Amerikaneren ble igjen da de andre i Lørenskog dro. Nå drar han også

Lørenskog spilte finale i sluttspillet så sent som for to år siden. Her ser vi James Sixsmith foran målet til Stavanger Oilers i en av finalekampene. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Lørenskog spilte finale i sluttspillet så sent som i 2016. Her ser vi James Sixsmith foran målet til Stavanger Oilers i en av finalekampene. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Det er et stort tap for oss, sier daglig leder Mats Wibe-Lund.

Kampene mellom Lørenskog og Ski i andredivisjon har nok ikke vært spesielt morsomme for noen av lagene. Forrige gang de møttes, på søndag, endte det med 18-3-seier for Lørenskog. Fire spillere scoret hat trick.

Det var, utrolig nok, en forbedring for Ski. 3-18 var bedre enn 0-25, som det ble da lagene møttes 13. januar. Den gang gjorde tre av spillerne i Lørenskog åtte poeng hver.

Før siste seriekamp står Lørenskog med 152 mål på 17 matcher. Det gir et gjennomsnitt på 8,9 mål per kamp. Samtidig har laget bare sluppet inn 1,5 mål per kamp. Lørenskog har tatt 50 av 51 mulige poeng – Haugesund klarte å presse romerikingene til straffeslag én gang.

– Forbildet vi trengte
Neste år skal Lørenskog spille i førstedivisjon. Det blir langt hyggeligere, både for klubbens egne spillere og for denne sesongens motstanderlag. Samtidig skal vi ikke glemme at Lørenskog satte seg selv i denne situasjonen, ved å gi blanke i økonomistyringen og miste lisensen sin.

Første steg på ferden tilbake til toppdivisjonen, er uansett tilbakelagt. At det har gått så bra som det har gjort, skal amerikaneren James Sixsmith ha en stor del av æren for. Importspilleren ble værende selv om klubben mistet elitestatusen.

Sixsmith ble ikke bare værende som spiller. Han tok også på seg ansvaret som hovedtrener.

– Han ble igjen da de andre dro. Det sendte et signal, sier daglig leder Mats Wibe-Lund til Nitten.no.

– Det har vært noen mørke stunder underveis i år, med få kamper og spillere som er bedre enn den divisjonen der. Sixsmith har klart å være den motivatoren og det forbildet vi trengte. Han har holdt treningshverdagen oppe i en forferdelig divisjon, sier Wibe-Lund.

Vi får presisere at Wibe-Lund ikke slakter de andre lagene her, men sikter til at kampene har kommet med mellomrom på for eksempel 19 dager (november), en hel måned (9. desember-9. januar) og et par uker (flere ganger). I tillegg til at klasseforskjellen selvfølgelig har gjort kampene lite interessante.

Vanskelig treningshverdag
Sixsmith erkjenner overfor Nitten.no at sesongen har hatt sine utfordringer.

– Det er ikke så lett å holde spillernes fokus oppe når det går en måned mellom kamper og vi vinner de fleste kampene 10-1, konstaterer 34-åringen.

Som spiller har han alltid hatt en ganske analytisk tilnærming til sporten, så den sportslige delen av trenerjobben føler Sixsmith at han har klart bra. Så bra som man kan forvente, gitt de spesielle omstendighetene.

– En annen utfordring er at en del av spillerne våre også har spilt på flere lag. De har også spilt i U-lagene våre. Vi har treninger hver dag, men noen ganger har vi ni spillere og andre ganger et fullt lag. Så det har ofte vært vanskelig å gå igjennom X-er og O-er og det taktiske, sier Sixsmith til Nitten.no.

– Det mest utfordrende har nok likevel vært at hvis du gjør en god trenerjobb, så er ikke spillerne alltid vennene dine. Alle responderer på forskjellig vis når de får kritikk. Alle er forskjellige, så du kan ikke behandle alle likt. Problemet i hockey er at alle stort sett er imot treneren, ler Sixsmith.

– Og når jeg sier til en spiller at han må skjerpe seg, ellers må vi avbryte kontrakten hans, så må jeg sitte ved siden av han og knyte skøytelissene etterpå. Dette var nok det vanskeligste, å være en av gutta og samtidig være streng mot dem når situasjonen krevde det. Heldigvis har jeg vært her så lenge at de fleste er svært respektfulle når jeg sier noe. De har taklet kritikk bra.

Lørenskogs James Sixsmith med pucken i en kamp mot Vålerenga. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Lørenskogs James Sixsmith med pucken i en kamp mot Vålerenga. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Flytter hjem til USA
Nå er hans tid i Lørenskog uansett over. Når kontrakten går ut i april, flytter han hjem til USA, ni år etter at han flyttet til Europa. Første stopp den gang var Kölner Haie i Tyskland. S var han innom HK Jesenice i EBEL før han kom til Lørenskog sesongen 2011/12.

– Vi skal flytte til Florida. Jeg liker klimaet i Norge, med fire tydelige årstider, men etter å ha tilbrakt 30 år i en hockeyrink skal det bli greit å bo et sted hvor det er varmt året rundt.

– Hva planlegger du å gjøre der?

– Jeg startet en business for et par år siden, i investorsektoren. Jeg har utdannelse innen økonomi. Jeg har faktisk startet to små businesser og regner med at jeg vil bruke tiden på dem.

Sixsmith tok norsk hockey med storm, for å bruke et forslitt uttrykk. Han leverte 23 mål og 49 poeng på 26 matcher i debutsesongen. Han kunne åpenbart ha dratt til en større liga, men ble værende i Lørenskog to sesonger til, før han tilbrakte sesongen 2014/15 i Allsvenskan, og så returnerte til Lørenskog og har blitt der siden.

Totalt har Sixsmith tilbrakt sju sesonger i Lørenskog.

Fra «leiesoldat» til familiemann
– Hvorfor ble du værende i Lørenskog?

– Klubben er hjemmet vårt. Jeg kom til Lørenskog som en hockeyspiller som egentlig kun tenkte på seg selv. Det var tankesettet mitt. Norge var bare ment å være en holdeplass før jeg fortsatte karrieren et annet sted. Så fikk jeg familie og da forandret mye seg, forteller Sixsmith.

– Mitt første barn ble født på Lørenskog. Nå har jeg tre barn. Jeg hadde trolig aldri reist til Sverige om det ikke var for at vi hadde en litt merkelig ledelse her en stund. Jeg ble vel egentlig vist døra den gang. Så var vi i Sverige et år, og fikk vårt andre barn, før vi ble bedt om å komme tilbake.

– Det passet bra, for da handlet ikke livet lm meg lenger, da handlet det mer om å hjelpe klubben. Jeg innså at livet handler om mer enn hvor mange mål du scorer eller penger du tjener. De tingene betydde mer for meg da jeg var yngre. Nå handlet det om å vinne og å være en del av noe som er større enn meg selv.

Mats Wibe-Lund er veldig takknemlig for at James Sixsmith ble værende hos Lørenskog i ett år til. Av alle som var i Lørenskog da klubben mistet lisensen, var det amerikaneren som ble med «ned i mørket».

– Det er akkurat en sånn type importspiller enhver klubb ønsker, uavhengig av nivå. Det er viktig å ha bra folk, uansett hvor de er fra. Han viser at det ikke alltid er penger eller status som veier tyngst. Det er ikke normalt at en spiller av den kvaliteten er på nivå tre i Norge, konstaterer Wibe-Lund.

Håper å kjempe om opprykk
Sixsmith har gjort 41 poeng på 16 kamper denne sesongen. I tillegg reiser han hjem til USA med kofferten full av Get-ligaen-poeng – nærmere bestemt 266 poeng på 210 kamper.

– Det er et stort tap for oss, konstaterer Wibe-Lund.

– Hvordan ser det ut for Lørenskog foran neste sesong?

– Sportslig vil vi være ganske klare for å kjempe om opprykk. Administrativt får vi se. Det er begrenset hva man klarer å få ut av en sesong med 15 kamper totalt og null eksponering. Vi har noen trofaste sponsorer, men vi må prøve å generere mer penger. Men vi har faktisk solgt flere billetter enn vi hadde budsjettert med i regnskapsåret 2018.

– Så lenge jeg er her, mener jeg at vi skal ha et fundament både administrativt og sportslig. Det er viktig for omdømmet vårt. Vi vil sett på med positive øyne i nærmiljøet, fastslår Wibe-Lund.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar