37-åring leder Carolina Hurricanes til skuddominans i NHL

Carolina Hurricanes får inn drøyt 42 skudd per match så langt denne sesongen. Foto: Barden Harrison / Reuters / NTB scanpix

Det er frisk vind i seilene for Carolina Hurricanes om dagen. Laget fyrer skudd som aldri før og dominerer fullstendig – med positivt fortegn. Helt på topp: En 37-år gammel energisk veteran og nyutnevnt kaptein i Justin Williams.

Hos Corsica Hockey, en nettside og kilde til avansert hockey-statistikk og analyser – fører grunnlegger Emmanuel Perry blant annet Corsi: Skuddforsøk (skudd på mål + skudd utenfor mål + skudd som blir blokkert) for et lag delt på skuddforsøk mot laget. Kombinert med tabellposisjon kan dette tallet si noe om et lags dominans i kamper og når i kampen dominansen eventuelt er større – samt om målene og poengene et lag har tjent kommer ned til god uttelling på skudd eller høyt misbruk av sjanser.

Natt til lørdag fyrte Carolina av 51 skudd mot Arizona Coyotes, i en kamp laget tapte 3-4 etter overtid, mye på grunn av helt fenomenalt keeperspill av Antti Raanta.

Det har overrasket mange at Carolina Hurricanes har åpnet årets sesong så sterkt som de har. Mange levnet laget et middels til dårlig år. Sesongen er ennå ung, men de kritiske tungene taler ikke like høyt lengre. At Orkanene fra Raleigh, North Carolina, er flinke på skuddforsøk er velkjent. Men at de er så ekstremt gode som nå er både nytt og imponerende.

Kanskje enda mer imponerende er det faktum at det i skrivende stund er fire Carolina-spillere, inkludert en gammel ringrev og en rookie – som i øyeblikket troner helt øverst på Corsi-statistikken for enkeltspillere. Et prosenttall på over 50 – halvparten – regnes som bra, da det betyr at et lag har flere skuddforsøk enn motstanderen med en bestemt spiller på banen.

Justin Williams har på sesongens 13 første kamper klokket inn om lag 17 minutter istid per kamp. På denne tiden har laget løsnet 236 skudd mot motstanderens mål (CF – Corsi For) og de har sluppet til 112 skudd (CA – Corsi Against). Det gir Williams en prosentvis Corsi på vanvittige 65,56. Sagt på en annen måte: For hver gang motstanderen løsner ett skudd, fyrer Hurricanes av to ganger – med Williams på isen. Det samme gjør Warren Foegele (66,01), Jordan Martinook (65,16) og Lucas Wallmark (64,84).

Uten å legge for mye i det så nærmest utklasser Justin Williams dermed stjerner som Sidney Crosby (54,08), Connor McDavid (49,75), John Tavares (48,63) og Nathan McKinnon (47,84) og mange flere på dette feltet. Ikke verst for en 37-år gammel veteran – som viser at det fortsatt bor trøkk i både skøyter og kølle.

Justin Williams returnerte til Carolina Hurricanes i fjor sommer – klubben han vant Stanley Cup med så langt tilbake som i 2006. Seil fram til høsten 2018 og han er utnevnt til klubbens nye kaptein – hentet inn for å styre skipet i retning ny Stanley Cup-triumf.

I år 2000 ble den Ontario-fødte kanadieren draftet av Philadelphia Flyers i første runde, og han debuterte i NHL samme år. Tre og en halv sesong senere – i januar i 2004 – ble han byttet bort til Carolina. Etter halvannet år, som inkluderte et opphold i svenske Luleå som følge av ligaens lockout, var Williams med på å bringe Stanley Cup-trofeet til Carolina i 2006.

Over de neste sesongene klarte ikke laget å gjenta suksessen, og i mars 2009 ble Williams byttet bort til Los Angeles Kings – der han til gjengjeld vant to nye Stanley Cup-titler over de neste seks årene – og attpåtil ble kåret til sluttspillets viktigste spiller i 2014. Det skal også nevnes at Williams bidro til to VM-gull for Canada i perioden han spilte i Carolina.

Williams har etter hvert tjent til seg kallenavnet «Mr. Game 7» for å ha spilt syvende og avgjørende kamp i en sluttspill-kampserie hele åtte ganger. I tillegg troner han øverst på listene over flest mål i kamp sju (sju mål) og flest poeng i kamp sju (14 poeng).

Sommeren 2015 signerte Williams en toårskontrakt med Washington Capitals som free-agent. Og da kontrakten med hovedstadslaget løp ut sommeren 2017, signerte han en ny toårskontrakt – denne gang innebar det en retur til Carolina Hurricanes – laget han elleve år tidligere sto triumferende igjen med etter 4-3 i finaleserien over Edmonton Oilers.

Selv om han ikke fikk ta del i feiringen til Capitals og den amerikanske hovedstaden sin første Stanley-Cup i våres, fortjener nok Williams en liten del av æren på veien dit – som veteran og erfaren veiviser for de yngre spillerne. Tre Stanley Cup-triumfer, fordelt utover ni sesonger med to ulike lag – i tillegg til gode poengtall i sesongene etter med to forskjellige lag – vitner om mer enn gode lagkamerater og flaks.

Williams har den nødvendige dyktigheten og erfaringen, samt vinner- og lederegenskaper på høyt nivå som trengs for å gå hele veien i NHL. Det er en spiller det oser vinnerkultur- og mentalitet av. Man skal heller ikke undervurdere hans sosiale evner.

Disse egenskapene har Williams tatt med seg til Carolina – der han skal hjelpe trener Rod Brind´Amour – sin gamle lagkamerat – med å bygge opp et nytt slagkraftig mannskap som skal gjenta suksessen duoen selv opplevde sammen i 2006 – da Brind´Amour var kaptein.

Så langt tyder ting på at vindkastene blåser riktig vei. Williams ble plukket ut som lagets nye kaptein i forkant av årets sesong for et ungt og spennende lag. En svært godt mottatt avgjørelse blant fansen. En klok avgjørelse. For det kan se ut som Williams eldes som en god flaske rødvin.

Et utvalg av tallene fra de to siste sesongene er like gode som i hans yngre dager. I alle fall hvis man tar et dypdykk ned i tall-bingen.

Totalt har det blitt over 740 poeng på mer enn 1170 kamper for «Willy» i hele hans NHL-karriere. Han har fullført tilnærmet alle grunnserie-kamper de siste sesongene – i motsetning til mer varierende tall tidligere. I sin første sesong i periode nummer to med Hurricanes i fjor slo han 35 assisterende pasninger – det høyeste tallet hans siden Stanley Cup-triumfen med Kings i 2012.

Williams har et godt poengsnitt i starten av denne sesongen også, med 0,69, og er per dags dato på vei mot over femti poeng ved sesongslutt. Enda flere er dog ikke urealistisk hvis Carolina fortsetter å imponere slik de har gjort i sesonginnledningen. Hans beste sesong poengmessig? 76 i 2006 – da Carolina sist vant Stanley Cup.

I et videointervju med Hurricanes sin hjemmeside tidligere i høst snakker Williams om kapteinsvervet og hva det betyr for han å bli den 16. kapteinen i organisasjonens historie og den åttende siden laget flyttet til Carolina:

– Det er en stor greie for meg – slik det skal være for alle som bærer en C på drakten i denne ligaen. Det bringer med seg en stor tiltro fra hele organisasjonen. Jeg er stolt og tar oppgaven med den største seriøsitet.

– Definisjon på lederskap for meg er å se til en person som du kan si at har gjort ting på rett måte for å komme dit han er. Det er ikke noe du kan forfalske, men noe du er eller blir til på et tidspunkt. Jeg har lært mye av spillere jeg har spilt med som har formet meg til å bli den lederen som jeg er. Alle har sin måte å gjøre det på, men du tar små biter fra flere, setter de sammen og prøver å gjøre ditt beste.

Stortalentet Sebastian Aho – lagets håp for framtiden og ledende poengfanger – beskriver sin kaptein overfor lokalavisen Charlotte Observer på følgende måte:

– På trening er han den morsomme, men når han må, så kan han være tøff, snakke foran gruppa og la alle få vite at vi mener alvor her. Han har begge sider ved seg og det liker jeg. Og når han først ser det nødvendig å snakke foran gruppen så lytter alle, sier finnen.

Rekkekamerat Jordan Staal utdyper til samme avis at trener Brind´Amour har gjort det rette valget med å gi Williams bokstaven «C» på drakta:

– Han har en fantastisk stemme. Han er ikke bare smart ute på isen, men generelt så har han alltid de rette tingene å si, både på og av isen.

Det gjenstår å se om Carolina kan kjempe om det ærverdige Stanley Cup-troféet over de neste årene. Kursen er i alle fall staket ut. Laget er spennende, med flere talentfulle unggutter.

Og selv om kaptein Williams kanskje ikke er der hvis og når troféet heves, så vil han med all sannsynlighet ha vært en viktig bidragsyter på veien. Slik han har vært det for sine andre lag tidligere i karrieren.

 

avatar

Sportsglad 26-åring fra Asker. Praktikant hos Nitten.no.

Legg igjen en kommentar