19 tanker om norsk hockey

Storhamartrener Fredrik Söderström under mesterligakampen i ishockey mellom Djurgården og Storhamar på Hovet i Stockholm. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Det er gode tider for norsk hockey internasjonalt.

Dette er femte utgave av denne faste spalten. Første utgave ligger her, andre utgave her, tredje utgave her og fjerde utgave her.

Vi går rett på sak:

1. Ære være Storhamar! Innsatsen i Champions Hockey League har vært formidabel. I returkampen mot Skellefteå i åttedelsfinalen ledet hamarlaget både 1-0 og 2-1 før det ble tap 2-3 i Sverige og 6-7 totalt. Det er over forventning.

2. Nå er jeg i utgangspunktet ikke så glad i å hylle tap. Et tap er tross alt et tap. Dette tapet er likevel noe mer. Det er et tegn på at norsk hockey på sitt beste ikke er langt unna svensk hockey.

3. Fredrik Söderström ble kåret til Europas beste trener forrige sesong. Storhamar topper Get-ligaen og gikk videre fra gruppespillet i CHL. Hvis han fortsatt er i Norge om ett år, blir jeg overrasket. Og glad, på en egoistisk måte. Det er veldig behagelig for oss journalister å jobbe med en så imøtekommende trener som byr både på innsikt og respekt.

4. Manglerud Star har også fått internasjonal anerkjennelse. Det er ikke ofte norsk hockey er omtalt hos ESPN, men Greg Wyshynski tok for seg ansettelsen av 24 år unge Cecilie Olsen som daglig leder i osloklubben. Moro! Jeg synes Olsen gir gode svar i intervjuet med Wyshynski.

Her er for eksempel Olsens svar på spørsmålet «I en alder av 24, føler du at du har nok erfaring til å lede en klubb?»:

– Jeg har ikke mye erfaring i å lede en klubb, men i mine år innenfor sporten, både i Manglerud Star og andre praksisplasser, har jeg lært mye fra mennesker som har gjort det i mange år. Jeg vil gjøre ting på min måte, men jeg vil også ha muligheten til å spørre folk om hjelp dersom det er behov for det. Jeg er takknemlig for at så mange har latt meg vite at det er ok å stille spørsmål og at det ikke er meningen at jeg skal kunne alt fra starten av. De tingene jeg ikke kan, vil jeg lære underveis, og jeg er sikker på at jeg vil gjøre mange ting annerledes enn spillerne er vant til. Jeg vil kunne gjøre ting på min måte og gjøre endringer der jeg ønsker det.

5. På toppen av alt dette har The Athletic en stor feature-artikkel om Mathias Emilio Pettersen. Det er fantastisk gøy! Dette nettstedet er på kort tid blitt «et must» for hockeyelskere, så en slik oppmerksomhet vil gjøre Pettersen enda mer kjent for det nordamerikanske publikumet.

Hvis du ikke har abonnement hos The Athletic, kan du lese Nittens egen feature om ham her.

6. Det er ingen hemmelighet at The Athletic er en inspirasjonskilde for Nitten.no. Håpet er at Nitten.no en gang i framtiden kan by på godt stoff om hvert eneste lag i Get-ligaen 3-5 ganger i uka, samt stoff om NHL, nordmenn i utlandet, kvinne- og ungdomshockey i en jevn strøm. En metode som vil hjelpe Nitten med å dekke mer av dette oftere, er tips fra klubber og spillere om nyheter og potensielle saker. Da jeg startet Nitten.no, var planen å ringe folk i alle lagene minst en gang i uka, men det viser seg å være vanskelig å få tid til det.

7. Hockey Classic var en kjempesuksess for Lillehammer i 2018 også. Det skyldes ikke bare spillerne og laglederne, men veldig mange andre mennesker. Mens vi satt på pressetribunen og skrev artikler basert på intervjuene vi gjorde etter matchen, jobbet flere titalls personer med å rydde Håkons Hall. Sannsynligvis på dugnad. Takk for innsatsen, alle i Lillehammer! Dere lagde en vanvittig bra hockeyfest!

8. Vinnermålet ble satt inn av Austin Cangelosi på imponerende vis. Hadde det vært en norsk spiller som sto for den soloprestasjonen, for eksempel Jacob Lundell Noer, hadde vi norske hockeyfans sannsynligvis tatt helt av i ren ekstase.

9.  Storhamar-fansen var rimelig hissige da buret bak Christoffer Bengtsberg gikk ut av stilling gang etter gang. Forklaringen hans ga mening for meg, men om du ikke synes det, er det helt fair.

10. Det jeg virkelig likte med dette, var Bengtsbergs svar på om det var ubehagelig at dette skjedde rett foran Storhamar-fansen. Jeg husker ikke ordrett, men han sa noe sånt som «Det er bra! Det skal være følelser!». Du kan høre intervjuet vårt med ham i siste episode av podkasten Høy Kølle:

11. Nå som Manglerud Star har fjernet uromomentene i stallen, får vi se hva resten av spillergruppen er laget av. Foreløpig ser det lovende ut, om enn ustabilt. «Brødrene» slo Oilers i Stavanger og rundspilte Stjernen hjemme i Garasjen, men ble selv utspilt kraftig av Vålerenga. De to siste kampene har vært mer oppskriftsmessige, med seier mot Ringerike og tap mot Lillehammer.

12. I matchen mot Vålerenga kokte det over for keeperen Kris Joyce. Han ble først tildelt en 10-minutter, så fikk han 20 til før han rakk å forlate isen. Jeg spurte hva som skjedde, og fikk høre at han hadde sagt «Fuck you» til dommeren etter den første utvisningen. Det er vel omtrent som å si «Faen ta deg». Det høres rart ut om det var alt som skulle til.

13. Ringerike er på ingen måte en kasteball i Get-ligaen, bortsett fra i 2-9-matchen mot Vålerenga, men laget har vondt for å vinne. 12 av de siste 13 kampene har endt med tap. Jeg håper at jeg tar feil, for jeg liker askeladdenhistorier i idrettens verden, men det ser mer og mer ut til at det er opplagt hvilke åtte lag vi får se i sluttspillet. Nå har Matt Van Voorhis returnert for Manglerud Star også – det er en solid forsterkning for MS.

14. Lillehammer er nå for fullt med i toppkampen. Avstanden opp til Storhamar er bare på fire poeng. Det ser ut til at fire lag skal skille seg ut litt. Vålerenga og Stavanger Oilers er de to andre. Frisk Asker og Sparta har blitt hengende litt etter.

15. Frisk Asker hentet inn en ny trener fra USA og det er naturlig at laget derfor trenger litt tid på å sette seg. Shawn Szydlowski har også etterlatt seg et tomrom. Han var tiltenkt en nøkkelrolle. Midt i sesongen er det ekstremt vanskelig å finne en spiller av hans kaliber som man også tror kan passe i Norge og i Frisk-garderoben.

16. Etter det Nitten.no erfarer, kikket Frisk Asker på en spiller som fansen ville ha blitt svært forventningsfull til, men droppet ham etter å ha fått negativ feedback. Det er klokt. Når man jobber så grundig og fornuftig, tjener man på det i lengden.

17. Nitten tanker er mye, kjenner jeg. Magasinet burde fått navnet Sju.

18. Leonards Rimjans er 24 år gammel og fra Daugavspils i Latvia. Han har allerede spilt hockey i en rekke europeiske land. I fjor var han i Moss, nå er han i Gjøvik i 1.-divisjon. Det går sånn tålelig greit. Etter 15 matcher har han 18 mål og 34 poeng.

– Han er stor og sterk og klarer å utnytte det veldig effektivt, forteller daglig leder Hans Svellet i Gjøvik.

Rimjans imponerte Gjøvik i kvalikspillet forrige sesong.

– Det avgjørende var å finne en jobb til ham, og der har vi gode samarbeidspartnere som hjalp oss.

19. Her er en tanke jeg har hatt i mange år: Norsk hockey er heldig som har Øystein Jarlsbo i VG. Hockeydekningen i norsk presse er ekstremt personavhengig. Jarlsbo har tatt vare på sporten i årevis. Ja, han må være kritisk. Det er alle journalisters oppgave, og det er spesielt viktig om man skal få lov til å bruke tid og plass på hockey i en storavis. Nå har vi to av dem i VG; Jarlsbo og Vegard Aulstad. At VG ikke var til stede under Hockey Classic, understreker bare hvor lavt prioritert hockey er i avisens ledelse og dermed også hvor personavhengig dette er. Det var så vidt jeg vet heller ingen fra Dagbladet eller NRK der. Takk for alt arbeid du har gjort for norsk hockey så langt, Jarlsbo!

«Hockey Classic» er et glimt av den framtiden norsk hockey drømmer om

Slik brukte Martin Røymark bokstavelig talt hodet for å slå igjennom i Sverige

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar