Analyse: Carolina Hurricanes

Scott Darling håper å slå tilbake etter en grusom 2017/18-sesong. Foto: Ed Mulholland / Reuters / NTB scanpix

«En keeper! En keeper! Mitt kongerike for en keeper!»

Bill Peters var trener i Carolina Hurricanes i fire sesonger. I løpet av disse årene fikk fire keepere sjansen i minst 30 kamper: Cam Ward, Eddie Läck, Anton Khudobin og Scott Darling. Ingen av dem leverte en redningsprosent over 91.

I NHL var gjennomsnittlig redningsprosent forrige sesong på 91,2. Det var en liten nedgang fra 91,3 sesongen før. De to første sesongene Peters var i Hurricanes, var ligaens gjennomsnitt 91,5.

Khudobin (2014/15) har på 34 kamper hatt en redningsprosent på 90,0 og i snitt sluppet inn 2,72 mål. Läck reddet 90,1 prosent av skuddene over 34 kamper i 2015/16 og 20 i 2016/17. Ward har vært den beste av Carolina-keeperne med en redningsprosent fra 90,5 til 91.

Og Scott Darling er den verste, med stusselige 88,8. Blant de 451 keeperne som spilte minst 25 kamper forrige sesong, var Scott Darling den dårligste i NHL i redningsprosent. 44 av dem hadde også et bedre gjennomsnitt i innslupne mål per kamp enn Darlings 3,18.

Darling, som ble hentet inn på en fireårskontrakt i fjor sommer, vant bare 13 av 40 kamper i sin første sesong i klubben.

Poenget her er at Carolina Hurricanes under hele trenerperioden til Bill Peters måtte leve med et keeperspill som er dårligere enn gjennomsnittet i NHL.

Dette spørsmålet må derfor stilles: Er det svake keeperspillet i Carolina et resultat av dårlige keepere eller en spillestil som ikke beskytter målet godt nok?

Svaret får vi kanskje aldri.

– I hodet mitt kan det ikke gå verre. Jeg startet svakt og det festet seg i hjernen min. Du har lyst til å utgjøre en forskjell umiddelbart som ny, men jeg begynte å stresse og det er litt som kvikksand; jo hardere du kjemper, jo fortere synker du, sier Scott Darling ifølge Newsobserver.com.

Nå har Rod Brind’Amour overtatt som trener.

Samtidig skal Scott Darling ha jobbet hardt for å komme bedre forberedt til den nye sesongen, både fysisk og mentalt, skriver The Athletic.

Petr Mrazek er hentet inn for å være backup. Han er et kapittel for seg selv. Mrazek var regnet som et av de største keepertalentene i verden for noen få år siden, men skal etter det Nitten.no hører ha slitt med holdningsproblemer og gjort seg upopulær blant trenere og medspillere. Dette kan forklare hvorfor Detroit Red Wings valgte å beskytte Jimmy Howard i stedet for Mrazek under ekspansjonsdraften i fjor.

Hvis Scott Darling spiller 50 kamper og leverer en gjennomsnittlig redningsprosent på 91,2, vil det innebære drøyt 30 baklengsmål færre for Carolina. Det kan være nok til å gjøre Hurricanes til et sluttspillslag.

 

Spørsmålstegnet:
Keeperspillet er det store spørsmålstegnet, men det har vi allerede adressert. Et annet stort spørsmålstegn er hvordan den nye klubbledelsen vil fungere. Tom Dundon er en utradisjonell eier som blander seg aktiv inn i den daglige driften av klubben. Han ville heller ikke betale markedspris for en ny manager eller en ny trener. Dermed ble Don Waddell manager (han jobbet allerede i Carolina, i administrasjonen) og Rod Brind’Amour trener (han var assistent og utviklingstrener).

Det å betale markedspris er i seg selv ikke et mål, selvfølgelig. Kompetanse er målet. Hvis Waddell og Brind’Amour er kompetente nok i sine stillinger, er ikke dette et problem for Carolina. Denne duoen vet også at eieren kommer til å blande seg inn i beslutningene de tar. Det gjør dem – muligens – rustet til å takle denne litt uvanlige delen av jobben.

 

Resultat 2017/18:
Tiendeplass i den østre avdelingen med 83 poeng på 82 kamper – 14 poeng bak sluttspillplass.

 

Det positive:
Den nye ledelsen har ikke vært redd for å gjøre drastiske grep. Noah Hanifin og Elias Lindholm er tradet bort til Calgary Flames i bytte mot Dougie Hamilton og Micheal Ferland (samt spennende Adam Fox, som kommer inn etter at han er ferdig som collegespiller). Hamilton blir den nye backsjefen i Hurricanes. Han har gjort minst ti mål og 40 poeng i fire strake sesonger og scoret 17 ganger forrige sesong. Nå får han en enda større rolle enn han hadde i Flames, så det er naturlig å forvente minst 50 poeng av Hamilton den kommende sesongen.

Vi skal heller ikke glemme sommerens draft, der Carolina gjennom andrevalget fikk Andrej Svetsjnikov, en ung og målfarlig russer som kan kjempe om Calder Trophy kommende sesong og på sikt bli den offensive superstjernen laget har manglet.

Dette er kanskje å sette listen i overkant høyt, men Nitten.no blir ikke overrasket dersom det viser seg at Svetsjnikov allerede i debutsesongen er den beste forwarden i Carolina Hurricanes.

Carolina får også inn den superspennende senteren Martin Necas nå. Han er også en forhåndskandidat til Calder Trophy.

 

Det negative:
Målfarlige Jeff Skinner er også byttet bort. Det er uvisst hvorfor Skinner måtte bort, men ettersom det verserte rykter om en Skinner-trade i månedsvis, er det tydelig at han ikke lenger var ønsket i Raleigh.

– Vi følte at vi måtte forandre noe i kulturen vår. Dette var det rette tidspunktet for oss, for å gå videre og samtidig gi Jeff en ny start i Buffalo, forklarte Waddell ifølge Sportsnet etterpå.

Skinner er bare 26 år, men har allerede scoret 204 mål i NHL. Carolina ga ham bort i bytte mot vingen Cliff Pu (20) og tre draftvalg.

Vi får også nevne at Victor Rask har hatt et alvorlig kjøkkenuhell og kuttet to fingre så alvorlig at han er ute av spill i flere måneder.

 

Spillere uten kontrakt:
Ingen.

 

Mulig lagoppstilling:
Sebastian Aho – Teuvo Teräväinen – Andrej Svetsjnikov
Micheal Ferland – Jordan Staal – Justin Williams
Valentin Zykov – Martin Necas – Saku Mäenalanen
Brock McGinn – Jordan Martinook – Phil Di Giuseppe
Jaccob Slavin – Dougie Hamilton
Calvin De Haan – Justin Faulk
Trevor van Riemsdyk – Brett Pesce
Scott Darling – Petr Mrazek

 

Nye spillere:
Petr Mrazek, Calvin De Haan, Saku Mäenalainen, Micheal Ferland, Dougie Hamilton, Andrej Svetsjnikov

 

Utsikt for neste sesong:
Carolina Hurricanes har slitt i Metropolitan-divisjonen i årevis, mens den har vært kanskje den beste i NHL. Nå er New York Rangers i en gjenoppbyggingsfase, New York Islanders har mistet kaptein John Tavares, New Jersey Devils er alltid overkommelig, Columbus Blue Jackets mister trolig både Artemi Panarin og Sergej Bobrovski og Washington Capitals har trolig en liten «hangover» etter Stanley Cup-triumfen. Vi tror derfor at Carolina Hurricanes tar en plass i sluttspillet kommende sesong.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar