19 tanker om NHL

Jevgenij Malkin fyrer av et skudd. Foto: Bob DeChiara-USA TODAY Sports

Overgangsryktene florerer i NHL for tiden. Her er en gjennomgang.

Dette er, som dere vent, en spalte som kommer uregelmessig. Dere finner tidligere utgaver av «19 tanker» ved å bruke søkefeltet.

La oss gå rett på sak:

1) Det sies at NHL er blitt en liga for de unge spillerne. Påstanden stemmer bare delvis. Det er mange unge spillere som har inntatt fremtredende roller i ligaen, som Connor McDavid, Elias Pettersson og Mitch Marner. Samtidig er det rutine som vinner Stanley Cup. Begge finalelagene i år, Boston og St. Louis, er blant de sju lagene i NHL med mest erfaring. Boston er det nest eldste laget i ligaen, bak Detroit Red Wings, mens St. Louis befinner seg på 16.-plass.

 

2) Årets finalelag får flere hviledager enn man har fått tidligere. Det kan teste tålmodigheten til oss fans, men samtidig øker det lagenes evne til å stille med sine beste spillere. Det er jo positivt. Neste finalekamp spilles natt til fredag – og den er eksepsjonelt viktig! Det laget som i en 2-2-duell vinner kamp fem i sluttspillet, vinner serien i 78,4 prosent av tilfellene. Hvis vi ser på historikken kun for selve finalen og ikke hele sluttspillet, har vinneren av kamp fem i en 2-2-duell vunnet Stanley Cup 18 av 25 ganger.

 

3) Conn Smythe-rangeringen min akkurat nå: 1) Tuukka Rask (93,8 i redningsprosent i hele sluttspillet, men 91,9 i finaleserien), 2) Torey Krug, 3) Colton Parayko, 4) Jaden Schwartz, 5) Alex Pietrangelo, 6) Charlie Coyle, 7) Sean Kuraly, 8) Ryan O’Reilly, 9) Logan Couture, 10) Patrice Bergeron

 

4) Erik Karlsson nærmer seg angivelig en beslutning angående San Jose Sharks. Han har også gjennomgått en operasjon av lysken. Forhåpentlig kommer han tilbake 100 prosent frisk. De siste dagene er det blitt sagt at han er åpen for en retur til Ottawa Senators, fordi kona hans er derfra og har hjemlengsel. Montreal Canadiens skal angivelig også være av interesse for ham, av samme årsak.

Vi får se. Karlsson gir ingen mening for Ottawa Senators, som er i en oppbyggingsfase og langt unna utfordrerstatus. Montreal gir imidlertid mening. Canadiens har også plass til Karlsson under lønnstaket. Det er ikke alle som kan få til det like smertefritt.

 

5) Både Patrick Marleau og Nikita Zaitsev skal angivelig ønske seg bort fra Toronto Maple Leafs. Hvis det er tilfellet, er Leafs ubeskrivelig heldig. Mitch Marner er fremdeles uten kontrakt for neste sesong, og han blir dyrere enn Toronto egentlig har rom for. Hvis Marleau og Zaitsev trades, løser det sannsynligvis hele Marner-problemet, for da forsvinner 10,75 millioner dollar ut – minus den lønna som eventuelt kommer i retur. Samtidig åpner jo Zaitsev opp et hull på høyrebacken, da, og det hullet må fylles av noen. Marleaus kone og barn har visstnok flyttet tilbake til San Jose, og han ønsker derfor å spille for et lag i nærheten. Zaitsev skal være lei av at backene i Toronto er skyteskive for fansens frustrasjon.

I et intervju med russiske sports.ru går han også til angrep på Don Cherry, den mest berømte klovnen i Canada, som babler usammenhengende rør i pausene i Hockey Night in Canada hver lørdag.

– Det morer meg at klovner som Cherry får så stor plass i landet vårt som en ordentlig ekspert. Det han sier dukker umiddelbart opp på nettsider, som om han er en seriøs person, sier Zaitsev.

Det morer oss også, Nikita. Du får terningkast 6 for den uttalelsen. Det var på tide at noen sa det. Don Cherry er en skam for kanadisk hockeyjournalistikk.

 

6) Hvis du hadde klokka stilt inn på «tre år» når det gjelder hvor lenge P.K. Subban kunne være P.K. Subban i garderoben til Nashville Predators før det ble et problem, går klokka de fortsatt riktig. Tre år etter at Montreal Canadiens gikk lei av hans utadvendte, entusiastiske og høylytte væremåte, har Nashville Predators visstnok også gått lei av det.

– For mye P.K. Det er for mye av alt, sier en kilde til The Athletic.

En del av problemet er at Subban ikke lenger er en back av Norris-kaliber. Det var visstnok lettere å gi ham stor plass i garderoben da spillet hans sto i stil.

 

7) Phil Kessel er på vei bort fra Pittsburgh Penguins, mest sannsynlig. Han har dog rett til å bestemme skjebnen selv, ettersom han må godkjenne en trade til alle lag unntatt åtte han har på en liste over forhåndsgodkjente lag. Den listen inneholder sannsynligvis lag som Pittsburgh ikke vil trade med, for eksempel Philadelphia Flyers.

Jevgeni Malkin omfattes også av overgangsrykter. Pittsburgh må kvitte seg med lønnskostnader, både før kommende sesong og før 2020/21-sesongen.

Her er mine tanker om situasjonen i Pittsburgh:

 

8) Vi nærmer oss en varig løsning på situasjonen til Jacob Trouba. Hans kontraktsforhandlinger med Winnipeg Jets har alltid vært kompliserte. I fjor endte det opp hos meklingsmannen, som ga ham 5,5 millioner dollar. Winnipeg er nødt til å kvitte seg med lønnskostnader, for å få råd til å inngå nye kontrakter med Patrik Laine og Kyle Connor og samtidig fylle opp stallen med 23 spillere av god kvalitet.

Hvis manager Kevin Cheveldayoff trader Trouba, som er RFA (forklaring finner du i artikkelen NHL for dummies), til et annet lag, vil dette kanskje frigjøre midler til å tegne ny kontrakt med Tyler Myers, som er UFA. Myers + betalingen for Trouba i en trade + økt lønnsrom kan representere en bedre verdi for Jets enn å simpelthen inngå ny kontrakt med Trouba, som er en av de beste backene i NHL.

Det blir deilig spennende å se hva som skjer i Winnipeg i sommer. Cheveldayoff har unge og meget lovende spillere som Sami Niku, Kristian Vesalainen og Mason Appleton på vei opp også.

Trouba har tidligere blitt koblet til New York Rangers. Det er en overgang som gir stor mening for Rangers, men det er vanskeligere å se hva Winnipeg skal få ut av en handel med Jeff Gorton.

 

9) To lag som har backer til salgs: Calgary Flames og Carolina Hurricanes. Calgary vurderer visstnok å trade T.J. Brodie eller Travis Hamonic, som begge når UFA-status neste sommer, for å gjøre plass til unge spillere som Jusso Välimäki og Oliver Kylington. Carolina er i samme situasjon. Der kan Justin Faulk forsvinne ut, fordi det gir plass til eksempelvis Jake Bean eller Haydn Fleury og fordi Hurricanes kan få en bra forward i retur.

Det oser Toronto Maple Leafs av dette. Der har man en overflod av gode forwards og mangler backer.

 

10) Vegas Golden Knights er i en lignende situasjon. Den unge klubben er ifølge Capfriendly.com over lønnstaket nå (det er lov å gå ti prosent over utenfor sesongene) og har bare fylt 19 av 23 plasser i stallen. William Karlsson mangler kontrakt. Nikita Gusev trenger kontrakt. Deryk Engelland også. Den 37 år gamle backen kan virke uviktig, men han er klubbens beste bånd til byen Las Vegas, ettersom han har bodd i byen i 15-16 år.

Colin Miller er et navn som ifølge ryktene kan forsvinne ut. Han tjener nesten fire millioner dollar. Han underpresterte forrige sesong, men er fremdeles relativt ung (26 år). Dessuten fortjener Zach Whitecloud en plass i NHL nå. Han spiller også høyreback og landet AHL-sesongen med søte 39 pluss i pluss/minus. Den 20 år gamle backen Nicolas Hague trenger heller ikke særlig mer trening i AHL.

 

11) Minnesota Wild er et annet lag vi kan regne med en del aktivitet fra i sommer. Paul Fenton har vært i klubben lenge nok til å ha oversikt over hvilke ressurser han råd over og hvor behovene er størst. Jason Zucker og Jared Spurgeon regnes av de fleste blant ressursene, men begge ryktes bort. Det er iallfall naturlig at dette er to av de spillerne andre lag spør om når managerne diskuterer overganger seg imellom.

Zucker er en populær spiller både i Minnesota og i NHL, og en målfarlig, rask ving, men han har vært på nippet til å bli tradet bort to ganger nå – og det vet han, takket være artikler i The Athletic. Det er kanskje sunt med en «clean break» der nå.

 

12) Det nærmer seg ettårsjubileum for Pittsburgh Penguins’ signering av Jack Johnson til en femårskontrakt verdt 3,25 millioner dollar per sesong. Den signeringen er så ubeskrivelig dum at det er passende at den skjedde i Donald Trump-æraen. Gjett hva Penguins-manager Jim Rutherford jobber med nå for tiden? Å bli kvitt Johnson i en trade. Lykke til og god bedring!

 

13) Et perfekt eksempel på at steinalderen er historie og at dagens ungdom kommer opp med sunnere verdier og større respekt for ordenes betydning og hvordan mennesker bør behandle hverandre:

 

14) Jeg tror fremdeles at New Jersey Devils velger Jack Hughes med sitt førstevalg i draften, hvilket betyr at New York Rangers får Kaapo Kakko. Det passer begge klubbene bra.

 

15) Manager John Chayka i Arizona Coyotes sies å være svært aktiv på telefonen om dagen. Han liker å snakke og han liker å trade. Coyotes har faktisk ikke all verden til lønnsrom, men Chayka er kreativ og kan fint finne på å ta på seg lønnskostnaden til Patrick Marleau hvis Toronto betaler godt for det.

Med lønnskostnad mener vi den summen som teller mot lønnstaket. I reelle penger kommer nok Toronto ikke til å få tradet Marleau før tre millioner dollar av lønna på 6,26 utbetales som signeringsbonus 1. juli.

 

16) The Athletic har publisert sommerens første oversikt over overgangsryktene, deres såkalte «trade board». Du finner det her. TSN har også en slik liste, som ligger her.

 

17) Vi venter fortsatt på at Mats Zuccarello skal signere en ny kontrakt. Det er kun Dallas Stars som kan forhandle med ham nå, men fra 1. juli kan han signere for et hvilket som helst lag i NHL. Nitten har allerede mesteparten av artikkelen om signeringen ferdigskrevet.

 

18) Som jeg nevnte i en podkast nylig, skal Vancouver Canucks også være interessert. Canucks forhørte seg om prisen for Zuccarello ved overgangsvinduet, men er naturlig nok mer interessert i ham på lang sikt enn kort sikt.

 

19) Vi klarte 19 tanker denne gang også! Det var så vidt.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “19 tanker om NHL”

Legg igjen en kommentar