19 tanker om norsk hockey

Patrick Thoresen (41) mot Henrik Holm. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Endelig er Get-ligaen i gang for fullt igjen. Det gir oss masse å diskutere.

Dette er tredje utgave av denne faste spalten. Første utgave ligger her og den andre finner du her.

Vi går rett på sak:

1. Mens jeg skriver dette, vises kampen mellom Stavanger Oilers og Manglerud Star på TV 2 Sumo, og hjemmelaget spiller i overtall. Oppstillingen med Brandon Burlin, David Morley, Mario Lucia, Markus Søberg og Stephan Vigier ser meget bra ut. Oilers har så mange våpen å hente fram at dette kanskje ikke blir en permanent oppstilling, men den så god ut.

2. Spesielt Brandon Burlon har imponert i de to første kampene. 28-åringen har spilt i AHL og tyske DEL de to siste sesongene. I Düsseldorfer ble det bare 11 poeng på 51 kamper, men det kommer til å bli langt mer enn det i Get-ligaen dersom han holder seg skadefri. Og hvis det blir færre stolpeskudd.

3. Ukens delikatesse ble servert av Sam Coatta i Manglerud Star. Hans framspill til Michael McNicholas ved 1-0-scoringen mot Stavanger Oilers var praktfullt:

Bilder fra tv2sumo.no

4. Den gleden som ansiktet til Lars Erik Spets utstrålte i garderoben til Vålerenga etter at han ble kåret til banens beste i sitt comeback som hockeyspiller, var hjertevarmende. Han så ut som pur lykke! Grattis med comebacket, Spets!

5. Mottakelsen av Nitten.no er fremdeles rørende sterk, og dere aner ikke hvor takknemlig jeg er for det! Et resultat av dette er at det begynner å komme inn flere tips til saker som Nitten.no kan ta tak i. Noen er gode, men ikke gode nok til at jeg har tid til å prioritere dem, mens andre passer bedre i kategorien «velment».

6. Et av tipsene jeg har fått, gjelder en mindre hyggelig sak. Nå beveger vi oss ut av banen og inn på klubbkontorene. Norges Ishockeyforbund har en standardkontrakt for spillere. På deres nettsider opplyses det at «det er et krav at disse standardkontraktene benyttes i Eliteserien, 1. og 2. divisjon».

Enkelte klubber endrer teksten i kontrakten til sin fordel uten å opplyse spillere om dette, slik at spillere signerer kontrakten i den tro at den er identisk med forbundets standardkontrakt. Det er iallfall det tipset jeg har fått. Hva som endres, vet jeg ikke. Teoretisk sett kan det for eksempel være at spillerens rett til full lønn under skade begrenses eller fjernes helt. Nå er det selvsagt spillerens ansvar å lese dokumenter nøye før de signeres, men slik praksis virker likevel umoralsk og bør tas tak i.

7. Etter det Nitten.no forstår, vurderer også forbundet sanksjoner mot klubber som gjør dette.

8. Den største skuffelsen i Get-ligaen foreløpig, må være Lillehammer. Etter den tamme forestillingen mot Vålerenga (0-3) i Furuset Forum, sto det 0-4 mot Frisk Asker hjemme i Kristins Hall før Justin Hickman scoret to ganger. Det endte 2-5.

9. Uten at jeg har rukket å se alle kampene, vil jeg gjette at fem spillere i Stjernen har hatt det tyngste byttet så langt denne sesongen. Magnus Eikrem Haugen, Michael Eskesen, Hampus Gustafsson, Anders Pedersen og Peter Lindblad forsvarte seg i egen sone i nesten halvannet minutt uten å få tak i pucken. Skiftet startet med en dropp i deres egen sone da det sto nøyaktig to minutter igjen av første periode.

Storhamar tok kontroll over pucken og danset rundt og rundt og rundt i Stjernen-sonen. Ett minutt og 22 sekunder etter at skiftet startet – og da hadde Storhamar for lengst skiftet sine spillere – tok Eskesen en utvisning og like etterpå fikk Stjernen presset pucken ut av egen sone. Hjemmelaget fikk ikke kontroll over den før etter ett minutt og 45 sekunder.

10. Stjernen har fått en tøff start på sesongen, med 1-5 mot både Sparta og Storhamar. Dette er ikke så uventet, ettersom disse to lagene okkuperte de to øverste tabellplassene i grunnserien forrige sesong, men det gjør søndagens kamp mot Manglerud Star ekstra interessant.

11. En uke inn i sesongen er det bare tre lag som har unngått tap: Manglerud Star, Sparta og Vålerenga. De to oslolagene har dog spilt kun én kamp. Det er tidlig i sesongen, og spesielt importspillerne kan trenge mer tid, blant annet for å tilvenne seg større isflater, men så langt er Vålerenga og Storhamar de to lagene som har sett sterkest ut.

12. Kampreferater får dere sjelden servert her på Nitten.no. I seriestarten har det i stedet blitt publisert tre «førsteinntrykk»-artikler hvor tre importspillere er blitt studert nøye. Aaron Irving er en av dem. Han slet med overgangen til større isflate i spillet uten puck, noe trener Fredrik Söderström forteller at de jobber aktivt med for å forbedre. Offensivt er han allerede en sterk ressurs for Storhamar. 22-åringen har fire assists på to matcher.

13. Frisk Asker lader opp til søndagens match mot Vålerenga med noen humoristiske videoposter på Facebook.

14. Som NHL-journalist har jeg i årevis irritert meg over at obstruksjoner tillates. Det var rett nok langt verre før lockouten i 2005, men den dag i dag er obstruksjon et viktig redskap for forsvarsspill i NHL. Derfor gledet det meg veldig å se at man ikke tolererer dette i Get-ligaen. Dere kommer til å se dette argumentet mange ganger, og jeg beklager på forhånd, men: Ingen kjøper kampbillett for å se obstruksjoner.

15. Hockey Live sliter med statistikkføringen innledningsvis denne sesongen. Forbundet er klar over utfordringene og jobber med å forbedre dette.

Problemet ligger blant annet i dårlig internettlinje i hallene, noe som fører til at innleggingen av statistikker som for eksempel istid av og til stopper opp. Informasjonsmengden hoper seg opp mens nettlinjen er utilgjengelig, og så blir det feil når man skal ta igjen det tapte under innleggingen når nettet fungerer igjen.

16. Tidligere denne uka var jeg gjest i «Hockeyprat», podkasten til Jonas Bariås i TV 2. Det er gøy å bli kjent med så kunnskapsrike og entusiastiske hockeyfolk som Bariås. Dere kan høres podkasten hans på både iTunes og Spotify. Våre venner i «Tribunesliterne» har også kommet seg på Spotify nå.

17. En annen som virkelig brenner for hockeysporten, er Espen Normann i Fredriksstad Blad. Han har lagt ned en stor jobb i å snakke med samtlige trenere i Get-ligaen om temaer som unge talenter, kapteinsrollen, antall importer og utviklingen i norsk hockey. Den artikkelen anbefales!

18. Martin Boork i Ringerike Panthers er en trener jeg raskt har fått stor sans for. Hans dedikasjon til klubben, hans innstilling til sporten og hans væremåte under kampene er alle imponerende trekk som vitner om en tydelig karakter.

Han har vært i klubben siden elitesatsingen startet rundt 2010, han forholder seg imponerende rolig i båsen under kampene og han bruker enhver anledning til å snakke opp koblingen mellom Hønefoss og hockey. Nå sist i artikkelen til Normann, hvor han blir bedt om å velge én spiller fra et annet lag i Get-ligaen som han kunne tenke seg i sitt lag, og svarer Thor Jørgen Friestad i Lillehammer fordi han er Hønefoss-gutt og «spiller på feil lag».

19. Vi i Nitten.no jobber med å forbedre siden teknisk. «Glemt passord»-mailene fungerer ikke, så dette har jeg fikset manuelt for alle som har tatt kontakt på mail, Twitter eller Facebook. Innloggingen via postene våre i sosiale medier er også klønete. Begge deler håper vi å få orden på i løpet av kort tid. Vi byttet serverleverandør denne uka og jobber med å legge innholdet over fra den gamle til den nye. Det vil nok føre til en del nedetid, spesielt fredag ettermiddag og kveld.

Det kan være at serverbyttet alene fikser begge problemene. Vi får se. Det har vært større problemer tilknyttet abonnementsløsning for et hockeymagasin enn jeg trodde, fordi de løsningene som ligger i WordPress/WooCommerce er tilpasset nettbutikker, ikke nettaviser. Forhåpentlig er alle slike irriterende bugs historie.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar