19 tanker om norsk hockey

Petter Thoresen. Foto: David W. Cerny / Reuters / NTB scanpix

Landslagspause og null kamper i Get-ligaen denne uka. Her er noe å fylle ventetiden med.

Det har vært mye action i Get-ligaen de siste ukene. De siste månedene, faktisk. Denne spalten henger etter, men vi får gjøre det beste ut av det.

Og gå rett på sak:

1. Petter Thoresen kan erstatte Fredrik Söderström i Storhamar, melder Hamar Arbeiderblad, mens VG følger opp med at han trolig signerer ny avtale som landslagssjef. Så klinker TV 2 til med artikkelen «Skjebneuker for Thoresen etter spillermisnøye».

Her er det mye å ta tak i.

Kontrakten til Petter Thoresen med Norges Ishockeyforbund går ut etter VM i Bratislava i mai.

TV 2-artikkelen virker å ta utgangspunkt i misnøyen som oppsto under VM i Danmark i fjor. Etter at spillerne ga tilbakemelding om at de mislikte enkelte ting, ble det holdt flere møter for å rydde opp i dette. Så vidt Nitten kjenner til, eksisterer det ingen fersk misnøye med Thoresen.

Vi får tolke artikkelen som at den landslagssamlingen som er i Østerrike i disse dager, er viktig for hva spillergruppen ønsker når det gjelder Thoresens framtid utover denne sesongen. Men vi må jo også anta at møtene i fjor sommer har gitt resultater og at trenerteamet og spillergruppen er på samme side nå. Hvis det er spillere som ikke ønsker Thoresen som landslagstrener, er det rimelig å anta at Thoresen ikke tar dem ut i landslagstroppen.

2. Forbundet har planer om å tilby Petter Thoresen ny kontrakt i løpet av februar, ifølge VG. Det stemmer helt sikkert, men her må det være lov å spørre om dette er til landslagets beste eller Thoresens beste. Ettersom det var litt misnøye etter VM i fjor, virker det rart å forlenge kontrakten allerede tre måneder før VM i år, når man har muligheten til å vente og bruke informasjonen fra VM i Bratislava som en del av beslutningsgrunnlaget.

Det er fullt forståelig at Petter Thoresen selv ønsker en avklaring nå, ettersom det kan dukke opp jobbmuligheter de nærmeste månedene som han kan være interessert i dersom han ikke får fortsette som landslagstrener. Men dette bør ikke forbundet ta hensyn til, med mindre det kan gjøres uten konsekvenser for landslaget.

Hvis forbundet er fornøyd med Thoresen og ønsker å forlenge, ser jeg ikke hvorfor februar skal by på «skjebneuker» for Thoresen. Er han rett mann, er det jo bare å gi ham ny kontrakt – og gjerne over flere år – med én gang. Hvis man er i tvil, bør man vente til etter VM.

3. Vi gjør ellers også klokt i å huske hvor vellykket det var for Norge å gi Roy Johansen tid som landslagstrener. Det var ingen rosenrød tilværelse de første årene under Johansen. Han overtok jobben i 2001 og først i 2005 ledet han Norge til opprykk fra B-VM. Så etablerte Norge seg i A-pulja og har vært der siden, med tre kvartfinaler i VM som høydepunkt, samt tre strake OL-deltagelser.

Petter Thoresen kommer nok også til å utvikle seg. Det er forskjell på å være klubb- og landslagstrener.

4. Dette er egentlig en meningsløs tanke, fordi alle kjenner til hvor dominerende Vålerengas førsterekke er, men det må bare nevnes, for jeg er så full av beundring.

Rasmus Ahlholm, Tobias Lindström og Martin Røymark er +135 etter 40 kamper. Det er helt vilt. Tobias Lindström har gjort 39 mål på 40 kamper! Rasmus Ahlholm har 30 mål og 41 assists på 40 kamper! Røymark er rekkas defensive alibi, men selv han har 34 poeng på 35 kamper. Han er +46! Og rekka har gjort 172 poeng!

Lindström og Røymark blir selvsagt viktige for Norge i VM, og tanken på å se Ahlholm også i rødt, hvitt og blått, er selvfølgelig interessant – han har gjort 43 poeng på de 16 siste kampene – men det virker ikke som om det vil skje med det første. Som jeg har nevnt i podkasten Høy Kølle, svarte Petter Thoresen et nøytralt «da blir det en spiller til som kjemper om en landslagsplass» da jeg spurte om hans tanker om et eventuelt norsk statsborgerskap for Ahlholm.

5. Etter at Frisk Asker bare vant tre av de første åtte kampene med Jan André Aasland som hovedtrener, har askerlaget nå vunnet fem av de siste seks kampene, inkludert en overbevisende 6-1-seier mot Stavanger Oilers og en 4-3-seier mot Storhamar.

Frisk Asker var jo nevnt blant gullkandidatene denne sesongen. Noe seriemesterskap blir det ikke, men kanskje Aasland kan lede laget til suksess i sluttspillet? Det finnes iallfall to gode grunner til optimisme: Victor Björkung og Hampus Gustafsson. Begge har kommet inn underveis denne sesongen, og begge har virkelig imponert.

Björkung må være en av de aller beste skøytegåerne i Get-ligaen.

6. Gustafsson kom til Frisk Asker fordi Stjernen slet økonomisk. Nå sier klubbledelsen at økonomien er under kontroll. Det skader ikke at Bengt-Åke Gustafsson trakk seg som trener, heller. Ifølge Erik Follestad i TV 2 lo trenerlegenden innimellom hånlig av spillerne sine. Det er spesielt.

Det er også spesielt at en klubb tar selvkritikk i en pressemelding hvor en treneravgang annonseres, og innrømmer at den ikke har holdt de løftene treneren fikk når det gjelder spillerstallen.

Ingen av dem kommer godt ut av dette. Visste ikke Gustafsson noe om Stjernen før han kom? Gamblet klubbledelsen på at sponsorer skulle gi en Stjernen bedre økonomi i perioden mellom den dagen Gustafsson takket ja til jobben og den dagen han begynte i jobben?

Hvis ikke dette her er et tydelig nok tegn på at man må ha minst én heltidsansatt sportslig sjef før man bruker penger på importspillere, vet jeg ikke hva som skal til.

7. Det er ingen hemmelighet at jeg er fascinert av spillerutvikling. En av dem jeg føler med på, er Christian Rødne i Stavanger Oilers. Han spilte 2,31 minutter i forrige match han spilte i Get-ligaen, som var 3-2-seieren mot Vålerenga i DNB Arena 26. januar. Dette forutsetter at informasjonen på hockey.no/live er korrekt. Det er aldri godt å vite, men istiden ser normal ut på de andre spillerne.

Rødne spiller heldigvis mye for klubbens U21-lag, der han har gjort 12 mål og 31 poeng på 18 kamper. Det er ekstremt viktig for utviklingen hans at han får disse kampene, når istiden i A-laget er så lav. Jeg skulle gjerne sett ham spille minst ti minutter når han først får en kamp, og definitivt gjerne sett ham få sjansen i power-play.

8. Rødne er en spiller som godt kunne ha vært med i forbundets «Tett på»-prosjekt, men Petter Thoresen, Petter Salsten og Ole-Kristian Tollefsen anser ham kanskje som for ung. Det kan være at de har rett i det. Jeg håper at dette spennende og løfterike prosjektet utvides og innlemmer noen spillere under 20 år også.

Uansett er dette et positivt tiltak fra forbundets side.

9. Det sies at det er litt murring på Hamar, hvor man har sterke personligheter som Fredrik Söderström og Patrick Thoresen, samtidig som resultatene butter imot. Enn så lenge tror jeg ikke at vi skal legge så mye i dette. Storhamar har bare vunnet to av sine fem siste kamper, og Vålerenga har stukket av med en klar serieledelse, så det er helt naturlig at man ikke er fornøyd med tingenes tilstand på Hamar.

10. Jeg håper alle har fått med seg det prosjektet som Storhamar og selskapet Innit AS setter i gang på Hamar nå. Fra og med neste hjemmekamp, skal kampene i CC-Amfi spilles med mikrobrikker sydd inn i draktene, slik at man kan samle inn enorme mengder data om det som skjer på isen. Systemet kalles Wisehockey. Dere kan lese om det her.

Motstanderlagene må selvsagt gå med på dette, og det har alle gjort. Til gjengjeld får de også tilgang til all data fra de kampene de spiller i CC-Amfi.

Dette er framtiden – og den kan komme så raskt til Norge at vi er på høyde med eller foran alle andre nasjoner i hockeyens verden. Fordelene er utallige: Dette kan gjøre det mer underholdende å gå på kamp som tilskuer, dette kan utnyttes til å få tilskuerne til å tilbringe mer tid i arenaen på kampdag, dette kan gi trenerne et bedre innblikk i hva det bør fokuseres på og dette kan gi spillerne informasjon som er nyttig i deres egenutvikling.

Nå er det opp til Norges Ishockeyforbund, Norsk Topphockey og klubbene hvor raskt man vil kaste seg på her. Dette vil kreve en stor investering. Vi snakker nok 10-15 millioner kroner for hele Get-ligaen. Hvis man får inn sponsorer eller reduserer antall importspillere, skal det være mulig å finansiere dette.

Slike systemer kommer i internasjonal hockey med full tyngde ganske snart. Vi kan velge å bli hengende etter på dette feltet, eller være i forkant. Uansett må dette inn i norsk hockey en eller annen gang. Det kommer vi ikke utenom. Så hvorfor ikke jobbe for å ligge i forkant?

11. Lillehammer har allerede gjort et smart økonomisk grep gjennom å selge navnerettigheten til Kristins Hall, som nå heter Eidsiva Arena. Dette betaler Eidsiva seks millioner kroner for. Jeg håper at Lillehammer bruker en femtedel av pengene på Wisehockey.

Sjur Robert Nilsen er hovedtrener i Sparta og assistenttrener i landslaget. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

12. Sjur Robert Nilsen er ikke overrasket over at Emil Martinsen Lillebergs navn havnet på rankinglisten til NHLs speiderbyrå over draftaktuelle europeiske spillere i 2019. Backen, som fylte 18 år sist lørdag, er nummer 127 på listen.

Tross sin unge alder, har han allerede spilt seg til fast plass i Sparta. Han er fysisk stor og sterk og tar skikkelig for seg i duellene. Nilsen forteller til Nitten at Lilleberg må utvikle spillet med puck for å ta det neste steget, men Sparta-treneren er overbevist om at det kommer.

13. Ole Eskild Dahlstrøm og Loyd Remi Solberg har startet agentfirmaet S&D Hockey Agency. Det er spennende. Jeg tror Dahlstrøm vil passe godt i en sånn rolle. Det gjør sikkert Solberg også, men han kjenner jeg ikke. Jeg skrev om S&D tidligere denne uka, men brukte ikke alle sitatene fra Dahlstrøm.

Han fortalte blant annet om hvor stort behov han hadde hatt for hjelp den gang han var ung. Dahlstrøm var jo eksepsjonelt talentfull. Han ble draftet av en NHL-klubb på en tid hvor nesten ingen nordmenn ble det.

Her er noen sitater som ikke kom med i artikkelen:

– Jeg kom opp på A-laget da jeg var 16 år. Jeg så liksom ikke helt for meg at jeg skulle spille for Furuset hele livet. Da hadde jeg ingen som hjalp meg. Jeg fikk bare en telefon fra Örebro, så da dro jeg til Örebro, og så dro jeg hjem igjen, for da ringte Furuset. Det var ikke noe som var planlagt lenger enn ti sekunder fram i tid. Så var det plutselig en som kjente en i Tyskland, og så fikk jeg tilbud fra Mannheim.

– Så dro jeg til Mannheim og satt der og lurte på hva jeg skulle gjøre til neste år. Da fikk jeg tilbud fra Storhamar, og så ti minutter etter at jeg hadde skrevet under for Storhamar, ringte Färjestad og ville høre om jeg hadde lyst til å spille for dem. De blemmene hadde jo jeg ikke gjort hvis jeg hadde hatt en som var kontaktpersonen min, en som jobbet for meg og passet på min karriere. Den hadde sett litt annerledes ut da, det er jeg sikker på. Jeg har ikke lyst til at norske spillere skal bli sittende sånn som jeg gjorde, og alt handlet om hvorvidt det ble kron eller mynt.

14. Det er nok mange av dere som leser dette, som kan mer om norsk hockeyhistorie enn meg, men jeg tar vel ikke grusomt feil hvis jeg har inntrykk av at det er usedvanlig mange spennende, unge keepere i dette landet nå?

Hvis vi kikker på redningsprosent i Get-ligaen, er det fire norske keepere som er 21 år eller yngre blant de ni beste. Jonas Strand (21) er nummer tre med 92,1, Jens Kristian Lillegrend (21) nummer fire med 91,9, Jonas Wang Wikstøl (19) nummer sju med 90,5 og Jørgen Hanneborg (19) nummer ni med 90,2.

– Det synes jeg er dritkult. Jeg har tenkt mye på dette, og til og med snakket med et par av dem og sagt «Jeg synes det er bra, det du får til. Bare kjør på hver eneste dag!». Mye handler om hva du gjør i hverdagen. Det er veldig inspirerende å se alle de som kommer opp. Hanneborg, Jørgen Fayen Vestavik (18) og de gutta der. Stjernen har Max Nygren (18), som sto på hodet her om dagen, for eksempel. Det er utrolig kult å se på. Jeg må si til meg selv at jeg virkelig må stå på, for å holde dem bak meg, forteller Jens Kristian Lillegrend.

15. I starten av sesongen var man nok litt skuffet over Austin Cangelosi på Lillehammer. Han produserte ikke like mange poeng som man hadde håpet på. Han er dessuten veldig innesluttet og ordknapp. Det er ikke noe galt i det, men det påvirker selvfølgelig hvor fort man finner seg til rette i en spillergruppe. Og det jeg fikk høre fra Lillehammer, var at han ikke hadde blitt «en del av gjengen» i like stor grad som andre. Så løsnet plutselig poengproduksjonen. Nå er han nummer seks i poengligaen med 46 poeng på 41 kamper. Og brått så virker han også mer komfortabel. Jeg tror at det vil være til det beste for både Lillehammer og Cangelosi om han tar en sesong til i Norge.

16. Det begynner å dra seg til for alle som har ambisjoner om å komme med i Petter Thoresens tropp til VM i Bratislava. Jacob Lundell Noer er fortsatt inne i varmen, etter godt spill både i Get-ligaen og på landslaget tidligere denne sesongen.

Nå skal ikke jeg påberope meg å ha Petter Thoresens kunnskap om verken spillere eller lagbygging, men det gleder meg at Lundell Noer er med. Han har et skudd av internasjonalt format, er ung, men markerer seg likevel kraftig i Get-ligaen, og han jobber målrettet for å bli bedre. Han fortjener plassen.

Mathias Emilio Pettersen får etter alt å dømme sjansen til å vise seg fram under oppkjøringsleiren, etter at sesongen hans i Denver Pioneers er over, og i anstendig tid før VM starter. Det er en perfekt løsning. Thoresen og assistent Sjur Robert Nilsen får sett ham i selskap med de beste og kan ta en endelig beslutning på et bredere informasjonsgrunnlag enn i dag. Mitt tips er at han viser seg god nok. Den collegeligaen han spiller i til daglig, er meget god. Og Pettersen var den soleklart beste norske spilleren i U20-VM.

17. På forwardsiden har Tommy Kristiansen og Martin Røymark meldt forfall. Så god som Kristiansen har vært i sin rolle som uromoment foran keeper i power-playet til Sparta denne sesongen, bør han ligge godt an. Røymark er selvskreven i troppen.

Blant de andre forwardene som spilte forrige VM, og ikke er med til Klagenfurt, finner vi Eirik Salsten, Anders Bastiansen, Ludvig Hoff og Thomas Valkvæ Olsen. Bastiansen har som kjent gitt seg på landslaget, mens Hoff spiller collegehockey i Nord-Amerika.

Det som er sikkert om vi sammenligner med VM-troppen i 2018, er at Patrick Thoresen og Alexander Reichenberg skal inn i 2019-troppen. Hvis også Lundell Noer og Pettersen skal inn, må ytterligere to ut. Det kan ligge an til at Thoresen bruker tre offensive rekker i Bratislava. Vi har jo også brødrene Olimb – Mathis og Ken André – samt navn som Sondre Olden, Michael Haga og Niklas Roest.

Jeg misunner ikke Petter Thoresen oppgaven med å ta ut VM-troppen, men gleder meg til å se hvilke navn den ender opp med å inneholde. Hvis New York Rangers ikke trader Mats Zuccarello, kan jo plutselig han også dukke opp.

18. Hvis vi ser på de backene som er med i troppen til Petter Thoresen i Klagenfurt i Østerrike, skjønner vi at vi nærmer oss en VM-tropp. Det har kommet forfall fra Stefan Espeland (Vålerenga) og Kristian Østby (Sparta). De åtte som er i Østerrike, er dermed Sondre Bjerke (Lillehammer), Alexander Bonsaksen (KooKoo), Christian Bull (Storhamar), Adrian Saxrud Danielsen (Lillehammer), Johannes Johannesen (Stavanger), Christian Kåsastul (Frisk Asker), Erlend Lesund (Mora) og Villiam Strøm (Vålerenga). Kåsastul og Saxrud Danielsen ble kalt inn etter forfallene til Espeland og Østby.

Jonas Holøs meldte forfall før det opprinnelige uttaket, ettersom hans forlovede har termin 10. februar. Øystein Jarlsbo i VG har et fint intervju med Holøs her.

Holøs, Bonsaksen, Espeland, Lesund og Johannesen virker som sikre VM-kort. Bull og Strøm spilte VM i fjor og har et fortrinn på konkurrentene når det gjelder erfaring. Daniel Sørvik er i gang for Vålerenga og vil trolig melde seg på i VM-diskusjonen. Han har spilt de seks siste Vålerenga-kampene i Get-ligaen og har produsert fire poeng på de fire siste.

19. Både dame- og herrelandslaget spiller kamp torsdag.

Damelandslaget møter Slovakia klokken 16.30. Den kampen kan følges på hockeyfrance.com og den streames også hos fanseat.com. Norges beste kvinner møter Frankrike fredag klokken 20.00 og Ungarn lørdag klokken 11.00. Se den norske troppen hos hockey.no.

Herrelandslaget spiller mot Frankrike torsdag klokken 16.30, mot Danmark fredag klokken 20 og Østerrike lørdag klokken 16.30. Kampene kan følges hos eishockey.at. De streames ikke noe sted Nitten kjenner til. Den norske troppen ligger ute hos hockey.no.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “19 tanker om norsk hockey”

  1. Nørstebø er vel også et sikkert VM-kort på backsiden – forutsatt at han holder seg skadefri etter han kommer tilbake fra kragebeinsbruddet?

Legg igjen en kommentar