20 tanker om norsk hockey

oshua Soares med et forsøk som stoppes av keeper Sebastian Idoff i Lørenskog. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Vi introduserer en ny spalte, diskuterer Iron Man, regelendringer og mye annet.

I løpet av mine snart to tiår som journalist har jeg møtt mange store idrettsstjerner, men det er bare én gang jeg er blitt «starstruck». Det var da jeg så NHL-journalisten Elliotte Friedman for første gang, i forbindelse med en «Winter Classic»-kamp som New York Rangers var involvert i. Jeg ble for starstruck til at jeg våget å hilse på ham.

Hans «31 thoughts»-spalte for CBC først og for Sportsnet nå, er det mest underholdende jeg vet om blant den enorme mengden journalistikk som gjøres rundt NHL. Den spalten inspirerte meg til å skrive «20 tanker om Premier League» da jeg var sportsredaktør i Nettavisen og den spalten er inspirasjonen når jeg nå setter i gang med «20 tanker om Get-ligaen».

Målet med denne spalten er å utnytte de små notisene jeg snapper opp i løpet av de mange samtalene med folk i Get-ligaen, som det ikke blir laget egne artikler om.

Her i Nitten.no er det i stor grad opp til dere lesere hva vi skal gjøre, ettersom det er takket være dere at vi kan lage dette hockeymagasinet. Så hvis dere liker denne spalten, blir den et fast innslag framover. Hvis dere ikke liker den, blir den ikke det. Bruk gjerne kommentarfeltet til å si hva du mener.

Ok, det var introduksjonen. Nå er det på tide med tankene:

1. Iron Man er over og debatten har gått i sosiale medier om hvorvidt dette er noe man bør ha eller avskaffe i norsk hockey. Hvor sportslig relevant øvelsene er, får ekspertene vurdere, men det at spillere og trenere samles før sesongstart er en positiv ting.

Storhamar-trener Fredrik Söderström foreslår å gjøre dette til en større greie, hvor man kombinerer spillernes fysiske konkurranser med for eksempel trenermøter, med at dommere inviteres til å snakke for spillere og trenere om justeringer av regelverket og slike ting. Dette er et godt forslag. Det trenger heller ikke å bli dyrere – man kan lage et større, mer tettpakket program og likevel klare å arrangere alt på samme dag.

2. Opprinnelig ble Iron Man startet fordi landslagsledelsen ville unngå at norske spillere ble hengende etter i styrke og utholdenhet i internasjonale turneringer. Det bør ikke glemmes. Iron Man har hatt en positiv effekt på norsk hockey, selv om ikke alle øvelsene er like relevante for det som skjer på isen.

Iron Man skapte debatt i år igjen. Foto: Dag Hagen / Hockey.no

3. Det norske hockeymiljøet har tatt fantastisk godt imot Nitten.no. Det er jeg ekstremt takknemlig for. Fredrik Söderström i Storhamar var ekstremt generøs med sin tid da jeg besøkte Hamar og i Stavanger sørget Oilers-manager Pål Haukali Higson for å organisere de intervjuene jeg ønsket på en meget effektiv måte, noe som gjorde at jeg reiste hjem med opptak av seks store intervjuer. Hockeyforbundet og spesielt Kristoffer Holm har også vært til stor hjelp.

Mange andre fortjener egentlig å bli nevnt her, men vi får inngå oppramsing. Takk til alle dere som har bidratt med tiden deres, med oppmuntrende ord og promotering i sosiale medier! Vi har null kroner til markedsføring og trenger hjelp med å spre at Nitten.no eksisterer, slik at vi raskest mulig får råd til å ansette en heltidsjournalist til og kan øke produksjonen av artikler til dere.

4. Lars Christian Rødne er en meget spennende spiller som nå er innlemmet i A-stallen til Stavanger Oilers og som i tillegg fikk plass på Nitten.nos rangering av Norges ti største talenter under 20 år. Vi kommer snart med mer stoff om ham, men kan også nevne at man i Stavanger er svært begeistret for sine mange unge talenter. En annen spiller klubben har store forventninger til, er Tore Vikingstads sønn Markus. Han ligner visst på sin far i spillestil også, blir jeg fortalt. En særlig større kompliment enn det, er det vanskelig å finne. Tore Vikingstad er en av Norges beste spillere noensinne og var en stor stjerne i Tyskland, som mange av dere helt sikkert vet godt.

5. Når man jobber med journalistikk rundt norsk hockey, er nettstedet eliteprospects.com en uvurderlig kilde til informasjon. Det gjøres en fenomenal jobb med å oppdatere statistikk og slikt der. Det er en gigantisk jobb, ikke minst fordi unge spillere som Lars Christian Rødne øker både i høyde, muskler og dermed vekt. Rødne påpekte da jeg snakket med ham at han er både høyere og tyngre nå enn tallene på eliteprospects.com tilsier.

6. Mens Pål Haukali Higson hentet David Morley for å gjøre et stort intervju, og jeg ventet på dem i en losje på DNB Arena, ringte telefonen. Det var Henrik Lundqvist som tok kontakt. Det var en telefon jeg hadde håpet på i mange uker, og ja, selv om jeg ikke blir starstruck av idrettsutøvere, er det ganske stas å bli oppringt av en av verdens største hockeystjerner.

Intervjuet med Lundqvist tok noen minutter, og Morley kom inn i losjen mens jeg fremdeles var opptatt med den svenske Rangers-keeperen. Jeg kunne ikke akkurat be Lundqvist ringe meg opp igjen, så jeg spurte Morley om han kunne vente noen minutter. Etterpå be jeg selvsagt om unnskyldning. «Null problem. Det var riktig prioritering av deg», smilte Morley.

David Morley forsøker å nyte hver kamp som om det er hans siste. Det er noe han lærte seg etter en stygg bilulykke for sju år siden. Foto: Roy Kvatningen

7. Frisk Asker har også vært ekstremt imøtekommende overfor Nitten.no, og det var en stor glede å møte managerne Patrick Gandolfi Hellman og Vidar Wold, den nye treneren Scott Hillman og importtrioen Shawn Szydlowski, Garrett Thompson og Kyle Bonis. Det blir en ganske annerledes hockey i Askerhallen kommende sesong sammenlignet med den forrige. Hillman vil ha mer forechecking, så Frisk kommer til å bevege seg bort fra Sune Bergmans 1-3-1.

I Vålerenga snakkes det om at backene skal involvere seg mer i det offensive spillet. Begge lag har ambisjoner om å utfordre Storhamar, Lillehammer, Sparta og Stavanger i toppen av Get-ligaen. Vi går en morsom sesong i møte!

8. Hockeyforbundet har postet en oppdatering av regelverket, som kommer fra det internasjonale forbundet. Det er verdt å kikke på innholdet i den lenken. En endring som virker fornuftig, er at boarding nå skal gi utvisning i minst 2+10 minutter. Det er viktig å beskytte spillerne i denne raske sporten.

9. En annen endring er at mål ikke skal godkjennes om man bevisst styrer pucken i mål med skøyten. Det er mulig dette vil fungere godt, men i fotballen har prinsippet om «bevisst handling» skapt kaos i håndteringen av handsregelverket. Det er ikke alltid like enkelt å vurdere hva som er bevisst.

10. Det gleder også at det påpekes at det skal slås ned på slashing. NHL innførte dette før sesongen 2017/18 og konsekvensen ble mer offensivt spill og flere scoringer. Publikum kommer for å se mål og målsjanser, ikke slag på hanskene.

11. Nå kom jeg forresten på at det etter publiseringen av Norges ti største talenter under 20 år, kom en del reaksjoner. Det er bare gøy at sånt skaper engasjement. Hvis det er én spiller som falt utenfor og kanskje burde ha fått plass, er det han vi hadde på den usynlige 11.-plassen: Philip Granath.

Granath er fra Asker og bare 15 år gammel. Han forlot i sommer Frisk for å spille for Frölunda i Sverige.

– Han har et rått ferdighetsregister og kan komme til å bli draftet, men da må han etter hvert ta plass i førsterekka på U18-nivå og få mange U20-kamper i Frölunda, sier den ene eksperten Nitten.no snakket med i arbeidet med talentrangeringen.

12. Vi publiserer ikke så mange artikler per dag her i Nitten.no, fordi arbeidet med flere av enkeltartiklene tar mange timer, men det kan være noen av dere har gått glipp av saken om regelendringen i Sverige som kan påvirke Get-ligaen. I så tilfelle kan dere lese om den her.

Har du begynt å abonnere først i løpet av den siste måneden, kan det være verdt å spole tilbake i arkivet vårt og lese noen av de første artiklene som ble lagt ut. Vi har publisert cirka 180 artikler så langt, inkludert en lang artikkel om Ringerike Panthers og «Slik er livet som NHL-speider».

Todd Bjorkstrand er i gang med arbeidet med å løfte Stavanger Oilers tilbake til toppsjiktet. Foto: Roy Kvatningen

13. Oi, vi må hoppe tilbake til Stavanger Oilers. Deres nye trener heter Todd Bjorkstrand, og her i Nitten.no publiserte vi en artikkel hvor folk som har vært borti ham fra før av omtaler ham på mindre flatterende vis. Under besøket i Stavanger kom det tydelig fram at spillerne der er betydelig mer positive. Eks-spillere kan koste på seg større ærlighet enn nåværende spillere, selvfølgelig, men de Oilers-spillerne jeg snakket med virket genuint fornøyd. Treningene til Bjorkstrand så for meg ut til å være svært godt forberedt og meget effektive, for hva det er verdt.

14. Én ting som ikke kom med i artikkelen om Kim Brandvold, Vålerenga-gutten som gjør suksess som trener i USA og er en del av teamet til Boston Bruins, er hans tanker om spillerutvikling i Norge. Det var jo et naturlig tema å spørre om, og svaret fra Kim var «det har jeg ganske mange tanker om».

Her er hovedkonklusjonen hans:

«Det første året ser de (norske hockeyledere) på svenskene og hvordan de trener utenom is, så begynner de med det, så kommer året etter andre ting på banen som andre land gjør, og så hopper de på det. Og sånn holder de på hele tiden. De må tenke mer langsiktig og finne sin egen filosofi, i stedet for å hoppe fra den ene filosofien til den andre», sa Brandvold.

Han sa mer også. Det er sannsynlig at det etter hvert publiseres en egen artikkel om dette.

15. Get-ligaen består kommende sesong av ni lag i stedet for ti. Dette er det sikkert mange som har sterke meninger om. Jeg har ingen sterk mening om dette, men tenker at det er bedre med ni lag enn at et tiende lag går konkurs. Derfor synes jeg Narvik Arctic Eagles og Kongsvinger Knights skal berømmes for å takke nei til plassen av økonomiske hensyn. Dette er ingen kritikk av forbundet, heller. Det oppsto en vanskelig situasjon da Lørenskog mistet lisensen og ingen løsninger virket perfekte i mine øyne.

16. Som journalist trenes man opp til å ha et kritisk blikk på det man skal dekke, og målet for Nitten.no er å lage en god dekning av norsk hockey. Det inkluderer kritiske blikk. Samtidig ønsker jeg å påpeke at det er naturlig å ha lavere forventninger til en sport som har såpass små ressurser som hockey har sammenlignet med en sport som fotball. Det betyr ikke at man ikke skal stille forventninger i det hele tatt, men Nitten.no ønsker heller å publisere artikler som inneholder innspill og forslag til endringer enn å publisere krav om at noen må miste jobben sin. Så vet dere det.

17. Bengt-Åke Gustafsson er altså trener i Stjernen. Det er et stort navn. Mario Lucia er vel ikke et like stort navn internasjonalt, men relativt sett er det en meget spennende spiller som kommer til Stavanger Oilers denne uka her. Dette blir spennende bekjentskaper for norsk hockey. Dette viser at Get-ligaens anseelse i utlandet har økt.

18. Patrick Thoresen er som ventet utnevnt til kaptein i Storhamar, melder Hamar Arbeiderblad. Denne sesongen blir han værende i Get-ligaen. Thoresen sier selv til lokalavisens journalist Anders Bakkerud Larsen at «jeg tar nok litt plass, både på og utenfor isen, men det er ikke bare her jeg har gjort det». Det er et bra sitat. Det fikk meg til å tenke på at Fredrik Söderström nylig fortalte Nitten.no at Kodie Curran fikk vervet i fjor nettopp fordi han tar så stor plass – og det kan være trøblete hvis man ikke er kaptein.

19. Lillehammer er selvfølgelig blant klubbene Nitten.no skal kikke mer på snart. Foreløpig har vi kun hatt det store intervjuet med Jacob Lundell Noer. Nitten.no liker å promotere norsk hockey og skal besøke en rekke klubber i ukene og månedene som kommer. Vi benytter i mellomtiden anledningen til å oppfordre alle interesserte til å høre på den nye podkasten Tribunesliterne, som handler om nettopp Lillehammer IK. Dere finner den på Soundcloud her.

20. Siste offisielle punkt har jeg lyst til å vie alle frivillige som jobber gratis for norsk hockey. Det er mange flere av dere enn jeg trodde og det er utrolig gledelig! Norsk hockey må bygges sakte og stødig, under god økonomisk styring. Ellers blir det små skritt framover og store skritt bakover. Det er mye takket være dere som jobber som frivillige at norsk hockey er blitt så bra.

21. Off-topic, men viktig å nevne likevel: Vi har hatt og har fremdeles litt teknisk trøbbel nå i oppstarten. «Glemt passord»-mailene kommer ikke, man måtte logge inn på nytt hver gang og slike ting. Det sistnevnte skal fungere nå, mens mailer med nytt passord visstnok ikke er noe som tilbys av leverandøren vi bruker. Vi skal derfor skifte leverandør. Det jobbes altså med saken. Inntil videre: Forsøk å huske passordet og hvis du glemmer det, kan du kontakte oss på tips@ nitten.no, så ordner vi det manuelt.

Ok, dette var første utgave av 20 tanker. Hvis det er ønskelig, kommer spalten tilbake senere også.

 

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

10 Replies to “20 tanker om norsk hockey”

  1. Svært lovende dette. Godt med tanker i kortformat, gir grunnlag for refleksjon og diskusjon! Og holder oss oppdatert. Stå på!

Legg igjen en kommentar