Analyse: Calgary Flames

Johnny Gaudreau og Calgary Flames kom ikke til sluttspill i 2018. Foto: Candice Ward / Reuters/ NTB scanpix

Trenerteamet er byttet ut etter den skuffende 2017/18-sesongen. Nå har spillerne ingen unnskyldninger igjen.

Anført av fremadstormende, unge spillere som Johnny Gaudreau og Sean Monahan, og et solid backkorps, var det ventet at Calgary Flames skulle bygge på sin fine 2016/17-sesong og nærme seg tittelutfordrerstatus i NHL i 2017/18.

Det skjedde ikke.

Etter å ha vunnet 45 matcher sesongen før, var det nå tilbake til midten av 30-tallet. Nærmere bestemt 37. Og 37 seirer holder ikke til sluttspill i NHL. Calgary Flames endte på femteplass i Pacific-divisjonen og ellevteplass i den vestre NHL-avdelingen.

Og trener Glen Gulutzan endte opp uten jobb i en måneds tid, før han i slutten av mai ble hentet til Edmonton Oilers som assistenttrener der.

Nå har Bill Peters overtatt treneransvaret i Calgary. Han kommer fra Carolina Hurricanes, hvor han i løpet av fire sesonger aldri kvalifiserte seg for sluttspillet.

Peters nyter likevel respekt i NHL, spesielt blant alle som har en forkjærlighet for avansert statistikk. Hans Hurricanes var ifølge Corsica Hockey nest best i hele ligaen fra 2014 til 2018 i Corsi (skuddforsøk for delt på skuddforsøk imot) med 52,45. Hurricanes var også bedre enn gjennomsnittet i forventet målprosent med 51,31.

Det er samtidig verdt å merke seg at Hurricanes var det dårligste laget i hele NHL når det gjelder redningsprosent de fire siste årene, både i spill fem-mot-fem (91,13 prosent) og totalt (89,95 prosent). Det er lett å peke på Cam Ward, Eddie Läck og Scott Darling og si at dette skyldes dårlige keepere, men det kan også være at Peters’ spillesystem ikke gagner keeperne.

Det blir derfor interessant å se hvordan Mike Smith presterer under Bill Peters. Han hadde en redningsprosent på 92,73 i spill fem-mot-fem og 91,64 totalt forrige sesong.

Uansett er det ingen tvil om at mesteparten av ansvaret for 2018/19-sesongen hviler på spillerne. Stammen i laget er intakt, selv om Dougie Hamilton og Micheal Ferland er byttet ut med Noah Hanifin og Elias Lindholm. I 2018 var det treneren som måtte gå da det ikke ble sluttspill. I 2019 er det sannsynligvis spillergruppen som må betale prisen.

 

Spørsmålstegnet:
T.J. Brodie var som 25-åring regnet som en av de mest spennende offensive backene i NHL. Han gjorde 45 poeng på 70 matcher sesongen 2015/16, som makker til Mark Giordano. Så ble Dougie Hamilton gitt rollen som høyreback i første par, mens Brodie flyttet over til venstresiden. Det resulterte i at produksjonen hans falt fra 0,64 poeng per kamp til 0,44 de neste to årene. Nå er Hamilton i Carolina Hurricanes og Brodie skal angivelig tilbake som høyreback i par med Giordano. Finner han tilbake til gammel form? Det blir spennende å se.

 

Resultat 2017/18:
Calgary Flames endte på femteplass i Pacific-divisjonen og ellevteplass i den vestre NHL-avdelingen med 84 poeng på 82 matcher. Dette var 11 poeng fra sluttspillplass.

 

Det positive:
Stammen i laget er den samme som i fjor, men manager Brad Treliving har hentet inn flere spennende spillere som han håper vil komplettere laget. Målfarlige James Neal er den største free agent-signeringen. Han har undertegnet en femårskontrakt verdt 5,75 millioner dollar per sesong.

Austin Czarnik er en spiller som over 20 lag i NHL ønsket seg, men som Calgary fikk. Han har fått en toårskontrakt etter å ha dominert i AHL. 25-åringen er liten av vekst, men er lovet en rolle i power-play og kan få et NHL-gjennombrudd i Flames. Senteren Derek Ryan er også en solid tilvekst, som spilte for Bill Peters i Carolina i fjor.

På forwardsiden ser dermed Calgary meget solid ut. Den etablerte trioen Mikael Backlund, Michael Frolik og Matthew Tkachuk kan eksempelvis utgjøre én rekke, Gaudreau, Monahan og Lindholm en annen og da kan man ha en tredje rekke med Neal, Ryan og Czarnik.

Legger man til at Flames har en rekke spennende backer i stallen, selv etter at Aam Fox forsvant i den store traden med Carolina, ser bredden ganske bra ut for Flames kommende sesong. Juuso Välimäki (19) har ambisjoner om å spille i NHL snarest mulig, Rasmus Andersson (21) virker allerede NHL-klar og Oliver Kylington (21) er neppe langt unna etter å ha fullført to hele AHL-sesonger.

Vi må jo også nevne under dette punktet at Calgary Flames draftet nordmannen Mathias Emilio Pettersen, i sjette runde under draften i Dallas, som nummer 167 totalt.

 

Det negative:
Usikkerheten er stor i Flames og dermed kan selvtilliten bli et problem i sesongstarten. Bill Peters kom aldri til sluttspill med Carolina og Calgary feilet forrige sesong. Noah Hanifin er en lovende back som tok ett steg tilbake forrige sesong, Elias Lindholm har ennå ikke innfridd forventningene som følger med et sjettevalg i draften og Brodie skal tilbake i en nøkkelrolle etter to skuffende sesonger. Hvis laget får en skjev sesongstart, kan alle disse usikkerhetsmomentene bidra til å trekke lagets mentale tilstand ned.

 

Spillere uten kontrakt:
Noah Hanifin.

 

Spillere under kontrakt neste sesong:
Johnny Gaudreau, Sean Monahan, Elias Lindholm, Matthew Tkachuk, Mikael Backlund, Michael Frolik, Austin Czarnik, Derek Ryan, James Neal, Sam Bennett, Mark Jankowski, Garnet Hathaway, Curtis Lazar, Spencer Foo, Kerby Rychel, Andrew Mangiapane, Alan Quine, Buddy Robinson, Morgan Klimchuk, Tyler Graovac, Anthony Peluso, Mark Giordano, T.J. Brodie, Noah Hanifin, Travis Hamonic, Brett Kulak, Michael Stone, Dalton Prout, Juuso Välimäki, Rasmus Andersson, Oliver Kylington, Mike Smith, Jon Gillies, David Rittich, Tyler Parsons

 

Nye spillere:
James Neal, Austin Czarnik, Derek Ryan, Alan Quine, Tyler Graovac, Buddy Robinson, Elias Lindholm, Noah Hanifin

 

Utsikt for neste sesong:
Nashville Predators og Winnipeg Jets virker selvskrevne på sluttspillplass, mens Calgary Flames er blant de 12 øvrige lagene (alle unntatt Vancouver Canucks) som alle har en relativt realistisk sjanse til å kvalifisere seg ved å lande på en av de seks siste sluttspillplassene. Det ser med andre ord åpent ut i vest.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar