19 tanker underveis i kamp fem mellom Dallas og St. Louis

Mats Zuccarello skyter mot Jordan Binnington. Foto: AP Photo/Jeff Roberson

Det er 75-80 prosent sjanse for at vinneren av kamp fem går videre til neste runde.

Vi forsøker å unngå kampreferater her på Nitten.no, fordi de fleste av dere som leser dette ser kampene selv. Akkurat når det gjelder Mats Zuccarellos kamper i NHL nå som han er i Dallas Stars, er dette vanskelig. Kampene starter på verst tenkelige tidspunkt for oss nordmenn.

Ettersom kamp fem er så ekstremt betydningsfull, serverer vi derfor et slags kampreferat, men forhåpentlig på en måte som gjør det interessant å lese artikkelen selv om du faktisk har sett matchen selv.

Her er våre tanker om kampen, skrevet ned mens vi ser den:

1) Det er 76 prosent sjanse for at Dallas Stars går videre til neste runde hvis de hvitgrønne vinner denne kampen, og 80 prosent sjanse for at St. Louis Blues går videre hvis de vinner kamp fem. Så viktig er det å ta ledelsen 3-2 i seirer i en best-av-sju-serie hvis vi ser historisk på dette. Forskjellen i prosentpoeng skyldes at St. Louis har hjemmebanefordel i en eventuell kamp sju.

2) Jason Spezza gir Dallas Stars ledelsen veldig tidlig! Spezza har vært en av undertegnedes favorittspillere i NHL helt siden debuten i 2002. Hans blikk, kreativitet og teknikk var fremragende. Spezza ble heftig kritisert for å være dårlig defensivt, men dette var før bloggerne kom på banen med avansert statistikk og før man begynte å fokusere på at spillere som har pucken mye, er mer utsatt for å gjøre defensive feil. Nå er Spezza 35 år og redusert til en rolle som fjerderekkesenter. Han er bare en skygge av den spilleren han var, fordi tempoet i dagens NHL er litt for høyt for ham, men dette er faktisk hans tredje scoring i dette sluttspillet. Det varmer litt ekstra at det er Spezza som scorer det første målet her.

3) John Klingberg danser forbi Vince Dunn og skaper en stor sjanse helt alene. Den svenske backen har spilt fenomenal hockey i årets sluttspill. På grunn av tidssonen som Dallas tilhører, er Klingberg en av de stjernebackene i NHL jeg har sett minst av. Han er bedre defensivt enn jeg hadde inntrykk av. Han er faktisk også enda bedre offensivt enn jeg hadde inntrykk av, selv om jeg virkelig hadde et godt inntrykk der.

4) Roope Hintz redder Dallas Stars idet Alex Pietrangelo får en break-away mens Dallas er i overtall midtveis i første periode. Farten til Hintz er virkelig et effektivt våpen. Jeg leste en interessant artikkel om ham i The Athletic nylig, som handlet om hvordan han som 15-16-åring tilbrakte mye tid med en skøyteinstruktør i Florida og gikk fra å være en spiller som hadde farten sin som en åpenbar svakhet til å bli en spiller som har farten som en klar styrke. Hvis jeg var trener for tenåringer, ville jeg virkelig ha forsøkt å hente inn spesialkompetanse på dette feltet og fokusert på fart. Alfa og omega.

5) Mats Zuccarello har gjort seks poeng i denne serien og er i skrivende stund den spilleren i begge lag med flest poeng på de fire første kampene, men spillemessig er han mer anonym enn vi er vant til å se ham. Han virker litt mindre engasjert defensivt når han er i egen sone, og mer ivrig etter breakaways, men det skyldes kanskje trenerens kampplan eller at han fortsatt er hemmet etter armbruddet 24. februar. Det er helt rått at han har klart å spille en så sentral rolle i sluttspillet selv om han spiller med en plate satt inn i armen.

6) Zuccarello spiller for øvrig i rekke med Tyler Seguin og Jason Dickinson, for andre kamp på rad.

7) Blues ender opp med et halvt dusin målsjanser i løpet av et halvt minutt, fordi Roman Polaks spilleforståelse var for dårlig i offensiv sone. Polak burde ha støtet mot pucken ved offensiv blålinje, men feilberegnet situasjonen og rygget bakover i stedet. Den feilen ble nesten kostbar. Dallas har fenomenale backer i Klingberg, Esa Lindell og Miro Heiskanen, men Polak er under middels og i denne matchen spiller også urutinerte Dillon Heatherington. Jeg regner med at Klingberg, Lindell og Heiskanen kommer til å spille mer enn normalt i denne matchen.

8) Antall målsjanser i denne matchen overrasker meg positivt. To defensivt sterke lag møtes i en eksepsjonelt viktig match – normalt resulterer dette i sjansefattige forestillinger. Begge lag har hatt flere store sjanser så langt.

9) Polak blir utvist med 35,5 sekunder igjen av første periode, sekunder etter at Vladimir Tarasenko er nær ved å utligne med et skudd han forsøker å sende i mål via ryggen til Ben Bishop. Unødvendig av Polak, men ikke mye grovere overtramp enn Parayko gjorde i Blues-sonen noen minutter tidligere. Det er vanskelig for spillerne å vite hva som tillates når dommerne hever lista, som de alltid gjør i sluttspill (og som det snart må bli en slutt på – det er ren idioti!).

10) St. Louis Blues er uheldig som går til første pause under 0-1. En 2-1-ledelse hadde vært mer rettferdig basert på kampbildet.

11) Både Tyler Seguin og Jason Dickinson får sjansen på breakaway under power-playet til Blues i starten av andre periode, men Jordan Binnington stopper begge. Seguin får to nye sjanser et par minutter senere, men Binnington redder først Seguins avslutning etter en breakaway, og deretter Seguins avslutning etter at Zuccarello gjenvinner pucken i offensiv sone og setter opp Seguin for skudd fra høyre droppsirkel.

12) Esa Lindell scorer! 2-0 for Dallas! Den finske backen skyter med backhand, pucken stusser borti leggen til Jay Bouwmeester og forandrer akkurat nok retning til at Binnington ikke klarer å stanse pucken. Alexander Radulov og John Klingberg krediteres med assists.

13) Ledelsen til Dallas Stars virker litt tilfeldig, for å være ærlig, men Jim Montgomerys lag har kommet til mange sjanser gjennom kontringer i denne matchen. Kontringslag vinner for ofte i internasjonal hockey i disse dager til at det kan være helt tilfeldig. I fjorårets Stanley Cup-sluttspill gikk både Vegas Golden Knights og Washington Capitals til finale med kontringshockey. I finalen var det også det laget som fikk spille kontringshockey – Washington – som vant. Og her hjemme vant Frisk Asker mot Storhamar i NM-finalen.

14) Nytt power-play til St. Louis, etter at Blake Comeau blir utvist for hekting. Blues kjører Vladimir Tarasenko på venstresiden i sin oppstilling i offensiv sone. Det liker jeg ikke. Han er venstrefattet, så alle skuddene hans kommer fra dårligere vinkel enn om han hadde vært posisjonert på motsatt side. Tarasenko har vært i Blues så lenge at jeg antar at de har data som forteller dem at dette er det som fungerer best, men det virker ikke logisk.

15) Andre periode avsluttes med at Dallas Stars dreper enda en utvisning, den tredje så langt. Andrew Cogliano fikk to minutter for farefullt spill med høy kølle. Hjemmefansen buer på Blues idet de går til garderoben. Undertallsspillet til Dallas Stars er virkelig fenomenalt godt. De slapp ikke inn et eneste mål i løpet av 15 undertall mot Nashville Predators i første runde og har bare sluppet inn to mål i undertall mot Blues etter fire kamper og to perioder.

16) Jaden Schwartz scorer for St. Louis Blues! Dallas’ ledelse er redusert til 2-1. Scoringen kommer etter en kjempetabbe av Ben Bishop, som normalt er meget god til å behandle pucken med spaken, men som her misser med en pasning og legger pucken til rette på et sølvfat for Schwartz. Plutselig ble det liv i hjemmefansen i St. Louis!

Schwartz har nå scoret sju ganger i årets sluttspill. Han putta bare elleve ganger på 69 matcher i grunnserien.

17) Dallas pådrar seg enda en utvisning. Det er greit at Stars er gode i undertall, men dette er å utfordre skjebnen. Jamie Benn må sone inntil to minutter for hekting.

18) Mats Zuccarello får en stor sjanse rett foran målet til Blues, men klarer ikke å score.

19) Jordan Binnington forlater målet sitt med 1,03 minutter igjen av matchen, slik at St. Louis kan sette utpå en sjette utespiller for å få en utligning. Blues setter inn et massivt press, men scorer ikke før klokka har stoppet på 0.

Bishop kåres til kampens beste spiller etter å ha reddet 38 av 39 skudd. Fullt fortjent, tross kjempetabben.

Dallas leder 3-2 i kamper og går videre til semifinale med seier i enten kamp seks eller eventuelt kamp sju.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar