Analyse: Colorado Avalanche

Jared Bednar applauderer fansen etter at Colorados sesong er over. Anders Myrvolds tidligere klubb tapte 2-4 i kamper for Nashville Predators i første runde av sluttspillet. Foto: Isaiah J. Downing / Reuters / NTB scanpix
Jared Bednar applauderer fansen etter at Colorados sesong er over. Anders Myrvolds tidligere klubb tapte 2-4 i kamper for Nashville Predators i første runde av sluttspillet. Foto: Isaiah J. Downing / Reuters / NTB scanpix

Det ble en opptur av historiske dimensjoner for Colorado Avalanche, men hvor godt rustet er klubben til å bygge videre på suksessen?

NEW YORK (Nitten.no): Ingen lag forbedret seg så mye fra 2016/17 til 2017/18 som Colorado Avalanche, som gikk fra 48 poeng til 95 poeng på én sesong. Det er en bemerkelsesverdig forbedring på 47 poeng, noe som faktisk er den fjerde største forbedringen i historien fra én sesong til den neste av et NHL-lag.

San Jose Sharks forbedret seg med 58 poeng fra 1992/93 til 1993/94, Quebec Nordiques med 52 poeng fra 1991/92 til 1992/93 og Winnipeg Jets med 48 poeng fra 1980/81 til 1981/82. Avalanche deler fjerdeplassen med Pittsburgh Penguins, som tok 47 poeng mer in 2006/07 enn i 2005/06.

Det er mange gledelige aspekter ved Colorados framgang, og et av dem er det faktum at klubben hadde samme trener i begge disse sesongene. Til tross for at Jared Bednar styrte Avalanche til den verste poengfangsten i NHL i sin første sesong der, fikk han fortsette.

Årsaken var logisk – han hadde kommet inn som hovedtrener bare en måneds tid før sesongstart da Patrick Roy overraskende trakk seg, og dermed ikke fått tid til å forberede treningsapparatet i klubben godt nok på den hockeyen han ønsket at laget skulle spille.

Suksessen til Bednar i sesong to, kombinert med sluttspillsuksessen til Paul Maurice i Winnipeg Jets, er solide argumenter for at tålmodighet har vært undervurdert av NHL-klubbene.

Avalanche-fansens begeistring for framgangen svekkes for øvrig ikke av at alle nøkkelspillerne i klubben er unge. Nathan MacKinnon er bare 22 år og Mikko Rantanen bare 21 år. De leverte henholdsvis 97 og 84 poeng denne sesongen. MacKinnon er nå nominert til både Ted Lindsey Award (spillernes valg som årets spiller) og Hart Memorial Tropy (ligaens viktigste spiller).

Tyson Barrie gjorde også en viktig jobb som quarterback i lagets power-play, som var ligaens åttende beste med en uttelling på 21,9 prosent. Barrie leverte totalt 57 poeng, hvorav 30 kom i overtallsspill. Bare to backer i ligaen produserte mer der: Shayne Gostisbehere i Philadelphia Flyers (33) og John Carlson i Washington Capitals (32).

Barrie, MacKinnon og Rantanen var alle blant de 20 beste i ligaen i power-play-poeng.

Ingenting tyder på at denne styrken blir borte med det første. Bak Barrie har Avalanche unge, lovende og offensive backtyper som Samuel Girard, Conor Timmins og Cale Makar. Timmins er for øvrig mer enn en god offensiv back, han ble denne sesongen kåret til beste defensive back av trenerne i OHL.

Framtiden ser champagneboblende ut for Colorado Avalanche!

Tyson Barrie (nummer 4) feirer scoring sammen med Mikko Rantanen (96) og Nathan MacKinnon (29). Foto: Ron Chenoy / USA Today / Reuters / NTB scanpix
Tyson Barrie (nummer 4) feirer scoring sammen med Mikko Rantanen (96) og Nathan MacKinnon (29). Foto: Ron Chenoy / USA Today / Reuters / NTB scanpix

Resultat 2017/18:
Fjerdeplass i Central Division og åttendeplass i vestre avdeling med 95 poeng på 82 kamper. Slått 2-4 av Nashville Predators i første runde av Stanley Cup.

Det positive:
Colorado har et ungt lag og enda flere meget lovende spillere på vei opp. Semyon Varlamov (30) vil forhåpentlig by på stabilt keeperspill i mange år framover, mens Tyson Barrie (26), Erik Johnson (30), Nikita Zadorov (23), Mark Barberio (28) og sesongens kanskje største backoverraskelse, Patrik Nemeth (hvis han signerer ny kontrakt, red.anm), vil få selskap og konkurranse av stortalentene Girard, Timmins og Makar i mange år framover. Dette bør gi Avalanche en bunnsolid grunnmur.

I MacKinnon og Rantanen har klubben en vaskeekte stjerneduo. Kaptein Gabriel Landeskog er en klippe og komplementerer en av ligaens beste førsterekker. Forhåpentlig kan spillere som Alexander Kerfoot, Tyson Jost og J.T. Compher utvikle seg ytterligere.

Avalanche sitter for øvrig også på fire første-, fire andre- og fire tredjerundevalg i draften de neste tre årene. Så enda flere talenter vil komme inn.

Det negative:
Avalanche er et topptungt lag, med fenomenale spillere i førsterekken sin, men noen utfordringer lenger ned i løperrekken. Så viser oversikten til Left Wing Lock også at denverklubben bare hadde to stabile rekkekombinasjoner. Gabriel Landeskog, Nathan MacKinnon og Mikko Rantanen spilte sammen hele tiden, og det samme gjorde tredjerekken med Matt Nieto, Carl Söderberg og Blake Comeau.

J.T. Compher og Sven Andrighetto bør enten heve seg kraftig fra forrige sesong eller byttes ut. I spill fem mot fem scoret motstanderne 66 prosent av målene mens Compher var på isen og 63 prosent av målene mens Andrighetto var på isen, ifølge Corsica Hockey. I praksis resulterte dette i 14 flere mål til motstanderne enn til Avalanche mens Compher var på isen og 13 mens Andrighetto var utpå.

De fleste andre forwardene lå tilnærmet i null eller på plussiden, og ikke overraskende var Landeskog og MacKinnon best her.

Spillere på vei ut av kontrakt:
Jonathan Bernier, Andrew Hammond, Gabriel Bourque, Joe Colborne, Rocco Grimaldi og Blake Comeau er UFA-er og kan signere med hvem de vil. Matt Nieto, Nail Yakupov, Patrik Nemeth, Ryan Graves, Duncan Siemens og Spencer Martin er RFA-er og eies av Avalanche.

Spillere under kontrakt neste sesong:
Nathan MacKinnon, Gabriel Landeskog, Mikko Rantanen, Carl Söderberg, Colin Wilson, Sven Andrighetto, Alexander Kerfoot, J.T. Compher, Tyson Jost, Vladislav Kamenev, Dominic Toninato – Erik Johnson, Tyson Barrie, Nikita Zadorov, Mark Barberio, Samuel Girard, Anton Lindholm, David Warsofsky, Mark Alt – Semyon Varlamov.

Behov før 2018/19-sesongen:
Manager Joe Sakic og trener Jared Bednar trenger større bredde blant løperne sine. Dersom Nieto og Comeau forlenger, har Avalanche en første- og tredjerekke på plass. Så gjelder det å bygge en målfarlig og solid andrerekke og en fjerderekke som kan bidra med noen scoringer i ny og ne.

Klubben har godt med lønnsrom, faktisk mer enn de aller fleste i NHL. Selv hvis Comeau, Nieto og Nemeth forlenger, vil Sakic sitte med rundt 20 millioner igjen til taket dersom det øker til nærmere 80 millioner, slik man anslår. Om han får lov av eierne, da.

Utsikt for neste sesong:
Vi kan regne med at Colorado Avalanche utvikler seg ytterligere. Klubben har råd til å hente inn forsterkninger i sommer, og har dessuten ressurser til å gjøre det på flere måter enn bare gjennom free agent-markedet, enten det skulle være ønskelig å bytte bort talentfulle spillere eller høye draftvalg. Det er nok fortsatt for tidlig å regne klubben blant Stanley Cup-utfordrerne, men denverlaget bør beholde sin plass i sjiktet rett under der.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar