19 tanker om norsk hockey

Mats Zuccarello og Henrik Lundqvist stilte i stand et kjempeshow på Ullevaal stadion 12. august, mye takket være arbeidsinnsatsen til Kevin Skabo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

«20 tanker» passer selvfølgelig ikke hos Nitten.no. Derfor har vi redusert antallet betraktninger med én, etter innspill fra en våken leser.

Dette er andre utgave av denne spalten. Den første finner du her. Den inneholdt altså 20 tanker, mens vi nå er nede i 19. Det er direkte flaut at dette ikke slo meg som mer naturlig enn 20, men heldigvis er det våkne lesere blant oss som påpekte dette.

Vi går rett på sak:

1. Siden oppstarten av Nitten.no har jeg snakket med flere av Norges største talenter. Mange av dem søker seg til utlandet, men Calle Spaberg Olsen (16) ønsker å bli i Norge inntil videre. Det er ikke ett svar som gjelder universalt på dette feltet. For noen er det riktig å reise ut.

For Spaberg Olsen tror jeg det riktige er å bli i Norge. Han er så god at han snart spiller i Get-ligaen og det kan han fint gjøre i et par år og samtidig utvikle seg bra.

2. Det fungerte for både Espen Knutsen og Mats Zuccarello å bli værende i Norge til de var ferdig med tenårene. Shampo ble en stjerne i både Stockholm og Columbus og Zuccarello er en stjerne i New York.

3. Lars Christian Rødne i Stavanger Oilers er i samme kategori som Spaberg Olsen. Han satser på å spille seg til fast plass denne sesongen, men er dessverre ute i 3-6 uker på grunn av en skulderskade. Det er ekstra tungt når man er en ung spiller som forsøker å slå seg inn på et topplag.

4. Rødne hadde et håp om å bli draftet i sommer, men det skjedde ikke. Jeg har ikke større respekt for NHL-klubbene enn at jeg tror at hans profil hos Elite Prospects kan ha ødelagt. Jeg sier ikke at jeg tror det ødela, men jeg sier at jeg ikke vil utelukke det. Rødne står oppført som 174 centimeter høy med en vekt på 71 kilo. Til meg fortalte han at disse dataene er mange år gamle og at han nå veier 83 kilo og er 183 centimeter høy. Det ser riktig ut for meg. Han er altfor muskuløs til å veie 71 kilo og er åpenbart høyere enn 174 centimeter.

En god sesong i 2018/19 kan bidra til at Rødne blir draftet neste sommer, selv om sjansen er liten nå som han ble forbigått det første året han var tilgjengelig for NHL-lagene.

Egentrening er nøkkelen, påpeker målfarlige Christian Rødne. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

5. At spillere blir lenger i Norge, er selvfølgelig også positivt for Get-ligaen. De fleste som så Shampo herje for Vålerenga og Zuccarello leke seg i Frisk-drakta, kommer til å huske det resten av livet. Jeg gjør iallfall det.

6. I forbindelse med showkampen til Zuccarello fikk jeg så vidt hilst på Tage Pettersen, den ferske hockeypresidenten. Alle som velger å vie mye tid til hockey, får stjerner i min bok. Pettersen har gitt et solid førsteinntrykk. Det er bra for sporten at en politiker sitter i forbundsledelsen.

Arenaer og anlegg er fortsatt mangelvare og det er vanskelig å se for seg at dette rettes opp uten politisk velvilje. Nå har selvsagt ikke president Pettersen flertall i Stortinget alene, men hans kontakter og kunnskap vil selvfølgelig ikke skade.

7. Han er lite å se i mediene, Kevin Skabo, men Zuccarellos norske manager fikk velfortjente hyllester av både Mats Zuccarello og Henrik Lundqvist etter det meget vellykkede Summer Classic-arrangementet. Skabo jobber knallhardt med disse arrangementene. Mats Zuccarello var også våken nok til å takke kona til Kevin – Line – som har hatt det ekstra travelt med deres tre barn mens Skabo har jobbet for å få til et optimalt arrangement i Oslo.

8. Det blir ikke en Summer Classic på Ullevaal stadion neste sommer.

9. Lillehammer har fått på plass en veldig fin VIP-lounge, hvor klubbens samarbeidspartnere kan nyte en god middag og et glass øl mens de ser på hockeymatcher. Mens jeg var på besøk hos klubben, hadde jeg en lang og interessant samtale med sportssjef Atle Svensrud om hvordan klubbledelsen i Lillehammer tenker og jobber. Jeg ble meget imponert og har planer om å ta den samme samtalen om igjen, men som et intervju, senere i år.

I mellomtiden kan dere høre Svensrud i podkasten «Tribunesliterne»:

10. Det som gjorde sterkest inntrykk i den samtalen, var da Svensrud fortalte hvor overrasket og glade klubbens nye importspillere ble da de ikke trengte å gå på is med skader. Det er så innarbeidet i nordamerikansk hockey at spillerne ofte føle seg som bruksgjenstander der. Her føler de seg som mennesker.

11. Norges Ishockeyforbund fikk fortjent hyllest for å lande en TV-avtale med TV 2, og attpåtil få en seksårsavtale. Dette er utrolig viktig for norsk ishockey. TV 2 har gjort en fenomenal jobb med å skaffe sporten oppmerksomhet. Etter å ha snakket med mange forskjellige mennesker om denne avtalen, har jeg konkludert med at forbundet takket nei til betydelig større pengesummer for å få til denne avtalen – og det vil helt sikkert vise seg å være lønnsomt på sikt.

12. Eirik Skadsdammen fikk en rørende flott avskjed med Storhamar-publikummet under sin testimonialkamp. 2500 tilskuere fikk se at Skadsdammens draktnummer 8 ble heist i taket. Sånne «amerikanske» grep bidrar til å berike norsk hockeyhistorie. Et stolt øyeblikk for Skadsdammen, et stolt øyeblikk for Storhamar og et flott øyeblikk for norsk hockey!

13. I neste uke skal hockeyforbundet diskutere Iron Man-opplegget med Norsk Topphockey. Både om det i det hele tatt skal videreføres og om man skal gjøre endringer i testutvalget. Det er ikke bare å bytte ut én test med en annen, et slikt grep fører til andre utfordringer som også må løses for at det skal være mulig. Når 220 utøvere skal igjennom alle testene på én dag, må logistikken og standardiseringen være under kontroll.

Mikael Kvarnström ønsker endringer i Iron Man-opplegget. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

14. Apropos Iron Man: Lillehammers trener Mikael Kvarnström ble nokså irritert over kritikken mot klubben etter at det ble sisteplass i Iron Man. Arrangementet gikk av stabelen før mange av spillerne var på plass i Lillehammer, så klubben stilte med færre spillere enn andre lag. Kvarnström mener at Lillehammer bør få ros for å gå i bresjen for å utvikle norsk hockey gjennom å stille med mange unge, norske spillere.

– Vi fikk mye skitt for det resultatet, at det var «en skam for norsk hockey». Jeg tror at vi gjør noe bra for norsk hockey. Vi er det yngste laget noensinne som har kommet til NM-finale. Vi har det absolutt yngste laget, men det er det ingen som snakker noe om. Det blir litt for dumt at vi får skitt fordi vi ender sist i Iron Man, sier Kvarnström til Nitten.no.

Han mener også at det er på tide å bytte ut noen av øvelsene i Iron Man.

15. Ole-Kristian Tollefsen er på plass i Norges Ishockeyforbunds organisasjon – og det er helt fantastisk! Den tidligere Columbus-backen har erfaring, er smart og dyktig med mennesker. Jeg er helt overbevist om at han blir en god ressurs. På det menneskelige plan er det først og fremst gledelig at han er frisk nok til å ta en 25 prosents stilling. Hodeskader er skummelt.

16. Mathias Emilio Pettersen er på plass i Denver. Han har trent en ukes tid sammen med NHL-spillere som tidligere har gått på University of Denver, deriblant Paul Stastny, Tyler Bozak og Will Butcher. På grunn av NCAAs amatørregler kan han ikke delta i sesongoppkjøringen til Calgary Flames.

17. Det tar tid å dekke alle klubbene i Get-ligaen når man driver et hockeymagasin som eneste fast ansatte, men denne uka fikk jeg omsider skrevet litt om Stjernen også. I oppstartsfasen har jeg prioritert å reise rundt til klubbene for å møte ledere og spillere ansikt til ansikt, slik at de blir kjent med Nitten.no-prosjektet og jeg blir kjent med dem. Etter hvert blir det naturlig å gjøre flere intervjuer over telefon, og da forsvinner all reisetid, så produksjonen av saker kommer iallfall ikke til å gå nedover.

18. Fremdeles er det noen klubber jeg ikke har besøkt, men det betyr ikke at de er glemt.

19. «Ulv, ulv!» Jeg jobber med en morsom artikkel, som det vil ligge smertefullt mange arbeidstimer bak når dere får se den. Jeg er fremdeles usikker på hvordan den best bør løses, og derfor er jeg også usikker på hvor god artikkelen blir, men hvis alt går bra, tror jeg det blir interessant faglig stoff. Utfordringen med slike omfattende saker er at det påvirker øvrig stoffproduksjon. Så hvis dere i dagene som kommer ser en overvekt av «enklere» artikler, er det sannsynligvis fordi denne store artikkelen tar mye av tiden min.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar