«Alle» reiser utenlands – Calle (16) vil bli i Norge

Calle Spaberg Olsen har foreløpig ingen planer om å reise utenlands. Ikke ennå. Foto: Roy Kvatningen

16-åringens mål er å få spille for Vålerenga i Get-ligaen allerede denne sesongen.

VÅLERENGA (Nitten.no): Manglerudgutten Calle Spaberg Olsen var 15 år det meste av forrige sesong. Han fylte 16 først mot slutten av februar. Likevel pumpet han inn 18 mål og 44 poeng på 35 matcher mot fire-fem år eldre spillere i U20-serien.

Det er ikke rart Vålerenga har forventninger til sønnen til Sven-Arild «Svenna» Olsen og lillebroren til Colin Spaberg Olsen (21). Storebror Colin er selv en løfterik spiller. Han har allerede tre hele sesonger bak seg på A-laget til Vålerenga, samt matcher for både U18- og U20-landslaget.

– Calle er mye bedre enn jeg var på den alderen. Han kommer til å bli god, det er ikke noe å lure på. Calle har større potensial enn meg, sier storebror Colin til Nitten.no.

I forbindelse med kåringen av Norges største talenter under 20 år, snakket Nitten.no med flere av de personene i Norge som har mest kunnskap om unge, norske hockeyspillere. En av dem beskrev Calle Spaberg Olsen som «en bohem».

– Bohemen er tilbake. Calle har x-faktoren. Han er ekstremt begavet og har rå timing. Han dikterer tempoet. Det gjorde han allerede i U18-VM, som 16-åring. Jeg tror han kan prege Get-ligaen allerede nå, sa talenteksperten, som Nitten.no ikke identifiserer på grunn av hans rolle i vår lille hockeynasjon.

Adjektivene er sterke.

Trener mye
Nitten.no er derfor spent når vi møter Calle Spaberg Olsen i ungdomshallen på Vålerenga. Hvem er denne gutten? Hvordan har han blitt så god? Hvorfor er han fremdeles i Norge, når de fire andre på topp fem i vår kåring allerede spiller utenlands?

Klokken har så vidt passert 15, men 16-åringen har allerede unnagjort tre treningsøkter i dag. Jeg åpner intervjuet med å spørre hvilke andre fritidsinteresser tenåringen har, bortsett fra ishockey.

– Det er mest hockey, smiler han.

Kanskje svaret på hvorfor han er så talentfull, ligger allerede der. Calle Spaberg Olsen har spilt ishockey siden han var tre-fire år gammel. Han har altså tilbrakt tid på is lenger enn han klarer å huske tilbake i livet. Hockey ligger i blodet til hele familien.

– Hvor mye har du trent i oppveksten?

– Jeg har trent hver dag. Lenge. Innimellom før skolen, av og til opptil fire treninger om dagen. I fjor var det to treninger hver dag.

– Så hvis det er mulig å spille ishockey, spiller du ishockey?

– Ja. Det er dette det går i.

Du må være ensporet hvis du skal bli en ener i idretten din. For Calle Spaberg Olsen betyr det hockey hele uka. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Skolen har kommet i andre rekke. Det legger ikke Calle Spaberg Olsen skjul på. Det har hendt at han har sneket seg unna skolen for å trene på is på dagtid også. Sånt er lettere når du kjenner folk som har nøkler til hallanlegget.

– De har vært veldig snille, smiler Spaberg Olsen.

I framtiden blir det mer strukturert. 16-åringen skal begynne på Wang Toppidrettsgymnas.

Så opp til storebror
Manglerudgutten kom til Vålerenga sammen med pappa Sven-Arild Olsen og storebror Colin da «Svenna» ble assistenttrener her på Jordal. Calle legger ikke skjul på at Colin har vært en svært viktig inspirasjonskilde i oppveksten.

Colin vil likevel ikke ta noe av æren for at lillebroren er blitt et av Norges aller største hockeytalenter.

– Spør du meg, skal han ha æren selv, sier Colin Spaberg Olsen til Nitten.no.

– Det er seks års forskjell, så han var «den plagsomme lillebroren» en stund. Han har alltid vært med på idrett. Jeg har sett hele tiden at han kommer til å bli god. Æren skal han ha selv, for det er han som står på og gjør hele jobben.

Colin Spaberg Olsen er nok litt for beskjeden her. Storebror har spilt både U18-VM og U20-VM for Norge og debuterte for Vålerengas A-lag som 18-åring.

– Jeg prøver alltid å være positiv og hjelpe ham, mest utenfor isen, med valgene han tar. Hvordan han skal te seg utpå der, vet han godt selv. Iallfall nå. Jeg ser at han begynner å bli mer profesjonell, sier Colin om Calle.

Etter at det var pappa og storebror som lokket Calle med på ishockey i barndommen, er det likevel en annen drivkraft som styrer ungdomsårene.

– Jeg har lyst til å bli så god som mulig. Det er det som driver meg nå.

– Hvor god er du nå, da?

– Det er vanskelig å svare på. Det går bra, det gjør det.

Når jeg spør hvordan Calle Spaberg Olsen vil beskrive seg selv som spiller, svarer han «flink med pucken, bra pasninger, kan bli bedre defensivt».

Vålerenga venter på at både Nye Jordal og Calle Spaberg Olsen skal bli klare for Get-ligaen. Spilleren debuterer nok før arenaen. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Vil bli i Norge inntil videre
Mens både Mathias Emilio Pettersen og Ole Julian Bjørgvik Holm skal spille ishockey i Denver kommende sesong, Samuel Solem fortsetter i Gävle og Kristian Røykås Marthinsen skal til Canada, har Calle Spaberg Olsen ingen planer om å forlate Norge, Oslo eller Vålerenga.

– Jeg har lyst til å få prøve meg på A-laget, og å spille U18-VM, hvis jeg kommer med i troppen der, sier Calle Spaberg Olsen til Nitten.no.

– Hva tenker du om å eventuelt havne i fjerderekka på A-laget, i rollen som en forechecker der?

– Jeg er ikke en sånn type spiller, men hvis jeg får den oppgaven, må jeg bare gjøre det. Jeg gjør det treneren ber meg om. Men jeg er ikke en sånn spiller, jeg er en som vil ha pucken, spille power-play, gjøre mål. Det er det jeg er best på. Men alt er en bra erfaring.

– Hva med spill i utlandet, som mange andre unge spillere satser på?

– Jeg har ikke tenkt så veldig mye på det. Hvis jeg har det bra i Vålerenga, er det bra nok. Selvfølgelig har jeg lyst til å komme meg ut etter hvert, jeg også, men akkurat nå er det bra i Vålerenga.

Espen «Shampo» Knutsen spilte i Vålerenga til han var 22 år, og var i svenske Djurgården i tre sesonger før han forsøkte seg i NHL første gang, i en alder av 25 år. Først som 28-åring etablerte han seg i NHL. Shampo regnes fremdeles som en av de beste spillerne gjennom tidene i både Djurgården og Columbus Blue Jackets – så hans tålmodighet var ingen ulempe.

Calle Spaberg Olsen er fortsatt bare 16 år. Han føler at han har svært god tid. Det er også rådet han har fått gjennom samtaler med sin far og med nettopp Shampo.

– Det er mange som forhaster seg og vil utenlands med én gang. Det er ikke i tankene mine ennå.

– Det er kanskje fordelaktig å være hjemme i trygge omgivelser, slippe å tenke på å lage mat og å lære seg et nytt språk eller en ny kultur?

– Ja. Hvis du reiser ut, er det egentlig bare deg. Da er du alene. Hvis jeg har en dårlig periode i Vålerenga, kan jeg enklere prate med fatteren eller broren min og få råd.

– Er dette litt av årsaken til at du ikke vil ut ennå?

– Ja, jeg tror nok det. Jeg vil bli litt mer voksen før jeg drar ut.

Espen Knutsen ser med forventning fram til sesongen 2018/19. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Applauderer valget
Espen Knutsen synes Calle Spaberg Olsen er fornuftig som velger å bli værende i Norge.

– Jeg liker det valget. Jeg ser på statistikk også, på hvem som har blitt gode i Norge før de reiser ut, og de fleste lykkes best da. Det er med fakta i hånd. Hvis du har en bra treningshverdag, bor under trygge forhold, trives med omgivelsene og får spille i over- og undertall, er det bedre for utviklingen din, sier Knutsen til Nitten.no.

– Drar du til en klubb i Sverige eller Sveits, risikerer du å ikke få spille i over- og undertall, og å miste selvtilliten, legger han til.

– Det er jo deilig å være god, å være en av dem som spiller på slutten av matchene, når de skal avgjøres. Det er ikke noen fasit på dette, men statistikk viser at de som har blitt hjemme, lykkes bedre på sikt, fortsetter Vålerenga-manageren.

– Hvor god er Calle Spaberg Olsen, etter din oppfatning?

– Han er ganske så mye bedre enn alle andre på sin alder, og han er bedre enn de som er ett år eldre også. Han har touchen, blikket, og har fått en bra størrelse allerede også. Han har det lille ekstra, sier Knutsen til Nitten.no.

– Er hans ambisjoner om å få debutere på A-laget denne sesongen innenfor rekkevidde?

– Ja, jeg synes det er realistisk. Det steget han tok i fjorårssesongen, var et kjempeklyv. Han begynte å jobbe hardt begge veier, og hvis han fortsetter på det sporet, er det ingenting i veien for at han kan spille på A-laget. Det har ingenting å si at han er 16 år.

– Er du god nok, er du gammel nok, poengterer Shampo.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar