19 tanker om NHL

Edmonton Oilers feirer scoringen til Patrick Russell (nummer 52) mot Calgary Flames. Foto: Sergei Belski / Reuters / NTB scanpix

Småplukk fra sesongoppkjøringen i «The Coolest Game On Earth».

Dere har forhåpentlig allerede sett «19 tanker»-serien om Get-ligaen. Dette formatet egner seg like godt for NHL-dekningen, ettersom det er mange saker og historier som fortjener oppmerksomhet, men som vi ikke rekker å lage egne artikler om. Dessuten er det moro å synse litt.

Vi kommer derfor til å kjøre «19 tanker om NHL» framover også.

Her er de første 19:

1. Begeistringen er stor i San Jose Sharks etter Erik Karlsson-traden. Klubben har gått til det uvanlige skritt å investere både i annonser langs veiene i byen og i en helside i lokalavisen The Mercury News. I tillegg har klubben postet en hilsen fra Karlsson i sosiale medier

2. Sharks har nå både Erik Karlsson og Brent Burns i stallen, noe vi har sett nøyere på konsekvensene av i denne artikkelen. Manager Doug Wilson håper å signere en åtteårskontrakt med Erik Karlsson etter hvert. Burns er allerede bundet til Sharks fram til 2025. Og i bakhånd sitter Sharks på et av de største offensive backtalentene i verden, i Ryan Merkley. Det er altfor tidlig å konkludere noe nå, men i rent offensivt talent, ser Rasmus Dahlin (Buffalo Sabres), Quinn Hughes (Vancouver Canucks) og Ryan Merkley ut som de tre mest spennende spillerne som ble tatt i 2018-draften.

The Mercury News har postet noen betraktninger om Merkleys innsats i treningsleiren så langt.18-åringen har gjort noen feil, men også klart å imponere trener Pete DeBoer.

3. Erik Karlsson venter nå på at hans arbeidstillatelse skal gå i orden. Dette tar litt lenger tid enn vanlig, fordi han er svensk og skal flytte fra Canada til USA. Det er ikke sikkert at Karlsson er i gang i Sharks før mot slutten av denne uka eller tidlig i neste.

4. Henrik Zetterberg kommer til å bli savnet. Han var en av mine personlige favorittspillere helt fra jeg så ham score fire mål i en landskamp for Sverige allerede før han debuterte i NHL. Heldigvis har jeg kunnet trøste meg med Aftonbladet-legenden Per Bjurmans dekning av Zetterbergs avskjed, både i form av blogg, intervju og kronikk.

Allerede før det ble offisielt klart at Zetterberg må legge opp på grunn av sin vonde rygg, skrev jeg en artikkel om hvor stor respekt han nyter blant andre stjerner. I mine øyne burde Zetterberg ikke bare være selvskreven i Hall of Fame, men også ha fått plass da NHL kåret tidenes 100 beste spillere.

Ingen – og da mener jeg ingen – spillere har klart å kontrollere Sidney Crosby som Zetterberg gjorde i sluttspillet i 2008. Han var lagspilleren. Virtuosen som lot de andre få overskriftene og i stedet sørget for at det ble seier. Hvis Zetterberg hadde vært mer egoistisk, hadde han scoret flere mål og kanskje toppet 100 poeng to-tre ganger i karrieren. Han står igjen med 92 poeng som best. Samt VM-gull, OL-gull, Stanley Cup og Conn Smythe.

5. Florida Panthers har utnevnt Aleksander Barkov som ny kaptein. Den 23 år gamle finnen er det naturlige valget til å overta for Derek MacKenzie (37), som sannsynligvis legger opp i 2019 og kanskje ikke engang får en fast plass i laget denne sesongen. Barkov er en ledertype på og utenfor isen med sin arbeidsmoral og vilje til å gjøre en god jobb defensivt.

– Jeg snakket med MacKenzie om dette for en stund siden og han var enig, sier trener Bob Boughner ifølge NHL.com.

6. Kort tid etter at Montreal Canadiens imponerte med Max Pacioretty-traden, er det tilbake til kaoshverdagen for den kanadiske storklubben. Nå skal plutselig Jonathan Drouin spille ving igjen, mens Max Domi skal testes som senter. Drouin er den nye Alex Galchenyuk, altså. Jesperi Kotkaniemi kan ikke bli NHL-klar fort nok for Montreal. Han scoret mot New Jersey Devils i sin første kamp for Canadiens.

Sjelden har en klubb trengt en spiller så sterkt som Montreal trenger Kotkaniemi. Og det er skummelt, for finnen er bare 18 år gammel.

7. I Philadelphia Flyers har man to veterankeepere: Brian Elliott (33) og Michal Neuvirth (30), samt to relativt unge utfordrere i Anthony Stolarz (24) og Alex Lyon (25). Den beste keeperen i klubben er likevel kanskje Carter Hart (20). 20-åringen kom inn for Neuvirth i treningsmatchen mot New York Islanders og reddet samtlige elleve skudd.

8. På denne tiden av året er det lett å bli overbegeistret over unge spillere som storspiller i oppkjøringskampene. Eksempelvis Dillon Dube, som scoret hat trick for Calgary Flames mot Edmonton Oilers, eller Kailer Yamamoto, som scoret to mål og én assist for Oilers i samme match.

Det er verdt å merke seg at lag ofte stiller med svekkede lag, fordi man har tropper på 40-50 spillere som alle skal få vise seg i kamp. Det er også verdt å merke seg at etablerte NHL-spillere ikke trenger å ta dette som noe annet enn treningsøkter for å komme i fysisk god form til seriestart.

Selv om Dube og Yamamoto var imponerende i matchen mellom Flames og Oilers, var ikke dette en kamp mellom to NHL-spillerstaller. Det var AHL-spillere og juniorer, ispedd noen etablerte NHL-navn. Sånn som det pleier å være på denne tiden av året. Sett fra den andre synsvinkelen, er det selvfølgelig vanskelig for Dube og Yamamoto å gjøre noe mer enn å spille glimrende.

9. Interessen for New York Rangers er naturligvis stor her i Norge, så vi får ta turen innom Madison Square Garden også. Velinformerte Larry Brooks melder at klubben mest sannsynlig ikke vil utnevne en kaptein før sesongstart. Han skriver at C-en normalt hadde passet godt på Mats Zuccarello, men ikke nå, fordi Zuccarellos kontrakt bare gjelder i ett år til og «det er mer sannsynlig at Rangers trader ham før deadline 25. februar enn at han ikke blir tradet».

10. Ifølge Brooks har New York Rangers bare to ganger tidligere spilt en hel sesong uten en kaptein. Det skjedde først i 1948/49 og sist i 2005/06. Det interessante her er at Zuccarello selv har uttalt at han ønsker å bli værende i Rangers.

11. Samtidig vet Nitten.no at Zuccarello har fått beskjed av sin agent Craig Oster om å ikke uttale seg om eventuelle forhandlinger med Rangers om ny kontrakt. Sist gang sa Zuccarello offentlig at han ønsket å bli i Rangers – og det endte med at han fikk en kontrakt som var godt under hans egentlige markedsverdi, fordi Oster ble fratatt sitt beste forhandlingskort siden klubben visste at Zuccarello bare ønsket å bli.

Tolker man dette, ender man opp med at Oster er innstilt på at Zuccarello skal få bedre betalt denne gang. Og det kan være at New York Rangers ikke ønsker å legge en stor kontrakt på bordet for den 31 år gamle nordmannen. Rent økonomisk er han best tjent med å finne et nytt lag, noe Nitten.no analyserte i en artikkel på forsommeren.

12. I Chicago har man endelig et realistisk håp om å se Corey Crawford tilbake i kamp snart. 33-åringen har vært ute med en alvorlig hjernerystelse siden 23. desember i fjor. Han er tilbake i trening og har så langt respondert positivt på dette. 33-åringen er trolig klubbens viktigste spiller.

13. Natt til onsdag spiller John Tavares sin første kamp for Toronto Maple Leafs, mot Ottawa Senators. Kampen er en del av Kraft Hockeyville Canada-serien. Dette er en sponsorserie hvor byer konkurrerer om å vise sin lidenskap for hockey og vinnere får penger til å oppgradere sine hockeyanlegg.

14. Forrige sesong var den beste i Braden Holtbys liv, ettersom han ledet Washington Capitals til Stanley Cup-seieren. Han unner seg nok neppe å hvile på laurbærene. I sommer har nemlig det største keepertalentet utenfor NHL – Ilja Samsonov – forflyttet seg fra Russland til USA. 21-åringen etablerte seg i KHL allerede for tre år siden og har levert fenomenale tall for Metallurg Magnitogorsk. Nå skal han sannsynligvis spille for Hershey Bears mens han tilpasser seg hockeyen i Nord-Amerika. Pheonix Copley blir backup i ventetiden.

15. 23 av 31 lag er unnagjort i sommerserien «NHL-analyse» her hos Nitten.no. Når vi runder hele ligaen, er planen å oppdatere de lagene som har gjort store grep etter vår analyse. San Jose Sharks, for eksempel. Åtte lag gjenstår og serien blir fullført nå i september.

16. En spådom for den kommende sesongen: Connor McDavid blir den femte spilleren siden 2000 som oppnår 120 poeng på én sesong i NHL og den første siden 2006.

Lagkameratene hans rapporterer at kaptein McDavid har blitt enda raskere i løpet av sommeren.

– Han kommer til å sette fyr på denne ligaen. Jeg trodde at jeg var heldig som fikk spille sammen med John Tavares, og det var jeg. Han er en av mine beste venner. Så får jeg oppleve dette på et helt annet nivå med Connor, sier Ryan Strome til Sportsnet.

17. Fortvilelsen er trolig stor i klubbkontorene til Columbus Blue Jackets. På papiret ser ohioklubben ut til å kunne ta steget opp blant elitelagene i NHL, men både Artemi Panarin og Sergej Bobrovski nekter å forlenge kontraktene sine. Dette er to spillere blåjakkene ikke har råd til å miste, og iallfall ikke uten å få noe i retur. Ergo må begge trades. Det er umulig å se for seg et scenario hvor Columbus unngår å bli sportslig svekket.

18. En sjeldenhet i NHL dukket opp natt til tirsdag. Joe Morrow ble kreditert scoring for Winnipeg Jets mot Minnesota Wild, uten at pucken krysset mållinjen. Sesongoppkjøringen handler ikke om poeng, så ligaen tar seg ikke bryet med videodømming. Hvilket for så vidt er fornuftig.

19. Backbesetningen til Buffalo Sabres er noe av det som interesserer meg mest for tiden. Rasmus Dahlin kommer selvsagt til å få plass i laget, trolig som venstreback i andre- eller tredjeparet. Rasmus Ristolainen spiller trolig sammen med Marco Scandella i førsteparet. Zach Bogosian blir trolig høyreback i andreparet. Det gir trener Phil Housley to ledige plasser å fylle. Nathan Beaulieu, Jake McCabe, Matt Hunwick, Lawrence Pilut og Brendan Guhle kjemper om disse. Mens Guhle er «ferdig utdannet» på AHL-nivå, ble Pilut kåret til sesongens beste back i SHL. Begge har sin styrke i det offensive spillet. Trolig blir det bare plass til én av dem i NHL-stallen.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar