Analyse: Anaheim Ducks

Målsettingen og spillerstallen går dårlig sammen for Anaheim Ducks, så det blir spennende å se hvordan det skal løses.

Anaheim har som mål å bli et hurtigere lag. Det er lettere sagt enn gjort når nøkkelspillerne heter Ryan Getzlaf, Corey Perry og Ryan Kesler. Alle tre er 33 år gamle og ingen av dem har hatt farten som sitt varemerke så langt i NHL-karrieren. Det starter ikke nå.

Hurtigheten må komme fra andre spillere, og der har manager Bob Murray bidratt gjennom å signere blant andre Brian Gibbons. Ducks har også hentet inn Carter Rowney, Anton Rödin, Ben Street, Luke Schenn og Jared Coreau.

Ingen stjerner, altså. Målet var å forbedre dybden i stallen.

– Vi trengte å bli raskere, så hovedmålet var å hente inn fart på forwardsiden med disse breddesigneringene. Vi ønsker også en veteranback med NHL-erfaring og lederevner, sier Murray.

Murray erkjenner samtidig at han har forsøkt å hente inn større navn.

– Vi har forhørt oss om andre «stornavn» på markedet, men konkluderte med at prisene var ekstremt høye. Vi vil fortsette å lete etter forbedringer av laget på forskjellige felt, sier Murray.

Anaheim Ducks drafter sjelden høyt, men har likevel klart å finne flere spennende spillere via draften. Flere meget talentfulle forwards er på vei inn nå.

Troy Terry (20) ble draftet i femte runde i 2015 og var forrige sesong en av de beste spillerne i USA på collegenivå. Han gjorde fem poeng på fem kamper for USA under forrige OL. Han fyller 21 år rett før sesongstart og vil kjempe om en plass på høyrevingen.

Sam Steel (20) fikk Anaheim rettighetene til gjennom sitt 30.-valg i første runde av 2016-draften. Han var en av de beste spillerne i juniorligaen WHL forrige sesong. Som senter har han en litt mer komplisert vei til en plass i Ducks-laget. Dersom Ryan Kesler ikke spiller kommende sesong, noe det er blitt spekulert litt i, er veien lettere farbar.

Max Jones (20) ble også draftet i første runde i 2016. Han er en stor, tung og målfarlig venstreving, men virker å trenge litt mer tid i AHL enn Terry og Steel vil gjøre. Jones har gått gradene på aldersbestemt nivå i de amerikanske landslagene og er definitivt en spiller Anaheim har store forventninger til.

Av disse tre rangerer talentspeiderjournalisten Scott Wheeler hos The Athletic Sam Steel som det største talentet. Wheeler har Steel som nummer 40 på sin liste over de største talentene som er draftet av NHL-lag, men ennå ikke har etablert seg i ligaen. Troy Terry er ikke blant de 50 første, men i gruppen på 70 spillere som nevnes som «honorable mentions».

Murray rår uansett over gode nok forwards og en meget solid backbesetning med Cam Fowler, Hampus Lindholm, Josh Manson og Brandon Montour, så Anaheim blir heller ikke kommende sesong en enkel motstander for noen av de andre lagene i NHL.

Spesielt på senterplass ser det fryktinngytende sterkt ut, dersom Kesler spiller og gjør det uten for store smerter. Da kan Ducks kjøre Ryan Getzlaf – Kesler – Adam Henrique – Carter Rowney/Sam Steel som sine fire sentere. Det er en kvartett få klubber i ligaen matcher.

Vingene er noe svakere. Der mangler den store stjernen, med mindre Rickard Rakell tar ytterligere et steg opp og blir det. Eller kanskje Jakob Silfverberg i sitt siste kontraktsår finner fram det lille ekstra vi alltid har trodd at han har liggende i potensialskapet sitt?

 

Resultat 2017/18:
Andreplass i Pacific-divisjonen med 101 poeng på 82 kamper. Niendeplass i hele NHL. Røk ut for San Jose Sharks i første runde av Stanley Cup.

 

Det positive:
Anaheim har en meget solid spillerstall, og har lov til å håpe på en enda bedre sesong neste år siden Ryan Kesler og Patrick Eaves kan komme til å bidra mer kommende sesong enn skader og sykdom tillot dem i fjor. I tillegg er det mulig at Troy Terry, Sam Steel eller Max Jones viser seg gode nok til å være forsterkninger allerede nå.

Ryan Getzlaf spiller fremdeles på et eksepsjonelt høyt nivå, selv om han er blitt 33 år gammel. Han er en av ligaens aller beste spillefordelere. På keepersiden ser det også meget solid ut, med John Gibson og Ryan Miller som en fin duo.

Lagets sterkeste side er likevel backplassen. Topp fire i Anaheim er det få andre NHL-lag enn Nashville Predators som kan overgå.

I tillegg har Bob Murray fremdeles lønnsrom. Han kan bruke rundt åtte millioner dollar til før Anaheim stanger i taket.

Det negative:
Vel, Corey Perry er ikke lenger den stjernespilleren han var. Alderen tynger vingen som hele karrieren har oppsøkt fysisk spill. Forrige sesong ble det bare 17 mål og 49 poeng på 71 kamper. Sesongen før nøyde han seg med 19 mål og 53 poeng. Perry har altså to sesonger på rad med færre enn 20 mål, etter at han i årevis har vært over 30.

Nå kommer «de vonde årene» for Anaheim, som lenge har nytt godt av Perry, til tross for at han har fått godt betalt. Kanadieren signerte en åtteårskontrakt i 2013 verdt 8,625 millioner dollar per sesong. Det er fremdeles tre sesonger igjen av den monsteravtalen.

Også Getzlaf (8,25 millioner dollar per sesong) og Kesler (6,875) er under kontrakt de neste tre sesongene (for Keslers del gjelder dette også en fjerde sesong).

Det føles som om kommende sesong blir en slags «siste natt med gjengen», hvor det gjelder å gjøre det meste ut av denne spillerstallen fordi det nærmer seg morgenen etter og en skikkelig «hangover». Sagt på en annen måte: Kommende sesong blir trolig den siste på en stund hvor Anaheim har et godt nok lag til å potensielt kunne kjempe om Stanley Cup.

 

Spillere uten kontrakt:
Ondrej Kase, Nick Ritchie

 

Spillere under kontrakt neste sesong:
Ryan Getzlaf, Ryan Kesler, Adam Henrique, Carter Rowney, Brian Gibbons, Rickard Rakell, Jakob Silfverberg, Patrick Eaves, Corey Perry, Andrew Cogliano, Kevin Roy, Joseph Blandisi, Troy Terry, Sam Steel, Max Jones, Cam Fowler, Hampus Lindholm, Brandon Montour, Josh Manson, Andrej Sustr, Korbinian Holzer, Jacob Larsson, Luke Schenn, John Gibson, Ryan Miller

Nye spillere:
Brian Gibbons, Carter Rowney, Andrej Sustr, Luke Schenn, Ben Street, Anton Rödin

 

Utsikt for neste sesong:
Anaheim Ducks kommer til sluttspill neste sesong, men skal ha overraskende god vind i seilene for at det skal fare langt i sluttspillet.

 

Toppfoto: Candice Ward / Reuters / NTB scanpix

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar