Analyse: Boston Bruins

NHLs beste rekke feirer en av sine mange scoringer denne sesongen. Foto: Bob DeChiara / USA Today / NTB scanpix
NHLs beste rekke feirer en av sine mange scoringer denne sesongen. Foto: Bob DeChiara / USA Today / NTB scanpix

Den beste rekka i ishockey var ikke nok for Boston Bruins i møtet med stjernegalleriet til Tampa Bay Lightning.

NEW YORK (Nitten.no): Patrice Bergeron, David Pastrnak og Brad Marchand leverte kvalitet av ypperste merke i årets Stanley Cup. Bergeron gjorde 16 poeng på 11 kamper, Pastrnak 20 poeng på 12 kamper og Marchand 17 poeng på 12 matcher.

Det er 48 poeng, det.

Ingen andre rekker har vært like effektive.

Trioen kom ikke overraskende på motstanderne, heller. Marchand gjorde 34 mål og 85 poeng på bare 68 matcher i grunnserien og ble nummer 13 i NHLs poengliga, til tross for at han spilt 14 kamper færre enn mange foran seg. Pastrnak leverte 80 poeng på 82 kamper og Bergeron 63 poeng på 64 kamper.

Suksessen deres er ingen tilfeldighet. I grunnserien fikk Boston Bruins 954 skudd på mål i spill fem mot fem mens Bergeron var på isen, og bare 700 imot. Det gir en Corsi på 57,6 prosent, noe som var nest best i hele NHL. Marchand var ikke langt bak, med 56,4 prosent, mens Pastrnak landet på 55,6 prosent.

Utrolig nok klarte de å heve dette prosenttallet i sluttspillet. Bergeron var igjen best. Boston sendte av gårde 6,5 skudd per kamp mer enn motstanderne mens han var på isen i fem mot fem (takk til Corsica Hockey for disse tallene).

Dette er rett og slett den beste rekka i NHL. Og det eneste rette stedet å starte når man skal evaluere Boston Bruins-sesongen 2017/18.

Resultat 2017/18:
Nummer to i Atlantic Division med 112 poeng på 82 kamper
Slått 1-4 i kamper av Tampa Bay Lightning i andre runde av Stanley Cup

Det positive:
Her er det mye å trekke fram! Førsterekken dominerte både i grunnserien og sluttspillet. Torey Krug leverte 59 poeng fra backplass og etablerte seg som en av de mest effektive offensive backene i ligaen. Charlie McAvoy innfridde forventningene og endte med 32 poeng på 63 matcher. Danton Heinen overrasket positivt med 47 poeng på 77 kamper og styrket dermed bredden i laget. Vi vil også legge til Kevan Miller, som leverte sin beste sesong i NHL.

Tuukka Rask leverte sin femte strake sesong med minst 30 seirer. Det er bare tre keepere i NHL som har flere seirer enn Rasks 136 de siste fire sesongene (Braden Holtby har 165, Pekka Rinne har 148 og Devan Dubnyk har 143).

Vi bør heller ikke glemme treneren, Bruce Cassidy, som gjorde en strålende jobb i sin første sesong som hovedtrener på NHL-nivå siden han fikk sparken i Washington Capitals sesongen 2003/2004.

Det negative:
Rick Nash-traden, uten tvil. Den var direkte grusom. Det visste vel alle unntatt Boston-ledelsen allerede da den ble gjennomført? Vi får håpe det. Rick Nash er ikke en dårlig hockeyspiller, tvert imot er han en meget god spiller. Han er god defensivt og kan bidra med noen poeng her og der offensivt. Det er lenge siden han var en av ligaens beste målscorere.

Boston klarte under et anfall av 2015 å betale New York Rangers et førsterundevalg i 2018, Ryan Spooner, Ryan Lindgren, Matt Beleskey og et sjuenderundevalg i 2018. Alt de fikk i retur var Nash. Det er litt formildende at Bruins fikk Rangers til å påta seg Beleskey-kontrakten, men dette er ikke noe mer enn man burde betale for eksempel Ryan Spooner for. Trekker man bort disse to spillerne, betalte Boston et førsterundevalg og et sjuenderundevalg i 2018 pluss Ryan Lindgren for Nash. Og et førsterundevalg blir som regel omgjort til en kvalitetsspiller klubben har kostnadskontroll på i åtte-ni år framover.

Spillere på vei ut av kontrakt:
Rick Nash, Riley Nash, Tim Schaller, Tommy Wingels, Brian Gionta, Nick Holden, Austin Czarnik og Anton Khudobin er UFA-er (står fritt til å forhandle med alle klubber fra 1. juli, red. anm.), mens Matt Grzelcyk og Sean Kuraly er RFA-er (uten kontrakt, men rettighetene eies av Boston).

Spillere under kontrakt neste sesong:
Patrice Bergeron, David Krejci, David Backes,Noel Acciari, Jakob Forsbacka Karlsson, Brad Marchand, Ryan Donato, Anders Björk, Jake DeBrusk, David Pastrnak, Danton Heinen, Zdeno Chara, Torey Krug, Charlie McAvoy, Adam McQuaid, Kevan Miller, Brandon Carlo, Jakub Zboril, Tuukka Rask.

Bruce Cassidy gjør en flott jobb med Boston Bruins. Foto: Dan Hamilton / USA Today / NTB scanpix
Bruce Cassidy gjør en flott jobb med Boston Bruins. Foto: Dan Hamilton / USA Today / NTB scanpix

Behov før 2018/19-sesongen:
Mer bredde bak topprekken, men det er på vei. Ryan Donato (22) imponerte på tampen av sesongen, og bør bli et fullverdig medlem av kampstallen. Anders Björk (21) har spennende ferdigheter og fikk litt erfaring. Heinen (22) og DeBrusk (21) er også spillere med utviklingspotensial. Anvendelige Riley Nash må få ny kontrakt eller erstattes.

På backsiden får Matt Grzelcyk ny kontrakt, mens Jakub Zboril, Jeremy Lauzon og Emil Johansson er unge, løfterike backer i bakhånd.

Vi forventer at Bruins signerer kontrakt med en Rask-reserve og noen etablerte forwards som kan bidra på de tre laveste rekkene.

Utsikt for neste sesong:
Boston Bruins vil kjempe i toppen og være en av utfordrerne til Stanley Cup-tittelen. Det er faktisk mer sannsynlig at laget vil øke poengfangsten enn at den reduseres.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “Analyse: Boston Bruins”

  1. Tror og håper det blir skikkelig «vår-rengjøring» i Bruins. Når man sender 3 spillere og ett 7 draft valg for 1 spiller, så sier det vel kanskje litt at de handlet i «panikk» før play-off. Men som sagt: Blir spennende å se hva som skjer.

Legg igjen en kommentar