19 tanker om NHL

Nikita Kutsjerov gratuleres av lagkameratene etter scoring mot Boston. Foto: Winslow Townson-USA TODAY Sports

Grunnserien i NHL er over og vi sitter igjen med fasiten på mange spørsmål.

1) Tampa Bay Lightning tangerte rekorden for antall seirer på en sesong ved å vinne 6-3 mot Boston Bruins lørdag og dermed ende sesongen med 62 seirer. Det eneste andre laget i historien som har klart dette, var 1995/96-utgaven av Detroit Red Wings. Tampa hadde dog fordelen av at NHL i 2005 endret reglene og fjernet uavgjortkamper. Seks av seirene deres kom etter straffeslag.

2) Nikita Kutsjerov satte ny poengrekord i lønnstak-æraen med sine 128 poeng denne sesongen. Han satte samtidig også rekord for russiske spillere. Alexander Mogilny hadde den forrige rekorden på 127 poeng. Kutsjerov tangerte også NHL-rekorden for assists av en ving. I likhet med Jaromir Jagr i 1995/96 endte Kutsjerov på 87 assists.

3) Kutsjerov vinner dermed Art Ross Trophy som ligaens poengkonge, for første gang i karrieren. Det er meget fortjent. I fjor ledet han også poengligaen lenge, før han sprakk på oppløpssiden.

4) Alexander Ovetsjkin vinner Maurice «Rocket» Richard Trophy som ligaens toppscorer. Russeren scoret 51 mål på 81 kamper. Han har nå vært over 50 mål hele åtte ganger i karrieren.

5) Robin Lehner og Thomas Greiss i New York Islanders får William M. Jennings Trophy for å ha den laveste gjennomsnittet av innslupne mål. De bidro til at Islanders bare slapp inn 196 mål denne sesongen. Lehner endte med 93,0 i redningsprosent og 2,13 baklengsmål per kamp, mens Greiss stoppet på 92,7 og 2,28.

6) Nå er også fordelingen av lodd i draftlotteriet klart. Trekningen vil finne sted allerede tirsdag 9. april i Toronto. Der skal det trekkes hvilket lag som får velge først i sommerens draft, samt hvilket lag som får velge som henholdsvis nummer to og tre.

Her er prosentandelen lodd:

Colorado Avalanche (fra Ottawa): 18,5
Los Angeles Kings: 13,5
New Jersey Devils: 11,5
Detroit Red Wings: 9,5
Buffalo Sabres: 8,5
New York Rangers: 7,5
Edmonton Oilers: 6,5
Anaheim Ducks: 6,0
Vancouver Canucks: 5,0
Philadelphia Flyers: 3,5
Minnesota Wild: 3,0
Chicago Blackhawks: 2,5
Florida Panthers: 2,0
Arizona Coyotes: 1,5
Montreal Canadiens: 1,0

7) NHL-draften skal nå i 2019 foregå i Vancouver fredag 21. juni (første runde) og lørdag 22. juni (resten).

8) Vi vet nå også hvem som møter hverandre i første runde av sluttspillet:

Tampa Bay Lightning – Columbus Blue Jackets
Washington Capitals – Carolina Hurricanes
New York Islanders – Pittsburgh Penguins
Boston Bruins – Toronto Maple Leafs
Calgary Flames – Colorado Avalanche
Nashville Predators – Dallas Stars
Winnipeg Jets – St. Louis Blues
San Jose Sharks – Vegas Golden Knights

9) Jeg tipper at disse lagene går videre til andre runde:

Tampa Bay Lightning
Washington Capitals
Pittsburgh Penguins
Boston Bruins
Calgary Flames
Dallas Stars
Winnipeg Jets
Vegas Golden Knights

Her føler jeg meg mest usikker på duellene Washington – Carolina, Winnipeg – St. Louis og San Jose – Vegas. Jeg tippet Winnipeg Jets som Stanley Cup-mester før sesongen og får holde meg til det nå. Det laget er bygd for sluttspillet, men har vært i dårlig form og møter et lag i kjempeform.

10) St. Louis Blues lå helt sist i NHL så sent som 3. januar. Det er helt utrolig at laget nesten vant Central Division med det utgangspunktet. Blues endte ett poeng bak Predators.

11) Som dere ser, tror jeg Dallas Stars slår Nashville Predators. Det er muligens mitt norske hjerte som bestemmer her, men Dallas slapp inn nest færrest mål i NHL denne sesongen (202), har en strålende keeperduo i Ben Bishop og Anton Khudobin, og med Mats Zuccarello tilbake fra skade får trener Jim Montgomery to gode offensive rekker å spille på (Jeg antar at Zuccarello stiller til start i første sluttspillkamp). Det vil gjøre Stars vanskelige å slå.

12) Personlig tror jeg at Winnipeg Jets, Pittsburgh Penguins eller Tampa Bay Lightning vinner Stanley Cup. Men dette er NHL og der er lagene svært jevne.

13) Montreal Canadiens kom ikke til sluttspillet, men fikk en oppløftende avslutning på sesongen med 6-5-seieren mot Toronto Maple Leafs på siste spilledag. Ikke bare fordi det ble seier mot erkerivalen, men også fordi Ryan Poehling debuterte med et hat trick og fulgte det opp med å score det avgjørende målet i straffekonken. Helt rått!

Poehling spilte for St. Cloud State i NCAA denne sesongen, men signerte for Montreal da sesongen deres tok slutt med tap for Tobias Fladebys American International College i sluttspillet der.

14) Ben Bishop endte sesongen med fenomenale 93,4 i redningsprosent på 46 kamper. Det er den nest beste redningsprosenten en keeper med minst 40 kamper har hatt over en hel sesong siden lønnstaket ble innført i 2005. Bare Tim Thomas har vært bedre. Han hadde 93,8 i 2010/11.

15) Det har vært mye fokus på Jordan Binnington, som kom inn i St. Louis Blues midtveis og reddet sesongen deres. Han endte med 92,7 i redningsprosent og vant hele 24 av sine 32 kamper. Jack Campbell fortjener også litt oppmerksomhet. Han var supertalentet som ble en fiasko før han løftet seg opp i NHL igjen og nå i en alder av 27 år endelig leverer kvalitetsspill. Campbell har faktisk den tredje beste redningsprosenten i NHL blant keepere med minst 30 kamper. Han endte med 92,8 over 31 matcher.

16) Slava Voynov ønsker å komme tilbake til NHL og hadde ifølge Sportsnet nylig en høring med NHL.

Voynov ble i 2014 dømt til 90 dagers fengsel og utestengt fra NHL på ubestemt tid etter at han utsatte sin egen kone for grov vold.

Sportsnet melder at han trolig vil få en lang suspensjon på toppen av den tiden han allerede har vært borte fra NHL. Det er fornuftig.

Det laget som signerer kontrakt med Voynov, kan ryke og reise for min del. Den manageren som gjør det, bør få sparken og aldri få jobb i ligaen igjen. Hvis du synes det er en sterk reaksjon, bør du lese Katie Strangs artikkel i The Athletic, hvor hun går i detalj igjennom dommen og hva Voynov gjorde mot kona si.

17) Seks spillere i NHL oppnådde et tresifret antall poeng denne sesongen: Kutsjerov, Connor McDavid (116), Patrick Kane (110), Leon Draisaitl (105), Brad Marchand (100) og Sidney Crosby (100). Nathan MacKinnon og Johnny Gaudreau endte på 99. Forrige sesong var det kun tre spillere som oppnådde minst 100 poeng (McDavid 108, Claude Giroux 102 og Kutsjerov 100). Det var også kun ni spillere over 90 poeng. Denne sesongen var det 14.

18) Økningen i antall spillere med mye poeng, er svært gledelig. Det betyr at NHL er på rett vei. Jeg håper ligaen fortsetter på samme kurs, så vi ser ytterligere oppgang neste sesong.

19) Connor McDavid fryktet brudd i venstrebeinet etter et sammenstøt med målet til Calgary Flames i sesongens siste match, men røntgenbildene etterpå viste heldigvis ikke brudd. Edmonton-stjernen forlot arenaen på krykker. Vi håper det ikke er alvorlig og at McDavid blir å se i VM.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

2 Replies to “19 tanker om NHL”

  1. Jeg trodde Penguins ikke kunne vinne Stanley Cup

    «17. Ok, så hvem er favorittene til å vinne Stanley Cup denne sesongen nå? Jeg har hatt Pittsburgh Penguins blant en håndfull kandidater hele sesongen, men det går ikke an å vinne med både Johnson og Gudbranson i laget. Det er game over for Pittsburgh med tanke på Stanley Cup.»
    (https://nitten.no/19-tanker-om-deadline-day-i-nhl/)

Legg igjen en kommentar