Analyse: Buffalo Sabres

Rasmus Dahlin tar av seg kapsen for å se på logoen til Buffalo Sabres. Den svenske backen liker det han ser. Foto: Roy Kvatningen
Rasmus Dahlin tar av seg kapsen for å se på logoen til Buffalo Sabres. Den svenske backen liker det han ser. Foto: Roy Kvatningen

Rasmus Dahlin og Casey Mittelstadt skaper optimisme nord i delstaten New York.

Jason Botterill kom fra rollen som assistentmanager i Pittsburgh Penguins til sjefsstolen i Buffalo Sabres og sa umiddelbart ifra om at han ville gi spillerne en sjanse til å vise hva de kan før han tar noen store beslutninger.

Botterill holdt ord. Han gjorde ingen store spillerutskiftninger i fjor sommer. De kom denne sommeren. Evalueringsfasen er tydeligvis over.

Sabres fikk Conor Sheary for å overta Matt Hunwick fra Pittsburgh Penguins, mens trioen Tage Thompson, Patrik Berglund og Vladimir Sobotka ble hentet inn i bytte mot Ryan O¨Reilly. I tillegg har Botterill skaffet Jeff Skinner for Cliff Pu og tre draftvalg. 1. juli ble også Carter Hutton signert fra free agent-markedet.

Buffalo har også hentet to spennende spillere fra Sverige. Lawrence Pilut ble kåret til årets back i SHL forrige sesong og var en udraftet free agent. Den målfarlige vingen Victor Olofsson, som ble draftet av Sabres i sjuende runde i 2014, kommer fra 27 mål med Frölunda til Buffalo for å kjempe om en plass på venstrevingen.

Det er likevel to andre spillere som skaper de største forventningene i Buffalo nå. Klubben fikk Rasmus Dahlin med sitt førstevalg i sommerens draft. Dahlin er et av de største backtalentene verden har sett siden Bobby Orr. Det er en eksepsjonell påstand, men ekspertene er ganske samstemte om den. I tillegg er Casey Mittelstadt nå moden for NHL.

Mittelstadt er en kunstner på isen. Han har en vidunderlig teknikk og en spilleforståelse som går utenpå de aller fleste. Det er ventet at 19-åringen går rett inn som andresenter bak Jack Eichel.

Det er ikke utenkelig at Eichel – Mittelstadt på sikt kan bli det samme som Sidney Crosby – Jevgenij Malkin har vært for Pittsburgh Penguins. Det er sannsynligvis å legge lista litt for høyt, men helt utenkelig er det faktisk ikke.

Med Jeff Skinner og Conor Sheary inn som venstrevinger, mangler Buffalo bare signaturen til forrige sesongs gjennombruddsmann Sam Reinhart for å mønstre en meget konkurransedyktig topp seks på forwardsiden.

Det trengs – Buffalo var forrige sesong det eneste laget i NHL som ikke klarte å score 200 mål. Sabres stanset på 199. Med 280 baklengsmål (tredje verst) ble det en stygg målforskjell på -81.

– Vi har gjort en hel del justeringer av laget vårt, og vi er opprømte over disse endringene, og forventningsfulle når det gjelder de unge spillerne som kommer inn i gruppen vår. Nå er det viktig at spillerne tar det neste steget, sier Botterill ifølge The Athletic.

 

Spørsmålstegnet:
Hvor stor rolle vil Rasmus Dahlin få allerede i debutsesongen og hvordan takler han det? Vi er ikke i tvil om at den unge svensken kommer til å innfri forventningene i NHL, men Buffalo Sabres kastet Rasmus Ristolainen ut på dypt vann litt for tidlig og vil bli fristet til å gjøre det samme med navnebror Dahlin.

 

Resultat 2017/18:
62 poeng på 82 kamper og en klar sisteplass i hele NHL. Det ga til gjengjeld Buffalo Sabres flest lodd i lotteriet, som igjen førte til at klubben fikk Rasmus Dahlin. Dette kan derfor en gang i framtiden bli sett tilbake på en av de «beste» sesongene i klubbens historie. Hvem vet?

 

Det positive:
Se over.

 

Det negative:
Forventningspresset på spesielt Dahlin og Mittelstadt kan blir tungt å bære. Buffalo-fansen er sulteforet på seirer. Samtidig bør optimismen rundt disse supertalentene bidra til at fansen orker å være tålmodig en sesong eller to til.

 

Spillere uten kontrakt:
Sam Reinhart.

 

Mulig lagoppstilling:
Conor Sheary – Jack Eichel – Sam Reinhart, Jeff Skinner – Casey Mittelstadt – Kyle Okposo, Victor Olofsson – Patrik Berglund – Jason Pominville, Scott Wilson – Vladimir Sobotka – Tage Thompson; Marco Scandella – Rasmus Ristolainen, Rasmus Dahlin – Zach Bogosian, Brendan Guhle – Jake McCabe; Carter Hutton – Linus Ullmark.

 

Nye spillere:
Rasmus Dahlin, Jeff Skinner, Conor Sheary, Victor Olofsson, Patrik Berglund, Vladimir Sobotka, Tage Thompson, Lawrence Pilut, Carter Hutton, Scott Wedgewood

 

Utsikt for neste sesong:
Få lag klatrer fra sisteplass ett år til sluttspillplass det neste, men Colorado Avalanche gjorde det faktisk i fjor. Avs gikk fra 48 poeng i 2016/17 til 95 poeng i 2017/18. En så stor forbedring trenger ikke Buffalo Sabres, som sanket sammen 62 poeng forrige sesong. Vi har ingen problemer med å se at Buffalo skal avansere forbi Ottawa Senators, Montreal Canadiens og Detroit Red Wings, men så blir det tøffere i Atlantic-divisjonen. Buffalo vil nok i beste fall kunne konkurrere med Florida Panthers om fjerdeplassen. Det kan holde til sluttspill. Sannsynligvis må Buffalo vente en sesong til.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar