Analyse av Mats Zuccarellos nye lag

Erik Staal feirer scoring for Minnesota Wild. Foto: Kirby Lee / Reuters / NTB scanpix

Hvordan ser Stanley Cup-sjansen og framtidsutsiktene ut for Minnesota Wild?

Minnesota Wild har inngått en femårskontrakt med Mats Zuccarello (31). Nordmannen går sannsynligvis rett inn som høyreving i lagets førsterekke. Samtidig er også Ryan Hartman hentet inn for å gi laget større enda mer bredde.

Gammelt lag
Dette er et lag fullt av veteraner. Snittalderen blant forwardene er 30,3 år.

Opprinnelig var planen til Minnesota Wild at laget nå skulle være en årlig Stanley Cup-utfordrer, bygd rundt Zach Parise og Ryan Suter. De to kompisene inngikk i 2012 hver sin 13-årskontrakt verdt 98 millioner dollar.

Den planen slo feil. Parise har slitt med skader i Minnesota og har faktisk ikke spilt 82 kamper på én sesong siden han var i New Jersey Devils i 2011/12. Forrige sesong var likevel et skritt i riktig retning for 34-åringen, ettersom han fikk 74 kamper og gjorde 61 poeng.

Suter spiser minutter som journalister drikker øl, men klubbledelsen har ikke klart å bygge et tittelverdig lag rundt ham. Den ledelsen som signerte de to 34-åringene for sju år siden, er borte. Nå er det Paul Fenton som styrer.

To andre nøkkelspillere er Eric Staal og Mikko Koivu. Staal er 34 år og Koivu er 36. Ryan Donato (23), Jordan Greenway (22) og Luke Kunin (21) trekker snittalderen ned.

Potensiell oppstilling
Minnesota Wild kan potensielt stille med dette forwardoppsettet:

Jason Zucker – Eric Staal – Mats Zuccarello
Zach Parise – Mikko Koivu – Kevin Fiala
Ryan Donato – Joel Eriksson Ek – Luke Kunin
Marcus Foligno – Victor Rask – Ryan Hartman
Jordan Greenway

Gerry Mayhew (RW), Connor Dewar (LW), Alexander Khovanov (C) eller Nico Sturm (C) kan også blande seg inn her. Minnesota ønsker neppe at Jordan Greenway skal sitte på tribunen, så det er naturlig å tenke seg at det kommer en trade eller at Greenway eller en av de andre unge spillerne starter sesongen i farmerlaget.

Victor Rask har vært en stor skuffelse etter overgangen fra Carolina Hurricanes, men har en såpass dyr kontrakt at han vil få sjansen til å slå tilbake. Klubben håper at unge Joel Eriksson Ek skal hoppe forbi Mikko Koivu og bli en solid andresenter, slik at 36 år gamle Koivu kan settes i en mindre krevende posisjon som tredjesenter.

På backplass er bildet klarere:

Ryan Suter – Jared Spurgeon
Jonas Brodin – Matt Dumba
Nick Seeler – Greg Pateryn
Matt Bartkowski, Brad Hunt

Brennan Menell ønsker nok å rote til dette bildet. Han leverte en meget god sesong i AHL.

Scorer få mål
Forrige sesong endte Minnesota Wild sju poeng unna sluttspillplass. Bare tre lag i hele NHL scoret færre mål enn Wilds 211. Minnesota var også det nest dårligste hjemmelaget i ligaen.

Hvis trener Bruce Boudreau skal få gjort noe med dette, er han avhengig av at de eldste forwardene holder koken samtidig som de yngste tar et steg eller to fram. Mats Zuccarello vil selvfølgelig hjelpe til med dette.

Både Parise og Staal har vært gode målscorere i sine karrierer og bør passe godt sammen med kreative Zuccarello.

Det blir veldig spennende å se hvordan nordmannen vil fungere i systemet til Boudreau, som i mesteparten av karrieren har satset hardt på offensiv hockey.

I beste fall kommer Minnesota Wild til å bli et farligere offensivt lag kommende sesong. Det er mulig å se for seg det utfallet med denne forwardbesetningen. I verste fall blir veteranene dårligere, mens de unge spillerne ikke makter å utvikle seg.

Bare tiden sitter med fasitsvaret.

Framtidsutsiktene
Matthew Boldy er det største talentet i organisasjonen. Han ble tatt som nummer tolv i årets draft, etter en fenomenal sesong for USNTDP. Kommende sesong spiller han for Boston College i NCAA. Boldy er sannsynligvis NHL-moden om ett år eller senest to.

Wild har lenge ønsket å få Kirill Kaprizov over fra KHL. 22-åringen ble draftet i femte runde i 2015, og har utviklet seg til en stjerne for CSKA Moskva. Kaprizov er fast inventar i Russlands landslag, men også under kontrakt med CSKA og kommer tidligst til Nord-Amerika om ett år.

Minnesota sitter også på en annen meget spennende russer. Rettighetene til Vladislav Firstov ble sikret med 42.-valget i årets draft. Firstov er en målfarlig venstreving med et godt skudd, og har allerede begynt karrieren i Nord-Amerika. Han viste seg som en av de beste forwardene i USHL i sin første sesong utenfor Russland. Kommende sesong skal han tilbringe i NCAA, med University of Connecticut.

Ser vi bort fra denne trioen, og de unge spillerne vi allerede har nevnt lengre opp i artikkelen, ser Minnesota Wilds talentsamling tynn ut. Førsterundevalget i 2018, den svenske backen Filip Johansson, hadde en noe skuffende sesong med Leksand i Allsvenskan og blir sannsynligvis ikke mer enn en stødig toveisback i andre- eller tredjeparet i NHL.

Små vinnersjanser
Mats Zuccarello kommer til et lag som neste sesong like gjerne kan bli dårligere som det kan bli bedre, og et lag hvor framtiden ser beskjeden ut.

Sjansen for å vinne Stanley Cup med Minnesota Wild i løpet av fem år, er ytterst liten. Samtidig kan man si dette om absolutt alle lag i NHL. Det er 31 av dem og bare ett lag kan vinne per sesong. Omtrent uansett hvilket lag han hadde signert for, vil det være 90-97 prosent sjanse for at det ikke klarer å vinne Stanley Cup.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “Analyse av Mats Zuccarellos nye lag”

Legg igjen en kommentar