Analyse: Chicago Blackhawks

Jonathan Toews (til venstre) og Brent Seabrook er nøkkelspillere for Chicago Blackhawks’ håp om å returnere til sluttspillet. Foto: Jayne Kamin-oncea / Reuters / NTB scanpix

Eks-mesterne falt fra 109 til 76 poeng på ett år. Kan Chicago Blackhawks slå tilbake i 2018/19?

La oss ta det viktigste og mest positive for oss nordmenn først: Andreas Martinsen har alle muligheter til å etablere seg i NHL-stallen til Chicago Blackhawks kommende sesong. 28-åringen gjorde et godt inntrykk i de ni matchene han fikk på tampen av forrige sesong.

Martinsen gjorde også 28 poeng på 64 kamper i AHL, samt 5 poeng på 13 sluttspillkamper da Rockford IceHogs spilte seg til semifinale i Calder Cup.

– Chicago-ledelsen sier at de har vært imponert over det jeg har prestert i år, og spesielt måten jeg har taklet å tilbringe en «hel» sesong i AHL. Og hvis jeg spiller sånn som jeg gjorde i år, og spesielt i sluttspillet, så har jeg en plass på laget. Det er også det jeg føler selv, det ligger i mine egne hender, sa Martinsen til Nitten.no tidligere i år.

– Kommer jeg på camp i september og spiller som jeg kan, så spiller jeg for Blackhawks neste sesong. Så da er det bare å lade opp, og sørge for at man er klar, og bare kjøre på når det endelig begynner igjen! konstaterte den norske landslagsspilleren.

Chicago Blackhawks ser ut til å entre 2018/19-sesongen med et topptungt lag. Patrick Kane, Jonathan Toews, Brandon Saad og Alex DeBrincat skal stå for mesteparten av sjanseskapingen, forhåpentlig med assistanse fra Dylan Sikura og Nick Schmaltz.

Bak disse seks spillerne ser det nokså åpent ut. Artem Anisimov blir trolig tredjesenter, men resten av plassene i tredje- og fjerderekkene er «up for grabs».

 

Spørsmålstegnet:
Vi kommer ikke utenom Corey Crawford her. Stjernekeeperen, som har vunnet Stanley Cup to ganger med Blackhawks og VM-gull med Canada én gang, sliter med svimmelhet og har gjort det i mange måneder. Han spilte bare 28 kamper forrige sesong, mot normalt mellom 55 og 60, men i disse 28 kampene holdt han en redningsprosent på 92,9 og slapp bare inn 2,27 mål per kamp. Disse tallene står i skarp kontrast til forrige sesongs back-up Anton Forsbergs 90,8 og 2,97.

 

Resultat 2017/18:
76 poeng og sisteplass i Central-divisjonen. Fallet på 33 poeng fra en sesong til den neste, er det største fallet for Blackhawks siden laget gikk fra 104 poeng i 1982/83 til 68 poeng i 1983/84.

 

Det positive:
I Nick Schmaltz, Alex DeBrincat og Dylan Sikura har Blackhawks en ung og meget talentfull trio. Det kan meget vel være at nøkkelen til suksess kommende sesong ligger her. Hvis alle tre spiller opp mot forventningene, har trener Joel Quenneville trolig to meget gode offensive rekker.

Ellers sies det at Jonathan Toews har brukt sommeren til å trene hurtighet, og at også Brent Seabrook har lagt om sommertreningen for å løfte seg fra 2017/18-sesongen. Hvis begge tar et steg i retning gammel storform, er mye gjort.

 

Det negative:
Det var ventet at den unge backen Gustav Forsling skulle etablere seg som en god NHL-spiller for godt den kommende sesongen, men han mistet innledningen på grunn av skade. Dermed havner han bakpå i forberedelsene og for en spiller i hans alder og situasjon som en i sjiktet mellom AHL og NHL er dette langt ifra ideelt.

 

Spillere uten kontrakt:
Ingen.

 

Mulig lagoppstilling:
Brandon Saad – Jonathan Toews – Dylan Sikura, Alex DeBrincat – Nick Schmaltz – Patrick Kane, Victor Ejdsell – Artem Anisimov – Andreas Martinsen, Chris Kunitz – Marcus Krüger – David Kämpf; Duncan Keith – Brent Seabrook, Erik Gustafsson – Connor Murphy, Brandon Manning – Jan Rutta; Corey Crawford, Cam Ward.

 

Nye spillere:
Chris Kunitz, Brandon Manning, Cam Ward

 

Utsikt for neste sesong:
Chicago Blackhawks ender trolig utenfor sluttspillplass, men det vil ikke være noen sensasjon om illinoislaget klatrer over streken. Central-divisjonen ser dog for tøff ut, med Nashville Predators og Winnipeg Jets som ledestjernene, unge Colorado Avalanche på oppadstigende kurve og revansjesugne St. Louis Blues og Dallas Stars som harde konkurrenter.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “Analyse: Chicago Blackhawks”

  1. Godt oppsummert. Som Lazerus skrev i sin artikkel; «one foot in the past, one foot in the future, no idea what to do in the present».

Legg igjen en kommentar