19 tanker om norsk hockey

Sportssjef Atle Svensrud hos Lillehammer var i Oslo mandag, sammen med ledere fra de andre klubbene og fra forbundet. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Denne utgaven vil i stor grad handle om importkvoten, som etter alt å dømme skal reduseres på en eller annen måte.

Dette er fjerde utgave av denne faste spalten. Første utgave ligger her, andre utgave her og tredje utgave her.

Nå er det faktisk over en måned siden forrige gang jeg serverte «19 tanker». Det sier vel det meste om hjernevirksomheten min … Vi får se om det er mulig å øke aktiviteten der oppe.

La oss gå rett på sak:

1. Mandag var klubbene, Norsk Topphockey og Norges Ishockeyforbund samlet i tredje etasje på Ullevaal stadion. Importkvoten sto på agendaen, sammen med flere andre temaer. Mens det er lett å finne veldig sterke fronter i sosiale medier når det gjelder importkvoten, virker det som at klubbene har en mer pragmatisk tilnærming. Jeg var åpenbart ikke inne i møterommene, men jeg slo meg ned ved et bord i gangen utenfor og hørte ingen kjefte eller smelle.

– Vi har ikke tatt noe standpunkt på dette. Det er den diskusjonen vi har hatt her inne nå som er viktig. Så får vi gjøre en konsekvensutredning. Vi vil nok samme vei, alle sammen: At vi skal få fram norske spillere. Virkemiddelet er at vi bruker tid på denne type konsekvensutredning, sier Lillehammers sportssjef Atle Svensrud.

2. Beskjeden fra forbundsstyret er klar: Oppgaven er å se på hvordan importkvoten bør reduseres. Mitt inntrykk er at klubbene allerede har innsett at grensen på sju skal kuttes og at spørsmålet i realiteten handler om hvorvidt den skal ned til seks, til fem eller lavere.

3. Før den beslutningen blir tatt, er det mange underspørsmål man ønsker å besvare. Hva blir den økonomiske konsekvensen? Personlig er jeg av den oppfatning at utlendinger som Shawn Szydlowski eller Stephan Vigier ikke trekker mange ekstra tilskuere til hallene alene, men at norske entertainere som Jonas Solberg Andersen, Espen Knutsen, og Mats Zuccarello gjør det. Altså at norske profiler lokker folk på kamp. Dette er ett økonomisk argument for å redusere kvoten. På den motsatte siden trekker klubbene flere tilskuere når de kjemper i toppen enn hvis de er uten tittelsjanse, og det kan gode importspillere bidra til. Dette er et argument for å beholde dagens grense.

4. Et argument som ikke bør undervurderes, er at norske sportsredaksjoner oftere prioriterer å dekke en ishockeykamp hvis de har norske profiler å skrive om. Dette argumentet ble også nevnt under mandagens møter, så vidt jeg vet.

5. Ett argument jeg har slitt med å forstå logikken bak, er at en raus importkvote gjør det enklere for lag å ta innpå de beste lagene. Ettersom klubber som Stavanger Oilers og Storhamar har råd til dyrere importspillere, har jeg ikke helt sett hvordan man kommer fram til denne konklusjonen. Jeg spurte derfor Håkan Södergren om dette. Han fortalte at norske spillere ofte kan være dyrere å hente inn fordi klubbene da også må skaffe dem en jobb og finne en attraktiv løsning med jobb eller studier også for kona eller kjæresten, mens man ikke trenger å tenke på slikt med importspillere.

6. Som jeg skrev i en artikkel mandag, ble det nedsatt to utvalg under mandagens møter. Det ene skal studere importkvotens effekt og det andre utvalget skal se på hva norsk hockey bør gjøre for å legge til rette for at lag ikke takker nei til en plass i Get-ligaen, altså se på de generelle forutsetningene for ishockey i Norge. Disse to tingene henger litt sammen, fordi et sentralt spørsmål er om det er nok norske spillere til å fylle Get-ligaen og førstedivisjon uten mange importspillere.

7. Petter Salsten la fram tall under møtene som viser at det er flere spillerlisenser på aldersbestemt nivå enn noen gang, hvis jeg gjenforteller dette korrekt.

8. Siste tanke om importkvoten: Et viktig argument for å redusere den, kanskje det viktigste, er at norske spillere i liten grad er på isen i power-play og i sluttminuttene – og at det norske landslaget som en «følgefeil» sliter i power-play i internasjonale mesterskap. Interessen for hockey i Norge henger i stor grad sammen med landslagets prestasjoner i VM og OL.

9. Lillehammers sportssjef Atle Svensrud var nøye med å påpeke overfor meg at det er mange nordmenn som får spille overtall hos Lillehammer.

– Jeg synes at vi er flinke selv. Vi har flere som spiller både power-play og undertall denne sesongen, blant andre Jacob Lundell Noer, Stian Nystuen, Martin Ellingsen og Emil Nyhus, sier Svensrud.

10. Enda et Lillehammer-punkt: Som alle vet, svei det for opplandsklubben å miste David Morley og Stephan Vigier til Stavanger Oilers etter forrige sesong. Hva vil svi enda mer?

– Vi er redd for å miste de beste norske spillerne som vi klarer å få fram selv, forteller Svensrud.

11. Statistikkføring ble også diskutert på Ullevål mandag. Det ble brukt en halvtimes tid på temaet, blir jeg fortalt. Klubbene er enige om at ansvaret for korrekt loggføring hviler på dem. Vi får se hvilken effekt dette får. Det har vært en del problemer med feilføring, som mange av dere har lagt merke til.

12. Dette området er et hvor både forbundet og klubbene ser verdien av å utvikle seg. Som så ofte ellers i samfunnet, handler dette også om penger. Jeg synes det er svært positivt og oppmuntrende å høre at man iallfall snakker om muligheten for å plassere mikrochips i draktene og bruke dette til å få nøyaktige tall for istid og mye annet. Dette ligger nok et godt stykke fram i tid, men ønsket er der og det må alltid starte der.

13. Hvis noen savner at jeg skal ha sterke meninger om stygge taklinger og suspensjoner, må dere smøre dere med tålmodighet. Min grunnfilosofi er at dommerne bør få dømme i fred. Jeg har ikke sett mange tilfeller i mitt liv hvor en dommer omgjør sin beslutning fordi det kommer protester, så jeg foretrekker å investere energien min på andre områder. Det er dessuten en utakknemlig jobb å være dommer, enten det er på isen eller i disiplinærutvalget og jeg er glad for at noen gidder å gjøre disse jobbene. Jeg forstår at mange reagerer sterkt på urettferdighet, for all del. Jeg forsøker ikke å være «bedre» enn noen her. Det er bare sånn jeg er skrudd sammen: Jeg foretrekker å bruke energi på ting jeg kan påvirke.

14. Stavanger Oilers-importen Brandon Burlon har allerede blitt suspendert to ganger. Han har spilt sju matcher, mens lagkameratene i skrivende stund står med 13. Jeg blir overrasket dersom ikke Oilers-ledelsen har fortalt ham at han gjør mer nytte for seg på isen enn tribunen. I NHL ville han jo ha mistet lønn – nesten halvparten av lønna si så langt denne sesongen, faktisk – og sånn er det ikke i Norge. Så Burlon får full lønn for å jobbe drøyt 50 prosent, for å sette dette på spissen.

15. Tabellen i Get-ligaen er ganske nydelig, i skrivende stund. Jeg har ingen favorittlag, så jeg bryr meg ikke om hvem som ligger på topp, men jeg digger at det er mange lag som fortsatt er med i toppsjiktet. Det er bare åtte poeng fra Storhamar på topp til Lillehammer på sjetteplass, og mellom der ligger Vålerenga, Stavanger, Sparta og Frisk.

16. Tidligere i år gjorde jeg et stort intervju med stortalentet Calle Spaberg Olsen. Han har ødelagt menisken, men kommer til å spille ferdig sesongen før han gjør noe med det, ettersom det ikke kan forverre skaden og han klarer å spille bortimot sitt normale spill. En annen talentfull spiller jeg har intervjuet for ikke så lenge siden, er på sin side tilbake fra skade. Christian Rødne har spilt fire kamper i Get-ligaen nå og scoret sesongens første mål i møtet med Lillehammer.

17. I forrige uke skrev jeg en artikkel om cannabis-legaliseringen i Canada og påstanden om at over halvparten av alle NHL-spillere bruker cannabis. Det hevdes at cannabis virker bedre enn smertestillende midler, som i USA ofte fører til avhengighet og store, livstruende problemer. Jeg har ingen forutsetning for å vite om noe av dette er sant eller usant, men hvis det finnes et bedre alternativ enn smertestillende, avhengighetsdannende opioider, er det verdt å sjekke grundig. Jeg har forhørt meg litt her hjemme og dette temaet er ikke på bordet i Norge. Det er logisk nok – vi har ikke de enorme problemene med opioider her som man har i Nord-Amerika.

18. Spillerutvikling er virkelig i fokus i norsk hockey om dagen. Det ser vi på den landslagstroppen som Petter Thoresen har tatt ut til kampene i november. Jeg liker det.

19. Vi har alle latt oss imponere av Thomas Valkvæ Olsens spill i Allsvenskan. Forrige sesong gjorde han 23 mål og 34 poeng på 50 kamper. Denne sesongen har han startet enda bedre: 25-åringen har levert åtte mål og elleve poeng på elleve kamper. Landskampene mot Østerrike, Polen og Danmark er en ypperlig sjanse for Valkvæ Olsen til å vise landslagssjefen at han fortjener en stor rolle framover.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar