Analyse: Columbus Blue Jackets

Artemi Panarin. Foto: Charles Leclaire / Reuters

Ingen managere i NHL misunner Jarmo Kekäläinen, som plages av simultanhodepiner.

Kyle Dubas i Toronto Maple Leafs sliter for så vidt med å få signert en kontrakt med William Nylander, men det er et luksusproblem sammenlignet med hva Kekäläinen må håndtere.

Blåjakkenes beste utespiller, Artemi Panarin, har gitt beskjed om at han ikke blir i Columbus etter at kontrakten utløper neste sommer. Og stjernekeeperen Sergej Bobrovskij har uttalt omtrent det samme, bare i mer kryptiske vendinger i offentligheten.

Nå sitter Kekäläinen med et lag som er godt nok til å kjempe om Stanley Cup, men hvis han beholder begge hele sesongen, mister han trolig begge uten å få noe i retur.

Velger han å trade begge, er det omtrent umulig å få betalt i form av spillere på samme nåværende nivå sportslig. Mest sannsynlig får Blue Jackets unge talenter og draftvalg i retur. Altså svekkes laget på kort sikt, men tilegner seg ressurser på lang sikt.

Hvis Columbus beholder begge og vinner Stanley Cup, er Jarmo Kekäläinen et geni.

Hvis Columbus beholder begge og ryker ut før finalen, er Jarmo Kekäläinen en idiot.

Hvis Columbus trader begge og gir opp denne sesongen, kan det påvirke moralen til de gjenværende spillerne, som selvfølgelig ønsker muligheten til å vinne Stanley Cup.

Det er ikke mange positive utfall her. Bortsett fra å vinne Stanley Cup, da.

Nå går Blue Jackets inn i sesongen 2018/19 med stjernebacken Seth Jones på skadelisten, så det kan være at de sportslige resultatene i sesongstarten gjør valget enklere for klubbens finske manager. Det gjenstår å se.

Laget ser veldig solid ut ellers. Pierre-Luc Dubois tok fine steg forrige sesong og er nå etablert som førstesenter mellom Panarin og Cam Atkinson. Brandon Dubinsky har møtt opp med motivasjonen på topp og i bedre form enn på lenge, og har faktisk vært så god i oppkjøringen at han holder nykommeren Riley Nash bak seg. Dubinsky starter som tredjesenter og Nash som fjerdesenter.

Det virker heller ikke som om trener John Tortorella har slitt ut spillergruppen mentalt ennå. Han runder snart tre år som Columbus-trener. Amerikaneren fortjener egentlig ros for at han har klart å utvikle trenerstilen sin godt nok til å hevde seg bra i NHL.

 

Spørsmålstegnet:
Får Oliver Bjorkstrand sitt endelige gjennombrudd? Dansken starter som ving i andrerekka og vil få spilletid i overtall nå. Han var en fenomenal målscorer på juniornivå. Vi har derfor ventet på at det skal løsne for ham i NHL. Det kan absolutt skje denne sesongen.

 

Resultat 2017/18:
Fjerdeplass i Metropolitan-divisjonen og sjuendeplass i den østre avdelingen med 97 poeng på 82 kamper. Dette var bare ett poengs margin ned til første lag utenfor sluttspillplass. Røk ut i første runde av sluttspillet etter tap for Washington Capitals, som vant Stanley Cup.

 

Det positive:
Anthony Duclair har spilt på seg et dårlig rykte i NHL, men jobber nå hardt for å renvaske seg. Den tidligere New York Rangers-vingen aksepterte minstelønn for å få spille for den tøffeste treneren i NHL – altså Tortorella – og vise at han kan være en solid spiller i begge ender av rinken. Når han frivillig velger denne varianten framfor de mange andre tilbudene han hadde liggende foran seg på bordet, vitner det om en målbevisst mann.

 

Det negative:
Vel, situasjonen rundt Panarin og Bobrovskij er åpenbart det altoverskyggende her. Samt skaden til Seth Jones, som er omtrent umulig å erstatte.

 

Spillere uten kontrakt:
Ingen, men Artemi Panarin og Sergej Bobrovskij har signalisert at de ikke vil forlenge etter at kontraktene deres utløper i 2019.

 

Mulig lagoppstilling:
Artemi Panarin – Pierre-Luc Dubois – Cam Atkinson
Nick Foligno – Alexander Wennberg – Oliver Bjorkstrand
Boone Jenner – Brandon Dubinsky – Josh Anderson
Sonny Milano – Riley Nash – Anthony Duclair
Zach Werenski – Seth Jones
Ryan Murray – Markus Nutivaara
Gabriel Carlsson – David Savard
Sergej Bobrovskij – Joonas Korpisalo

 

Nye spillere:
Anthony Duclair, Riley Nash

 

Utsikt for neste sesong:
Hvordan 2018/19-sesongen ender for Columbus, vil nok avhenge av beslutningen til Jarmo Kekäläinen. Det er ikke utenkelig at han velge å satse for å vinne nå. I så fall bør dette mannskapet være godt nok til å komme seg til sluttspill, og godt nok til å være en reell utfordrer Stanley Cup når den tid kommer.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar