Analyse: Andreas Martinsen degradert fra NHL til AHL

Andreas Martinsen jubler for 1-0-scoringen mot Pittsburgh. Foto: David Banks-USA TODAY Sports

Nitten.no tar en nøyere kikk på hvordan Andreas Martinsen har prestert for Chicago Blackhawks denne sesongen.

Chicago Blackhawks plasserte fredag sin norske løper Andreas Martinsen på «waivers», som betyr at de 30 andre lagene i NHL kunne overta ham vederlagsfritt gjennom å melde sin interesse før klokken 18.00 (norsk tid) lørdag.

Det var det ingen lag som gjorde. Dermed sendte Chicago den storvokste vingen ned til AHL-laget Rockford IceHogs. Dylan Sikura ble også sendt ned, men han har såpass liten NHL-erfaring at han ikke trengte å gå veien via «waivers».

Hva skjer nå?

Vel, Andreas Martinsen kommer sannsynligvis til å tilbringe en del tid i Rockford, som ligger halvannen times kjøretur vest for Chicago. IceHogs ligger på sjetteplass av åtte lag i Central Division i AHL.

Martinsen spilte 64 matcher for Rockford forrige sesong, og bidro med 12 mål, 16 assists og 28 poeng. Han hjalp klubben til semifinale i AHL-sluttspillet, også kjent som Calder Cup.

Før denne sesongen tok 28-åringen plass i NHL-laget Chicago Blackhawks. Der har han spilt 24 kamper, scoret ett mål og gjort fire poeng.

Banens beste mot Pittsburgh
I kampen mot Pittsburgh Penguins 12. desember scoret Martinsen ett mål og slo i tillegg en målgivende pasning. Han ble kåret til kampens beste spiller. Dette var Martinsen på sitt beste. Han brukte fysikken sin aktivt og delte ut seks hits, han turte å holde på pucken og slo gode pasninger og han tok seg til rette foran motstandernes mål.

Når Martinsen spiller slik, er han definitivt en spiller av NHL-kaliber. Problemet er at det har skjedd for sjelden denne sesongen.

– Jeg vet at jeg er sterk på pucken, men av og til gir jeg den fra meg litt for tidlig, i stedet for å stole på meg selv og holde på den til jeg kan gjøre noe med den. Jeg kan også gå mer direkte på mål. Det er to ting jeg definitivt kan forbedre, sa Martinsen til The Athletic tidligere denne sesongen.

La oss ta en kikk på hva Andreas Martinsen faktisk har gjort i NHL denne sesongen.

Martinsen har altså spilt 24 kamper og gjort 4 poeng. Han har gått poengløs av isen i 21 av disse 24 kampene. Ifølge Corsica Hockey har han gjort 1,31 poeng per 60 minutter istid. Ni forwards i Chicago har bedre tall her, men alle disse spillerne har spilt med bedre rekkekamerater. Martinsens 1,31 er bedre enn Alex Fortin (1,25), Marcus Krüger (1,0), John Hayden (0,62), Chris Kunitz (0,55) og Luke Johnson (0).

Dårlig statistikk
Når det gjelder Corsi (altså hvor mange skuddforsøk et lag gjør delt på hvor mange laget slipper til bakover, mens en spiller er på isen i spill fem mot fem), kommer Martinsen ut som nummer 15 av 17 forwards med en prosent på 45,29. Bare Dylan Strome (44,17) og Brendan Perlini (43,18) har svakere tall her.

Chicago har scoret fem mål og sluppet inn elleve mens Martinsen har vært på isen, ifølge Natural Stat Trick. Hvis vi ser på sjansestatistikken, har Chicago skapt 58 sjanser med Martinsen på isen og sluppet til 95 bakover. Det gir en prosentsats på 37,91, som er dårligst av samtlige 17 forwards i klubben.

I statistikken store målsjanser, er Martinsen nummer 16 av 17 forwards med sine 33,8 prosent. Dette betyr altså at motstanderlagene i snitt har 66,2 prosent av målsjansene som skapes mens Martinsen er på isen.

Disse statistikkene ser ikke bra ut for Andreas Martinsen.

Slik blir Martinsen brukt
Samtidig har vi også statistikk som forklarer disse dårlige tallene. Én viktig faktor for en spillers prestasjoner, er hvor på banen spilleren starter byttene sine. Det er fire alternativer: I offensiv sone, i defensiv sone, i midtsonen eller under spillets gang. Hvis vi stryker de nøytrale alternativene, ser vi at Martinsen starter i offensiv sone bare 37,18 prosent av tiden.

Marcus Krüger er den eneste forwarden som starter oftere i egen sone enn nordmannen. Når veien til mål er lenger, er sjansen for å produsere målsjanser også mindre.

I tillegg er det høyst relevant å se på hvilke medspillere han har.

I 67,44 prosent av tiden har Martinsen spilt i rekke med svenske Marcus Krüger. De andre han har spilt mest sammen med, er John Hayden, Alexandre Fortin, Chris Kunitz og Luke Johnson. Disse spillerne har gjort henholdsvis fem, fem, to og null poeng i spill fem mot fem denne sesongen.

Det er vanskelig for Martinsen å være en poengproduserende spiller under slike betingelser.

Samtidig har nordmannen fått lite istid per kamp. Dette påvirker ikke disse relative tallene vi har sett på over her, men det påvirker muligheten til å finne rytmen og godfølelsen i en kamp. Når du spiller 7,55 minutter per kamp, som Martinsen i gjennomsnitt har gjort, sitter du i perioder veldig lenge på sidelinjen.

Den gode kampen mot Pittsburgh, der han som nevnt ble kåret til banens beste, fikk 28-åringen mer istid av trener Jeremy Colliton. Martinsen fikk halvannet minutt mer i den neste kampen og to minutter mer i den etterfølgende.

Økt konkurranse
Det er disse mulighetene man er nødt til å ta vare på i NHL, og det er disse mulighetene Martinsen ikke har klart å ta vare på. Man må i det minste holde nullen i sin kamp i kampene, og det ble tre baklengsmål (to i fem mot fem og ett i undertall) i 3-7-tapet mot San Jose Sharks 16. desember.

En trade mellom Chicago Blackhawks og Arizona Coyotes i slutten av november, der Chicago fikk Dylan Strome og Brendan Perlini i bytte mot Nick Schmaltz, gjorde kampen om istid enda hardere.

Denne uka hentet Chicago i tillegg inn Drake Caggiula i en ny trade.

Det kom derfor ikke som noen overraskelse at Andreas Martinsen lørdag ble degradert til AHL. Den positive siden av degraderingen, er at han kommer til å få mer istid og større anledning til å bidra offensivt og finne selvtilliten og godfølelsen.

Så får vi bare håpe at nordmannen klare å imponere nok i Rockford til å få enda en sjanse i NHL. Martinsens kontrakt gjelder kun ut denne sesongen, så hver eneste kamp teller.

Hvis han spiller som mot Pittsburgh i hver kamp, er det i NHL han hører hjemme. At ingen lag valgte å hente ham fra waivers-listen, tyder dessverre på at Martinsen ikke gjør det ofte nok.

Hittil.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar