesongen, ettersom laget er litt tungt, litt tregt og litt gammelt. Skader på Ryan Kesler, Corey Perry og Ondrej Kase, og kontrakttvisten med Nick Ritchie, bidro til at forventningene falt ytterligere. Men inn har unge, kvikke og energiske spillere som Max Comtois, Troy Terry, Sam Steel og Kiefer Sherwood kommet. Og Anaheim har vunnet sine tre første kamper og kun sluppet inn 1,33 mål bakover per kamp.

14. Ikke NHL ennå, men forhåpentlig om 2-3 år:

15. Pauseunderholdning: Hvordan takler du denne quizen?


Jeg klarte ikke alle innen tidsfristen. Det ble med 135 av 151.

16. Det er ikke alle spillere som liker å følge med i sosiale medier, men det hender at de som faktisk gjør det, plukker opp informasjon som kan være nyttig. Som denne tweeten fra Ray Ferraro:

17. Keeperen Brian Elliott i Philadelphia Flyers forteller til TSN.ca at han har sendt et par mailer til Kay Whitmore på NHL-kontoret for å klage på at ligaen har redusert størrelsen på brystbeskyttelsen. NHL ønsker flere scoringer og keepernes store utstyr har vært et diskusjonstema i mange år.

– Jeg får blåmerker i hopetall på armene. Det er det største problemet, de tar vekk beskyttelsen på armene. Det virker som om hvert skudd du stopper som ikke treffer rent i blokken eller hansken, etterlater merker, sier Elliott.

18. Mange var spente på om Carter Hutton ville takle overgangen fra back-up til starter. Så langt har han gitt Buffalo Sabres to seirer på tre kamper og en redningsprosent på 94,3. Det må kunne kalles en god start!

19. Vi runder av med noen ord om NHLs TV-produksjon «Behind the Glass», som omhandler sesongoppkjøringen til New Jersey Devils. Her får vi se den fra innsiden. Vi er til og med til stede som seere når trener John Hynes gir en ung spiller beskjed om at han skal sendes tilbake til juniorligaen.

Etter at HBO lagde sine fenomenale realityserier om NHL, tabbet NHL seg ut ved å overta dette selv og dermed lage mer propaganda og mindre virkelig TV. «Behind the Glass» er et steg i riktig retning igjen.

Her er de to første episodene:

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar