AHL bugner over av spennende talenter. Disse imponerer mest

Filip Zadina. Foto: Roy Kvatningen

Nitten.no har saumfart AHL for å plukke fram de mest spennende, unge spillerne på nest høyeste nivå i nordamerikansk hockey.

Utgangspunktet er enkelt: Hvilke spillere i AHL som er unge nok til å ha en spennende NHL-framtid, har gjort sine saker best i sesonginnledningen? Det var spørsmålet vi stilte oss.

Her er svarene vi fant – og et par spørsmålstegn til slutt:

Frederic Allard
Nashville Predators er velkjent for sin evne til å produsere backer i verdensklasse. Allard er nestemann i rekken. Han har gjort ti poeng på 13 kamper for Milwaukee Admiral og kan komme til å befinne seg i NHL for godt i løpet av sesongen, enten fordi skader gjør plass til ham i Predators eller fordi en trade åpner døra for ham.

Lias Andersson
New York Rangers har store forhåpninger til den svenske verdensmesteren, som spiller førstesenter for Hartford Wolf Pack i AHL og gjør det med bravur. 19-åringen har gjort fire mål og tolv poeng på 14 kamper. Han får spille både i overtall og undertall, og sier selv at han stortrives i Hartford. Det er ingen grunn til å forhaste seg med promoteringen til NHL. Andersson blir en god NHL-spiller, og kanskje enda bedre om han får en hel sesong med masse istid i AHL først.

Mason Appleton
Årets rookie i AHL forrige sesong befinner seg fremdeles på nest øverste nivå i Nord-Amerika. Det er ikke så mye Appletons feil som det er et tegn på hvor sterk spillerstall Winnipeg Jets har. Appleton har gjort seks mål og elleve poeng på elleve kamper for Manitoba Moose, men passer best i en topp seks-rolle og der har ikke Jets plass til ham akkurat nå.

Rudolfs Balcers
Latvieren som vi er så glad i her i Norge, har spilt tolv kamper for Belleville Senators. I løpet av disse kampene har han scoret fire mål og gjort ni poeng. To av målene har kommet i power-play. Den eneste i laget som har flere poeng, er unge Drake Batherson, som har gjort 13.

Drake Batherson
En 20 år gammel senter som Ottawa valgte i fjerde runde i 2017, men som nå anses som et langt mer spennende talent enn som så. Kanadieren har gjort fem mål og 13 poeng på 12 kamper for Belleville Senators og kan snart få sjansen i NHL.

Henrik Borgström
Mange trodde nok at denne storvokste senteren skulle gå rett fra college til NHL, men Florida konkluderte med at han hadde godt av å spille litt i AHL først. Så langt, så vel. Borgström har gjort fire mål og elleve poeng på ni kamper for Springfield Thunderbirds.

Erik Brännström
Svensk, offensiv back som ble draftet i første runde i 2017. Han tilhører Vegas Golden Knights og er tiltenkt en sentral rolle i gamblerbyen på sikt. Det kan han få raskere enn mange har sett for seg. Brännström har gjort ni poeng på ni matcher for Chicago Wolves og ser sånn sett ut til å ligge foran en annen lovende Vegas-back i løypa, nemlig Nicolas Hague, som har gjort fire poeng på elleve kamper for Wolves.

Cameron Hebig
Et ubeskrevet blad inntil nylig. 21-åringen har imponert for Bakersfield Condors denne sesongen. Fra sin venstreving-posisjon har han levert fem mål og ti poeng på ni kamper. Han har bare gått poengløs av isen to ganger denne AHL-sesongen, og kan snart få sjansen i Edmonton Oilers.

Cooper Marody
21 år gammel amerikaner som allerede har fått prøvesmakt litt på NHL denne sesongen. Gitarelskeren har gjort to mål og seks poeng på fem matcher for Bakersfield Condors.

Philippe Myers
Tre mål og åtte poeng på elleve kamper som back, er solid. En pluss/minus på +10 er også solid. Philippe Myers nærmer seg å være NHL-klar, og det kan Philadelphia Flyers trenge. Hans back-kollega Mark Friedman har for øvrig også åtte poeng på elleve kamper for Leigh Valley Phantoms, men står med -2.

Sami Niku
Winnipeg Jets har ikke akkurat behov for noen backer fra AHL akkurat nå, og det er vel den eneste årsaken til at Niku fremdeles befinner seg i AHL. Den unge finnen er mer enn NHL-klar, men det er foreløpig ikke plass til ham der oppe. Han har så langt gjort fem poeng på ti kamper for Manitoba Moose.

Nevnte vi at han er NHL-klar? Hm. Ta en titt på dette:

Victor Olofsson
Toppscoreren i SHL forrige sesong har ikke hatt noen problemer med overgangen til Nord-Amerika. Den svenske vingen har produsert seks mål og 16 poeng på 12 kamper for Rochester Americans. Det er bare et spørsmål om tid før vi får se Olofssons fantastisk skuddferdigheter i NHL. Det er bare å glede seg!

Lawrence Pilut
Når vi først snakker om svensker som imponerer i Rochester Americans, kommer vi ikke utenom Lawrence Pilut, som ble kåret til beste back i SHL forrige sesong. Han har gjort ubegripelige 15 poeng på 10 kamper, fordelt på to mål og tretten assists, og følger det opp med knallsterke +11 i pluss/minus.

Nicolas Roy
Carolina Hurricanes har allerede kalt opp denne senteren, som gjorde fem mål på sine seks kamper og totalt sju poeng før han ble bedt om å komme til Raleigh. I løpet av fem kamper i NHL har han imidlertid ikke gjort poeng, så det er sannsynlig at Roy sendes ned til NHL igjen snart. Dette er et naturlig trinn på utviklingsstigen for unge spillere.

Rasmus Sandin
Vi sitter med en mistanke om at Rasmus Sandin for ettertiden vil bli stående som et av de aller beste valgene i 2018-draften. Han gikk som nummer 29 i første runde, men noen måneder senere imponerte han så mye under sesongoppkjøringen til Toronto Maple Leafs at klubbledelsen nesten ble tvunget til å gjøre plass til ham i NHL. Så ble han skadet, og det løste den situasjonen. Sandin er nå tilbake på isen og har startet sin tid i AHL med to mål og tre poeng på to kamper for Toronto Marlies.

Dylan Sikura
Det var ventet at Sikura skulle ta en plass i Chicago Blackhawks fra sesongstart av, men den unge vingen skuffet i sesongoppkjøringen og ble sendt til Rockford IceHogs. Det ser ut til å ha gjort ham godt. Sikura har produsert ti poeng på tolv kamper og er beste poengplukker i Rockford, foran Darren Raddysh, som er ett poeng bak ham. Chicago har også Victor Ejdsell i bakhånd her. Svensken har gjort sju poeng på elleve kamper.

Troy Terry
Anaheim Ducks har satset på Maxime Comtois og Sam Steel i NHL framfor Terry, som i stedet spiller på seg selvtillit i AHL. Etter fem kamper står han med tre mål og åtte poeng. Det er sannsynlig at Terry får en kort AHL-karriere og i stedet går mot en lang NHL-karriere.

Devon Toews
New York Islanders har visse forhåpninger til denne backen, og han virker ganske moden for NHL. Rett nok har han -5 i pluss/minus, men han har også scoret tre mål og gjort ti poeng på tolv kamper.

Filip Zadina
Forventningene til Zadina er høye, etter at Detroit Red Wings tok ham som nummer fem i sommerens draft. 18-åringen har gjort sju poeng på elleve kamper, noe som absolutt er mer enn godkjent av en forward på hans alder. Fire av poengene har vært scoringer. Han har også -6 i pluss/minus, noe som kan tyde på at Zadina trenger mer tid i AHL før Detroit henter ham opp.

 

Spørsmålstegnene:

Josh Ho-Sang
Ung forward med tolv poeng på tov kamper, men bare ett mål og skumle -6 i pluss/minus. Ho-Sang er en omstridt type, flamboyant og frittalende, og har neppe en personlighet som gjør seg godt i møter med New York Islanders-manager Lou Lamoriello. Ho-Sang har utvilsomt ekstremt spennende offensive ferdigheter, men virker lite innstilt på å spille et lagspill og henvises ofte til fjerderekka selv i AHL. Det gjør for så vidt produksjonen hans i AHL enda mer imponerende.

Eeli Tolvanen
Mange har store forventninger til den finske målscoreren, men han bør nok først finne fram målscorertaktene i AHL før NHL skal bli aktuelt. Tolvanen har bare scoret ett mål på sine 13 første AHL-kamper denne sesongen. Totalt han han gjort sju poeng. Det er foreløpig ingen grunn til panikk – Tolvanen blir etter alt å dømme en virkelig god NHL-spiller. Men kanskje ikke den superstjernen enkelte trodde.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar