19 tanker om NHL

Mike Babcock. Foto: Christopher Katsarov/The Canadian Press via AP

Mike Babcock er under press fra flere hold i Toronto.

Toronto Maple Leafs tapte som vanlig kamp sju mot Boston Bruins og er dermed slått ut av Stanley Cup-sluttspillet. Dette er tredje år på rad hvor Toronto kvalifiserer seg for sluttspillet og ryker ut i første runde.

Tidligere har klubben vært fornøyd med å komme til sluttspill, men det henger sammen med at Mike Babcock ble hentet inn i starten av en gjenoppbyggingsprosess. Nå som Maple Leafs har fått fram stjerner som Auston Matthews og Mitch Marner, samt hentet inn John Tavares, er forventningene høyere.

Etter tapet for Boston, ville ikke manager Kyle Dubas garantere at Mike Babcock er trener for Toronto neste sesong.

– Uansett om vi hadde vunnet Stanley Cup, ville vi hatt den samme diskusjonen hvor vi evaluerer hvor vi står og om vi beveger oss i riktig retning. Med tanke på hvor flytende situasjonen er, ville jeg ikke gitt en slik garanti til noen i organisasjonen vår, og det inkluderer meg. Vi vil gjøre det vi mener er best og gi dere beskjed når vi vet hva det er, sier Dubas.

1) Toronto-pressen kritiserer Mike Babcock for at Auston Matthews spilte under 20 minutter per kamp samtidig som eksempelvis Patrick Marleau spilte over 14. Babcock må også tåle kritikk for lagets elendige undertallsspill. Maple Leafs drepte bare 56,3 prosent av utvisningene.

2) I sitt exit-intervju med pressen, tok Babcock lite selvkritikk. Det var påfallende at Dubas tok på seg skylden for det dårlige undertallsspillet – han mente at han burde ha skaffet Babcock bedre spillere til dette – og at Babcock ikke tok selvkritikk for dette. Det er normalt ikke stjernespillere som dreper utvisninger, så det er vanskelig å se at dette ansvaret skal hvile på Dubas.

3) Mest oppsiktsvekkende av alt er kanskje at Babcock brukte Zach Hyman i 19,29 minutter i kamp fem, 16,59 minutter i kamp seks og 18,15 minutter i kamp sju. Det kom nemlig fram denne uka at Hyman røk det fremre korsbåndet i det ene kneet i kamp fire. Likevel spilte han like mye som han pleier å gjøre.

4) I løpet av de neste månedene får vi se hvordan Dubas løser problemet med lønnstaket. Toronto har allerede lønnsforpliktelser på 74,2 millioner dollar fordelt på 17 spillere neste sesong. Ettersom spillerstallene i NHL består av 23 spillere, skal altså seks mann til innunder lønnstaket, som man forventer vil ligge på rundt 83 millioner neste sesong. Mitch Marner, Kasperi Kapanen, Andreas Johnsson, Jake Gardiner og Ron Hainsey er blant dem som står uten kontrakt nå. De to sistnevnte er mest sannsynlig ferdige i klubben, mens Dubas nok vil strekke seg langt for å få plass til de tre første.

5) Hovedprioriteten hans er selvfølgelig Mitch Marner. Det er vanskelig å se for seg at han vil ta til takke med en lønn som ligger betydelig lavere enn Matthews’ nye kontrakt på 11,634 millioner per sesong. Enkelte Toronto-journalister kritiserer Dubas for å annonsere at Marner er hans førsteprioritet denne sommeren fordi de mener han dermed ga seg selv deadline 1. juli, men det er vel ærlig talt ingen som trodde noe annet enn at Toronto vil forsøke å få Marner under kontrakt før andre lag har lov til å sende «offer sheet» til ham?

6) I Pittsburgh Penguins vil ikke Jim Rutherford kategorisk avfeie at Jevgenij Malkin kan bli tradet bort. Dette er den første sommeren hvor dette fremstår som et reelt alternativ. Malkin fyller 33 år i sommer og Rutherford har malt seg inn i et hjørne ved å hente inn svake backer til sterke lønninger. Penguins må kvitte seg med lønn i sommer. Det betyr trolig at Rutherford enten må trade Malkin eller Phil Kessel, eller to backer som tjener ganske bra, for eksempel Olli Määttä.

7) Det har kommet fram etter den flaue exiten til Pittsburgh mot New York Islanders at Penguins-garderoben ikke var like harmonisk denne sesongen som den har vært tidligere år.

«Tegnene på ulydighet var tydelige. I november fornærmet Malkin trener Mike Sullivan da han ble kritisert av hovedtreneren under et videomøte med laget. Sullivan kommenterte at ingen forwards var synlige på skjermen da Chad Ruhwedel var fanget i et hjørne. Malkin svarte «Han spiller i NHL. Han kan skøyte seg ut av det» … Hvis man leser mellom linjene, høres det ut som om det var mye drama bak lukkede dører» skriver Josh Yohe i The Athletic.

– Jeg vil ikke kommentere det. Uansett hvordan du vil formulere det, så vil jeg ikke kommentere slike ting eller hva som har skjedd, responderer Rutherford, samtidig som han erkjenner at han «så problemene tidlig».

8) En del av irritasjonen i spillerstallen til Pittsburgh, iallfall hos Malkin, skyldes at Carl Hagelin ble tradet bort. Svensken var svært populær blant lagkameratene og Malkins spill falt de første par månedene etter traden til et lavere nivå enn vi har sett russeren på noensinne.

9) Endringer kommer trolig i Nashville Predators også. 1. juli starter den nye kontrakten til Ryan Ellis, på 6,25 millioner dollar per sesong. Han var svakere enn normalt denne sesongen, og spesielt i sluttspillet. Predators har neste sesong 23 millioner dollar bundet opp i fire backer. Det er mye – spesielt når man tenker på at Roman Josi (4 millioner) og Mattias Ekholm (3,75) faktisk er underbetalt. Det vil ikke overraske oss om P.K. Subban og hans ni millioner trades bort.

10) Lønnsutfordringene til Toronto Maple Leafs, Pittsburgh Penguins og andre blekner sammenlignet med Winnipeg Jets. Der skal Kevin Cheveldayoff enten erstatte eller finne rom til nye kontrakter for Patrik Laine, Kyle Connor, Jacob Trouba, Tyler Myers, Kevin Hayes, Brandon Tanev, Andrew Copp, Oär Lindholm, Ben Chiarot, Nathan Beaulieu og Laurent Brossoit med cirka 28 millioner dollar til disposisjon. Det ser ut til at Kevin Hayes og Tyler Myers forsvinner som free agents.

11) NHL annonserte natt til lørdag de tre finalistene for Jack Adams Award, som tildeles den beste treneren i NHL. Det er medlemmene i NHL Broadcasters’ Association som stemmer over dette. De tre finalistene er Craig Berube fra St. Louis Blues, Jon Cooper fra Tampa Bay Lightning og Barry Trotz fra New York Islanders.

Avstemningen er allerede holdt, så sluttspillet er irrelevant her. Personlig ville jeg ha stemt på Jon Cooper etter at grunnserien var ferdig, fordi han ledet Tampa Bay til 62 seirer, noe som er en tangering av rekorden i NHL. Hvis ikke rekordantall seirer kvalifiserer deg til å bli årets trener, synes jeg det blir feil. Etter at Lightning røk ut i sluttspillets første runde og Islanders utmanøvrerte Pittsburgh Penguins med enkelhet, heller jeg mer mot Barry Trotz. Men sluttspillet teller altså ikke.

12) Nathan MacKinnon var sensasjonell for Colorado Avalanche i første runde. Sensasjonell! Hvis du vil lese noen tall som underbygger hans dominans på isen, anbefaler jeg Andrew Birkshires artikkel for Sportsnet. Calgary Flames hadde ingen motgift. Det blir spennende å se hvor langt MacKinnon og hans rekkekamerater Mikko Rantanen og Gabriel Landeskog kan dra Avalanche.

13) Nå bommet jeg med mitt vinnertips i sju av åtte dueller i første runde, så jeg skal ikke forsøke meg med noen spådommer om hvordan dette sluttspillet kommer til å ende, men jeg vil nevne at jeg tror St. Louis Blues blir fryktelig vanskelig å slå. Jeg ser ingen klare svakheter i det laget, så lenge keeper Jordan Winnington er skadefri.

14) Dallas Stars har likevel en fair sjanse mot Blues, tror jeg. Det er mye å like i Jim Montgomerys lag også, fra keeperen via de undervurderte backene og fram til den fenomenale førsterekka.

15) Mats Zuccarello er åpenbart hemmet av armbruddet han pådro seg i debuten for Dallas Stars i slutten av februar. Som dere så, håndhilste han med venstrehånden da serien mot Nashville Predators var avgjort. Det er synd vi ikke får sett Zuccarello på sitt beste i dette sluttspillet, men Dallas-ledelsen må være imponert over at han spiller – og tross alt spiller ganske bra – med tanke på situasjonen hans. Jeg tror ikke prestasjonene hans i dette sluttspillet skader Dallas’ interesse for å inngå en ny kontrakt med nordmannen.

16) Connor McDavid, Patrick Kane og Nikita Kutsjerov er finalistene i spillenes egen kåring av sesongens bestemann. Jeg antar at Nikita Kutsjerov vinner Ted Lindsay Award. Han fortjener det.

17) Interessen for Carolina Hurricanes lokalt I Raleigh er på vei opp, takket være at laget kvalifiserte seg for sluttspillet for første gang siden 2009 og at spillernes «Storm Surge»-feiring etter seirer på hjemmebane ble så populært. Ifølge USA Today var det for ett år siden solgt sesongkort til nye kunder for rundt 400.000 dollar, mens det allerede nå er solgt for 2,4 millioner dollar.

18) Hvis man hadde en formel for å regne ut hvilken spiller i NHL som var best i forhold til oppmerksomheten han får, tror jeg formelen hadde gitt Jaccob Slavin som svar. Han får omtrent ingen oppmerksomhet. Carolina-backen bidro med ni assists på sju matcher mot regjerende mester Washington Capitals i første runde og spilte i snitt 26,59 minutter per kamp. Han spiller mot motstandernes beste spillere i hver eneste kamp, men kom ut av første runde med en corsiprosent på 58,08. Det vil si at Washingtons beste spillere kun sto bak 42 prosent av skuddforsøkene med Slavin på isen for Carolina i spill fem mot fem.

Hvis du ser en Carolina-kamp, anbefaler jeg deg å følge med på Slavin. Disse tallene er ikke tilfeldige – han er en av verdens beste backer.

19) Det var fælt å se Joe Pavelski ligge på isen med blodet rennende fra hodet i kamp sju mellom San Jose Sharks og Vegas Golden Knights. Det var et uhell og dommernes håndtering var feil, men sånt skjer i hockey. Det viktigste er at Pavelski blir frisk. Sharks har ikke kommentert skaden hans – lagene i NHL gjør ikke det under sluttspill – annet enn å si at han står over første kamp mot Colorado. Det er et tøft fravær for San Jose, men jeg tror nok at Sharks må klare seg uten ham i hele andre runde.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar