Analyse: Arizona Coyotes

Manager John Chayka (innfelt) og trener Rick Tocchet jobber for å gjøre Arizona Coyotes til et topplag i NHL. Veien opp er lang. Foto: Matt Kartozian / Reuters / NTB scanpix

John Chayka er fortsatt i 20-årene, men håndterer managerjobben i Coyotes som en ringrev.

Det er lett å glemme at John Chayka bare er 29 år gammel. Han ble tidenes yngste general manager i nordamerikansk proffidrett da han ble ansatt som sjef i Arizona Coyotes i mai 2016, en måneds tid før han fylte 27 år.

Allerede i juni gjorde han sin første trade, da han sikret seg rettighetene til Alex Goligoski, som 1. juli ville ha blitt en free agent om ikke Chayka hadde overbevist ham om å signere en langtidskontrakt med Arizona Coyotes, som nettopp hadde avsluttet sesongen med en 24.-plass i NHL. Goligoski er fremdeles i Arizona.

Sportslig sett kan man få inntrykk av at eksperimentet med en manager i 20-årene – en sjef som er yngre enn mange av spillerne, har vært en fiasko. Første sesong endte med en 28.-plass og andre – altså forrige – sesong endte med en 29.-plass.

Bildet er imidlertid mer nyansert. Arizona Coyotes ansatte Rick Tocchet som trener før forrige sesong, og han fikk en dårlig start. Som Oliver Ekman-Larsson og Antti Raanta har fortalt Nitten.no tidligere i år, tok det tid før spillerne justerte seg etter systemet til Tocchet, og treneren gjorde selv enkelte endringer i systemet for å tilpasse seg spillergruppen.

Fra 8. februar og ut sesongen, var Arizona Coyotes det 14. beste laget i NHL. Laget tok 35 poeng på sine 28 siste matcher, et tempo som ville gitt laget 102 poeng over en hel grunnserie.

En av hovedgrunnene til den sportslige forbedringen, var at keeper Antti Raanta holdt seg frisk i andre halvdel av sesongen. Finnen spilte 47 kamper, men få av dem før jul. Blant keeperne med minst 40 kamper, var Raanta ligaens beste både i redningsprosent med 93,0 og innslupne mål per kamp med 2,24. Inkluderer man alle keepere i NHL, også dem som spilte færre kamper, er Carter Hutton den eneste som hadde bedre tall enn Arizonas keeper.

Chayka nølte derfor ikke med å gi Raanta en treårskontrakt så fort sesongen var over. Allerede 6. april signerte keeperen for 4,25 millioner dollar per sesong fram til 2021.

Arizonas unge manager har vært aktiv på tradefronten i disse to årene, og han har klart seg utmerket i byttehandlene med mer erfarne managerkolleger.

Han fikk inn topp 4-backen Jason Demers fra Florida for tredjerekkevingen Jamie McGinn, han fikk Stanley Cup-mesteren Niklas Hjalmarsson fra Chicago for Laurent Dauphin og Connor Murphy, han fikk et førsterundevalg som ble brukt på Jakob Chychryn for å påta seg kontrakten til Pavel Datsyuk og han fikk Raanta og Derek Stepan i bytte mot Tony DeAngelo (ennå ikke etablert i NHL) og førsterundevalget som Rangers brukte på Lias Andersson (antas å kunne bli like god som Stepan er nå, eventuelt marginalt bedre).

I sommer hentet han inn Michael Grabner som free agent. Østerrikeren er en av ligaens raskeste spillere og meget god i undertallsspill. Chayka inngikk også en langtidskontrakt med nøkkelspilleren Oliver Ekman-Larsson og den lovende forwarden Christian Dvorak.

Alex Galchenyuk ble hentet inn i en byttehandel mot Max Domi, mens den lille, raske og kreative vingen Vinnie Hinostroza kom fra Chicago da Blackhawks var nødt til å redusere lønnsbudsjettet og Coyotes tok på seg kontrakten til Marian Hossa.

– Vi har tatt noen steg. Jeg er ikke fornøyd, men jeg tror vi er i ferd med å bli et godt lag. Det vanskeligste er å komme seg dit, men jeg mener at vi har fundamentet på plass nå, og at vi har gjort noen komplementære trekk som vil hjelpe gruppen. Jeg tror vi er ett eller to spesielle trekk unna å være et virkelig topplag nå, sier Chayka til Arizonasports.com.

Arizona Coyotes går inn i 2018/19-sesongen med en av ligaens beste og mest undervurderte keepere, en meget solid backgruppe med Ekman-Larsson, Goligoski, Demers, Hjalmarsson, Chychryn, Jordan Oesterle og Kevin Connauton, og en av ligaens yngste og mest talentfulle forwardgrupper.

 

Spørsmålstegnet:
Hvem blir førstesenter og blir førstesenteren god nok til å lede Arizona til sluttspill? Galchenyuk skal prøves som senter, har Chayka og Tocchet fortalt. Stepan er en god andresenter, men ikke helt av det kaliberet man trenger som førstesenter. Unge Dylan Strome har ikke slått igjennom ennå, men vil trolig få prøve seg som tredje- eller fjerdesenter innledningsvis og så får man bare se om det kan bli en større rolle etter hvert. Rutinerte Brad Richardson gir Coyotes en solid, defensiv fjerdesenter. Christian Dvorak kan bekle rollen som andre- eller tredjesenter dersom Strome faller igjennom eller eksperimentet med Galchenyuk i midten slår feil.

 

Resultat 2017/18:
28.-plass i NHL med 70 poeng. Langt unna sluttspill.

 

Det positive:
Spillerstallen er ung, hvilket betyr at den nærmest som en konsekvens av naturens lover kommer til å bli bedre i 2019 enn den var i 2018. Samtidig har Coyotes rutine på backplass. Spillere som Clayton Keller, Dylan Strome, Alex Galchenyuk og Vinnie Hinostroza har stjernepotensial.

 

Det negative:
Enn så lenge mangler Arizona Coyotes den klare ledestjernen. Oliver Ekman-Larsson er utnevnt til kaptein nå, og er det nærmeste vi kommer, men vi savner fremdeles en skikkelig stjerneforward.

 

Spillere uten kontrakt:
Ingen.

 

Mulig lagoppstilling:
Clayton Keller –Derek Stepan – Richard Panik
Michael Grabner – Alex Galchenyuk – Vinnie Hinostroza
Christian Dvorak – Dylan Strome – Christian Fischer
Brendan Perlini – Brad Richardson – Nick Cousins
Oliver Ekman-Larsson – Jason Demers
Jakob Chychryn – Niklas Hjalmarsson
Alex Goligoski – Kevin Connauton
Antti Raanta – Darcy Kuemper

 

Nye spillere:
Michael Grabner, Alex Galchenyuk, Vinnie Hinostroza

 

Utsikt for neste sesong:
Arizona Coyotes får tøff motstand i Pacific-divisjonen, der hardtsatsende San Jose Sharks og forrige sesongs finalist Vegas Golden Knights er de to antatt sterkeste lagene. Calgary Flames og Edmonton Oilers er i samme situasjon som Coytes – dette er også revansjelystne, unge lag. Nøkkelen til sluttspill blir å komme seg forbi dem begge, samt å matche Anaheim Ducks og Los Angeles Kings.

Det blir nok ikke sluttspill på Arizona denne sesongen heller, men vi får tro at laget iallfall vil kjempe om en plass der helt til månedsskiftet mars/april.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar