20 år etter at han drømte om Stanley Cup alene på isen, er han i finalen

Braden Holtby vokste opp utenfor et lite sted som heter Marshall. Det innebar mye tid alene på isen. Foto: Skjermdump fra YouTube.
Braden Holtby vokste opp utenfor et lite sted som heter Marshall. Det innebar mye tid alene på isen. Foto: Skjermdump fra YouTube.

Å passe på kuer i 30 minusgrader fristet ikke, derfor ble han hockeyspiller i stedet. Selv om han ikke hadde noen å spille med.

NEW YORK (Nitten.no): Braden Holtby har ikke vært noe annet enn en elitekeeper siden han kom inn i NHL sesongen 2010/11 og vant 12 av 14 matcher, bare slapp inn 1,8 mål per kamp og reddet 93,4 prosent av skuddene han fikk mot seg.

Vel, bortsett fra denne sesongen her.

Denne sesongen har han ikke vært en elitekeeper. Holtby har reddet over 92,2 prosent av alle skudd siden 2014, men stanset bare 90,7 denne sesongen. Baklengsmålene gikk opp fra 2,07 i fjor til 2,99 denne sesongen. Hans ni shutouts i fjor ble fulgt opp av null, nada, niks denne sesongen.

Capitals-stjernen som ble kåret til NHLs beste keeper for to år siden, var brått ikke engang den beste keeperen i Washington.

Braden Holtby vokste opp i Marshall i Saskatchewan, et lite sted med én storkiosk, ett postkontor, én asfaltert vei, ett stoppskilt og 533 innbyggere. Som sønn av Greg Holtby besto barndommen av å leke på is og å hjelpe til på gården.

– Jeg innså i ganske ung alder at jeg måtte jobbe med ishockeyen, for jeg kom aldri til å bli mye verdt som bonde. Det var for hardt arbeid for meg – å sjekke kuene i 30 minusgrader, forteller Braden Holtby.

Talentet for ishockey var heldigvis større. Stort nok til at familien flyttet fra lille Marshall da Braden nådde niendeklasse, fordi konkurransen lokalt ikke lenger var god nok for den videre utviklingen hans. Det ble en stor forandring for gutten, som fram til dette tidspunktet stort sett hadde tilbrakt barndommen i ensomhet i Marshall.

Familien flyttet til Lloydminster, et betydelig større sted med rundt 28.000 innbyggere.

– Jeg var alltid den sjenerte gutten, så jeg møtte et par gode venner som fikk meg ut av det og hjalp meg til å bli en bedre hockeyspiller og en bedre lagkamerat.

Tre år senere tok han fatt på en større utfordring i Saskatoon, hvor han etter et år i Saskatoon Blazers fikk plass på juniorlaget Saksatoon Blades, en tradisjonsrik kanadisk klubb som har fostret spillere som Brayden Schenn, Brian Skrudland, Wendel Clark og Mike Green.

Der møtte han keepertreneren John Stevenson, som lærte Holtby en teknikk for å skjerpe fokuset sitt før kamper – en teknikk Holtby er blitt ganske kjent for i dag.

Når første finale i Stanley Cup 2018 nærmer seg kampstart natt til tirsdag, vil Braden Holtby starte oppvarmingen rundt halvannen time før dropp. Oppvarmingen innebærer å kaste en tennisball hardt mot en vegg halvannen meter unna og å gå utpå isen, støtte seg på spaken og flytte blikket fra side til side mens han visualiserer de kampsituasjonene han venter seg.

Dette er noe han lærte av Stevenson i Saskatoon Blades.

– Den gang var jeg en hissig, emosjonell gutt og trodde at jeg kunne kjempe meg helt til topps i alt. John klarte å overbevise meg om at det var andre metoder som kunne hjelpe meg med å kontrollere tankene mine, og hjelpe meg til neste nivå, sier Holtby.

Rutinene er viktige for Holtby. Så viktige at selv da han ikke presterte på sitt normale nivå, og mistet posisjonen som selvskrevent førstevalg i Washington Capitals, fortsatte han med de samme rutinene.

– Jeg så ingen forandring. Han kom inn og hadde nøyaktig de samme forberedelsene som alltid. Jeg la aldri merke til noen negativitet fra ham. Han er den samme positive og støttende karen han alltid har vært. Det er sikkert enklere sagt enn gjort når du er vant til å være hovedpersonen på denne tiden av året, sier Brooks Orpik til ESPN.

I Washington Capitals har Mitch Korn vært keepertrener siden 2014. Han har en smått legendarisk status i bransjen, etter at han hjalp Dominik Hasek til fire Vezina-trofeer og Braden Holtby til én. Før denne sesongen ønsket Korn en enklere hverdag og vurderte å pensjonere seg.

Capitals ønsket naturlig nok ikke det, og partene løste dette ved å gi Korn en stilling som keeperdirektør i klubben. Han ville få hovedansvaret for alt som omhandler keepere, mens Scott Murray ble forfremmet fra jobben som keepertrener i farmerlaget Hershey Bears og overtok det daglige arbeidet med Holtby og Philipp Grubauer.

Sammenhengen er for påfallende til å virke tilfeldig.

Holtbys prestasjoner falt altså dramatisk denne sesongen, samtidig som Grubauer fortsatte på det stabile nivået som 26-åringen har ligget på i tre sesonger nå. Dette førte til at Grubauer fikk starte de fleste kampene mot slutten av sesongen.

Dette var ingen gunstig situasjon idet sluttspillet nærmet seg.

Fra 6. til 27. mars spilte Holtby bare to av Capitals’ ti kamper. I stedet jobbet han intenst sammen med Mitch Korn og Scott Murray for å finne tilbake til seg selv. Kriseplanen fungerte.

– Det gjorde godt å klarne hodet og ta et steg tilbake, forklarte Holtby til pressen.

Etter dette leverte Holtby på sitt gamle, vante nivå mot slutten av grunnserien. I de fire siste matchene – hvorav tre endte med seier – noterte 28-åringen igjen 92,2 i redningsprosent.

– Teknisk var det ikke så mye vi kikket på som bekymret oss. Jeg tror det for det meste var den mentale siden. Jeg forsøkte å være for perfekt. Jeg forsøkte å spille over evnene mine. Det går aldri bra. Jeg tror jeg la for mye press på meg selv fra sesongstart av og det pleier å slite deg ut til slutt, sa Holtby.

Nå er han tilbake som den selvskrevne førstekeeperen og klar for sin hittil største utfordring som ishockeykeeper. I buret på motsatt ende av isen står Marc-Andre Fleury, som har vunnet Stanley Cup de to siste årene og tre ganger totalt i karrieren, og som av de fleste nok vil kalles sluttspillets beste spiller så langt denne våren.

Fleury har en redningsprosent på 94,7 og fire shutouts på 15 kamper i dette sluttspillet. Det er denne keeperen Braden Holtby må overgå dersom Washington Capitals skal vinne sin første Stanley Cup noensinne.

Det er en mektig utfordring – men uansett morsommere enn å passe kuer i 30 minusgrader.

 

Kilder: Washington Capitals, Russian Machine Never Breaks, Hometown Hockey, ESPN, The Washington Post

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar