19 tanker om norsk hockey

Patrick Ulriksen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Om Tore Christiansens radikale forslag for å endre hockeysporten i Norge, om sluttspillet så langt og om kamper som går over seks perioder.

1) Når viktigheten av kampene øker, som de jo gjør i sluttspillet, økes også fokuset på dommerne. Vi liker jo gjerne at de er feilfrie, selv om vi er vant til at både spillere og trenere gjør feil. To kamper inn i første runde har kampene forløpt omtrent som ventet.

Enn så lenge er det bare taklingen til Patrick Ulriksen mot Martin Grönberg, i kamp én mellom Stavanger Oilers og Sparta, som dommersjef Geir Thomas Olsen har kikket litt ekstra på. Ut ifra TV-bildene er det vanskelig å se om taklingen var lovlig eller om det burde ha blitt fem minutters utvisning for «charging». Grönberg så rystet ut, men spilte videre.

2) Patrick Ulriksen ble taklet av Tommy Kristiansen i kamp to i dette oppgjøret og spilte bare 2,37 minutter. Han så tydelig svimmel ut idet han skøytet av isen.

Det ble ikke dømt for noen forseelse her. TV-kameraet til TV 2 fanget ikke opp hendelsen, så det er bare de som var til stede i Sparta Amfi som vet hvorvidt den var etter regelverket eller ikke.

3) Sparta leder noe overraskende 2-0 i kamper før mandagens møte i DNB Arena. Noe overraskende, men ikke ufortjent. Sjur Robert Nilsens mannskap har fått de to første matchene inn i sitt spor. I første kamp ble skuddstatistikken 6-1 i favør Sparta i de 5,30 minuttene som ble spilt før Tommy Kristiansen avgjorde i fjerde periode. I andre kamp vant Sparta skuddstatistikken 33-23.

Det lukter en lang serie når forhåndsfavoritten ligger under 0-2.

4) Basert på hvor hardt begge disse lagene kjører sine beste spillere, er det vanskelig å se for seg at Sparta eller Stavanger Oilers skal vinne NM-tittelen i år.

Istiden som publiseres på Hockey.no/live er ikke til å stole på, men den gir en pekepinn. Peter Quenneville, Scott Allen, Tommy Kristiansen og Martin Grönberg kjøres knallhardt for Sparta. Det vil kanskje dempes noe når Niklas Roest blir tilgjengelig til kamp fire, etter at han har sonet ferdig sin seks kamper lange utestengelse, men dette hardkjøret må ta på når kampene kommer annenhver dag.

Oilers kjører Jacob Lagacé, David Morley, Stephan Vigier og Greg Mauldin knallhardt. I kamp to fikk Luc Snuggerud også kjørt seg, med rundt 28 minutter istid.

Hvis dette blir en serie over seks eller sju kamper, tror jeg vinneren av denne kvartfinalen kommer til å tape semifinalen.

5) Storhamar ser nemlig ut til å få en mer komfortabel reise til semifinalen. Det ble rett nok nesten to kamper i én i åpningsmøtet, som Storhamar vant først 6,46 minutter ut i sjette periode, men i kamp to kunne trener Fredrik Söderström holde tilbake istiden for eksempelvis Patrick Thoresen og Victor Svensson.

Uten å ha noen historiebøker å slå opp i, er jeg trygg på at ingen lag som har tapt 1-11 i en kamp til slutt har gått videre fra en best-av-sju-serie i hockey. Storhamar bør avgjøre dette i fire kamper.

6) Elleve spillere i Storhamar gjorde minst to poeng i kamp to. Utrolig nok klarte Markus Resberg Mikaelsen i Stjernen å ende opp med pluss 1 i pluss/minus-kolonnen etter 1-11-tapet. Han skaffet seg dermed «bragging rights» overfor tvillingbror Mikael Resberg Mikaelsen, som gikk av isen med -5.

7) Det er vanskelig å ikke synes synd på Stjernen. Dagen etter 1-11-tapet kan Fredriksstad Blad fortelle at klubben vil gå på sparebluss fra neste sesong av. En ny arena på Værste kan bli utsatt i flere år. Samtidig må Stjernen spare rundt to millioner kroner for å klare forbundets krav om positiv egenkapital før nyttår.

– Nå er vi rundt 1,8 millioner kroner i minus, forteller styreleder Jon Petter Pettersen.

Spillerbudsjettet på cirka fem millioner kroner må halveres, anslår Pettersen.

8) Etter den dramatiske åpningskampen mot Storhamar, hvor et skaderammet, men heroisk Stjernen-mannskap holdt regjerende norgesmester til 1-1 godt ut i sjette periode, dukket det bare opp 668 tilskuere da lagene møtets i Fredrikstad lørdag.

Stjernehallen trekker ikke folk, helt enkelt. Arenaen er for gammel og sliten.

9) Hallsituasjonen i norsk hockey er kritisk. Stavanger Oilers har en bra arena, hvor klubben har tillatelse til å drive alkoholservering, hvor tilskuerne kan kjøpe middag og innbys til å legge igjen penger for å få en god opplevelse.

Oilers er egentlig det eneste laget i Norge som har en arena som legger til rette for å drive en profesjonell ishockeyklubb. Tilskuerinntekter alene er ikke nok til å lønne 20-25 spillere og en sportslig og administrativ ledelse. Man trenger nok tilskuere til å være attraktiv på sponsormarkedet, og man trenger en arena som byr publikum på gode seter, storskjermer som viser repriser av viktige hendelser, restauranter og alkoholservering.

Vi kan ikke drive proffidrett basert på salg av pølser, vafler og brus.

10) Stjernen må satse på egenproduserte spillere Å hente inn importspillere, blir bare å grave sin egen grav. Importspillere kan ikke hjelpe Stjernen til seriegull. Nå må fredrikstadlaget få skikk på økonomien og passe på at når det kommer en arena på Værste, så er det en arena som er godt tilrettelagt for å lokke tilskuerne til å legge igjen penger på kjøp av mat, drikke, kioskvarer og supportereffekter.

11) Stavanger Oilers-eier Tore Christiansen lanserte nylig sin teori om hvordan framtiden til norsk hockey bør se ut, i et interessant intervju med Stavanger Aftenblad. Christiansen mener at geografisk spredning og et sterkere kommersielt produkt er helt nødvendig.

– En privat liga vil skape et produkt med mye større engasjement og utbredelse, hvor byer som Bergen, Trondheim, Tromsø, Narvik og Kristiansand er med. Ikke lag fra steder som normalt ikke skal ha livets rett til en toppliga, sier han.

Christiansen mener at dette er en langt mer interessant diskusjon enn hvor mange utlendinger det skal være lov å ha.

Jeg støtter ham fullt ut her.

12) En privat liga vil kunne fjerne opprykk og nedrykk. Dette vil gjøre det enklere å etablere topplag i de byene Christiansen nevner. Dette høres negativt ut, men er i realiteten positivt. Hvis vi ser for oss at et topplag i en storby kan trekke 2000 tilskuere per kamp, vil dette laget sannsynligvis ikke dra mer enn halvparten eller kanskje så lite som 500 på nivå to. Gjennom å være sikret mot nedrykk, er man sikret et tilskuertall som gir forutsigbar økonomi og gjør det enklere å satse.

13) Mer forutsigbar økonomisk situasjon gjør det mulig å inngå spillerkontrakter som gjelder for flere sesonger, som igjen gjør det fornuftig å bruke ressurser på å bygge opp spillerne som lagets stjerner i lokalsamfunnet. Dette fungerer i NHL. Sidney Crosby er en superstjerne som alle i dag assosierer med Pittsburgh Penguins. Han hadde ingen verdens ting med Pittsburgh å gjøre før Penguins valgte ham i draften i 2005. Crosby er fra Nova Scotia i Canada. Et nærmere eksempel er selvfølgelig Mats Zuccarello, som ikke hadde noe med verken USA eller New York å gjøre før han signerte for Rangers i 2010.

14) Se for deg dette scenariet: Norges Ishockeyliga (NIL) består i 2020 av Bergen, Frisk Asker, Kristiansand, Lillehammer, Manglerud Star, Narvik, Sparta, Stavanger Oilers, Storhamar, Tromsø, Trondheim og Vålerenga. Så har nye eiere skapt solide klubbutsikter i Drammen og Bodø, og ligaen skal utvides fra 12 til 14 lag. Vi kan få en ekspansjonsdraft! Hvor gøy er ikke det?

Som argument for Christiansens forslag, er selvsagt en ekspansjonsdraft helt irrelevant og vil kanskje heller aldri bli aktuelt. Men tanken om at vi ikke kan endre på strukturen i norsk hockey, er for feig. Vi kan ikke se på tilstanden i norsk hockey i dag og konkludere med at «dette er maksimalt av hva vi kan få ut av hockey i Norge».

Når det blir streik fordi spillerne krever 4000 kroner i måneden i minstelønn, har vi i praksis ikke en proffliga. Christiansens forslag kan gi oss det.

15) Jeg forstår at dette sårer følelsene til mindre lag. Det er selvfølgelig supersjarmerende om Grüner rykker opp til Get-ligaen, og ære være den lille osloklubben dersom den klarer det, men for utviklingen av norsk hockey er nok Narvik Arctic Eagles og Ringerike Panthers viktigere.

16) Hvem tror du topper poengligaen i sluttspillet så langt? En fra Storhamar, ikke sant? Hamarlaget vant tross alt 11-1 i kamp to. Nei, svaret er faktisk Dylan Zink. Sparta-backen har gjort seks poeng på to kamper mot Stavanger Oilers.

17) Idet jeg skriver dette, dukker det opp svar fra Oilers-lege Morten Munkvik om hvordan det står til med Patrick Ulriksen:

– Han har fått seg en dunk. Vi ser an fortløpende.

– Betyr det at han ikke spiller mandag kveld, eller ønsker dere ikke å svare på det ettersom det er sluttspill nå?

– Vurderer fortløpende, som sagt.

18) Det ble fryktelig lite om Frisk Asker, Lillehammer, Manglerud Star og Vålerenga her. Det er litt paradoksalt, ettersom disse fire lagene er involvert i de to 1-1-seriene. Manglerud Star imponerte med en knallsterk seier mot Vålerenga på lørdag, der sistnevnte ikke klarte å score før det var spilt godt over 57 minutter.

Roy Johansen kjørte rimelig toppa lag, han også, med over 22 minutter istid for Rasmus Ahlholm, over 24 minutter for Tobias Lindström, over 25 minutter for Martin Røymark og over 27 minutter for Stefan Espeland.

Matthew van Voorhis spilte mest av alle, med heftige 28,13.

19) Oppgjørene mellom Frisk Asker og Lillehammer er som ventet svært spennende. Begge kampene har endt med 3-2-seier til bortelaget etter overtid. Kamp to trengte 3,03 minutter ut i den sjette perioden før den takket for seg. Hvem som vinner denne kvartfinaleduellen, aner jeg ikke. Jevnere enn dette kan det jo ikke få blitt.

Men apropos utvikling av norsk hockey: Jeg skjønner at det er moro for blodfansen med kamper som spilles over seks perioder i sluttspillet. Vi har fått to så langt – og vi har så vidt begynt sluttspillet.

Hvis vi ønsker at hockeysporten skal vokse og tiltrekke seg nye fans, tror jeg definitivt ikke at ekstraperioder på 20 minutter – med 18 minutters pause først – er veien å gå.

Hvis vi skal lokke nye fans til hockeysporten, tror jeg det er lettere om vi går ned til fire mot fire eller tre mot tre fra første overtidsperiode, for å få en så rask slutt som mulig. Tenk for et drama det vil være å se første målet vinner, med tre mot tre spillere på isen, i en sluttspillkamp! Det vil være helt rått, mener jeg.

Selv betalende tilskuere begynner å gå før sjette periode av en kamp. Det er en rimelig tydelig indikasjon på at dette ikke er en optimal måte å løse jevne sluttspillkamper på.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “19 tanker om norsk hockey”

 1. Hei! jeg er enig med christiansen med en privat proffliga, hvor lag kommer fra di størte byene/ distriktene i Norge.
  Viktig å spre hockeyn over hele landet, evnt utvide ligaen ved behov, men uten opprykk nedrykk ved hver sesong avsluttning.
  Men jeg som elsker ishockey håper Skien vil være med i denne ligaen, da hockeyen
  i min by har fått hall, eget akademi, og er i bra vekst.
  Men uansett dette er den eneste veien å gå, skal norsk hockey kunne bli profosjonell.
  Med dette gjøre norsk hockey og lanslaget mot toppen av internasjonal ishockey!!:)

Legg igjen en kommentar