Analyse: Dallas Stars

Tyler Seguin og Jamie Benn må som vanlig levere mål dersom Dallas Stars skal få en god sesong. Foto: Gary A. Vazquez / Reuters / NTB scanpix

To unge finner kan sitte med nøkkelen til sluttspilldøra i Dallas.

Etter to strake sesonger utenfor sluttspill, kommer Dallas Stars til 2018/19-sesongen med en ny manager i form av Jim Montgomery, men ellers er mye det samme i Texas-klubben.

Jamie Benn, Tyler Seguin (med ny åtteårskontrakt i shortsen), Alexander Radulov og John Klingberg er fremdeles de største profilene. Valeri Nitsjutsjkin er tilbake fra KHL, men det er nok uklokt å tro at han skal bli noen poengmaskin i NHL. Veteranene Blake Comeau og Roman Polak er hentet inn for å gi Montgomery rutinerte valgmuligheter, mens Miro Heiskanen er den eneste nykommeren det virkelig knytter seg forventninger til.

– Jeg tror han kommer til å overraske mange rundt omkring i ligaen. Alle snakker om Rasmus Dahlin, og jeg vet hvor god Dahlin er. Jeg tror at Miro er på det nivået. Det skal bli morsomt å se om ligaen kan legge merke til en kar i Dallas like mye som de legger merke til en i Buffalo. Jeg tror at han kommer til å bli så god, sier Klingberg om Heiskanen.

Den 19 år gamle finnen ble kåret til årets back i den finske toppserien forrige sesong. Han er en ekstremt smart spiller, med fenomenale skøyteferdigheter og kan spille både på høyre- og venstreback. Det ser ut til at han vil starte sesongen i par med Stephen Johns.

Hvis Heiskanen slår til, vil det gi Dallas et etterlengtet løft.

Samtidig trenger Dallas Stars også at en annen ung finne slår igjennom nå. Julius Honka har vært omtalt som et stort talent lenge, men har aldri fått det til i NHL. Montgomery forsøker å gi 22-åringen selvtillit til å forsyne seg av offensive muligheter på isen.

Kanskje vil Montgomerys mer offensive spillesystem passe Honka bedre. Får Stars i gang ham også, ser plutselig backbesetningen ganske bra ut. Førsteparet med Esa Lindell og John Klingberg er solid, og Heiskanen og Johns har sett bra ut i sesongoppkjøringen. Marc Methot og Julius Honka ligger an til å bli tredjeparet, med Roman Polak som sjuendevalg på backen.

Polak (107 kilo) kan være et alternativ til Honka (82 kilo) i kamper mot de fysisk tøffeste lagene.

En annen sentral figur blir Jason Spezza, lagets andresenter. Den tidligere 90-poengsspilleren er blitt 35 år og leverte horrible 8 mål og 26 poeng på 78 matcher forrige sesong. Han vil trolig like seg bedre i Montgomerys system, men blir han bra nok til å gi Dallas Stars en anstendig andrerekke?

I skrivende stund ser andrerekka ut til å bli bestående av Spezza, Mattias Janmark og Blake Comeau. Det lukter ikke svidd av den.

32 år gamle Comeau kan likevel vise seg som den smarteste signeringen til Dallas i sommer. Han er ikke noe fyrverkeri offensivt og gjorde bare 34 poeng forrige sesong, men han er en fenomenal spiller i undertall. Forrige sesong spilte han nesten 200 minutter i undertall – klart mest av forwardene i Colorado Avalanche – og var sterkt bidragsytende til at Avalanche hadde det fjerde beste undertallsspillet i hele NHL. Comeau var med sine tre mål faktisk også NHLs mestscorende spiller i undertall forrige sesong.

Dallas Stars går uansett inn i 2018/19-sesongen med mange «hvis»-er. Hvis trener Jim Montgomerys systemer fungerer i NHL, hvis Heiskanen og Honka slår til, og hvis Spezza kommer tilbake på et mer normalt nivå, så kan dette bli en bra sesong.

Hvis ikke, blir det en tredje sesong på rad på utsiden av sluttspillet.

Det kan i så tilfelle bety «game over» for manager Jim Nill, som har vært manager i Stars siden 2013.

 

Spørsmålstegnet:
Nå har vi tatt for oss de største og viktigste spørsmålstegnene allerede, men hvis vi skal legge til enda ett, kan vi for eksempel spørre oss om Radek Faksa kan utvikle seg enda mer. Forrige sesong fikk han mye ros for sitt defensive spill. 2017/18 ble sånn sett et gjennombrudd for tsjekkeren som ble draftet som nummer 13 i første runde i 2012. Han gjorde 17 mål og 33 poeng forrige sesong. Klarer han å vokse ytterligere og bli en 50-poengssenter i NHL? I så fall kan Dallas kanskje klare sluttspill uten at Spezza finner tilbake til gamle høyder.

 

Resultat 2017/18:
Tiendeplass med 92 poeng på 82 kamper. Tre poeng unna sluttspill.

 

Det positive:
Treneransettelsen. Jim Montgomery var ansett som den kanskje best treneren på collegenivå og var nevnt som aktuell for New York Rangers også. Han beskrives som en moderne trener og får allerede mye ros i Dallas for sine kommunikasjonsevner og sitt puckbesittende spillesystem.

– Jeg satt i båsen og sa til et par av gutta «Jeg tror dette kan fungere», forteller Tyler Seguin til The Athletic.

– Det er nytt. Det er ferskt. Hvis jeg så dette (hos motstanderen), ville jeg ikke egentlig ha visst hvordan jeg skulle komme meg rundt det, så vi kan forhåpentlig lure noen lag, legger han til.

 

Det negative:
Mange av motstanderlagene ser forsterket ut, spesielt Calgary Flames (på plassen bak i fjor) og St. Louis Blues (på plassen foran i fjor). Nashville Predators og Winnipeg Jets er trolig i en egen klasse i Central-divisjonen, så det blir en tøff kamp om tredjeplassen i Central mellom Stars, Blues, Minnesota Wild, Colorado Avalanche og kanskje også Chicago Blackhawks. Havner man utenfor topp tre i divisjonen, er man avhengig av å ta en av de to wild card-plassene i den vestre avdelingen.

 

Spillere uten kontrakt:
Ingen.

 

Mulig lagoppstilling:
Jamie Benn – Tyler Seguin – Alexander Radulov
Mattias Janmark – Jason Spezza – Blake Comeau
Tyler Pitlick – Radek Faksa – Valeri Nitsjutsjkin
Devin Shore – Jason Dickinson – Brett Ritchie

Esa Lindell – John Klingberg
Miro Heiskanen – Stephen Johns
Marc Methot – Julius Honka

Ben Bishop – Anton Khudobin

 

Nye spillere:
Valeri Nitsjutsjkin, Blake Comeau, Anton Khudobin, Roman Polak

 

Utsikt for neste sesong:
Det blir en knallhard kamp rundt sluttspillbobla denne sesongen også. Miro Heiskanen er «the real deal», så jeg anbefaler ikke å vedde imot Stars, men ville heller ikke satt mye penger på at de skal kvalifisere seg. Dette virker 50/50.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “Analyse: Dallas Stars”

  1. Håper og tror Dallas vil overraske. Førsterekken er verdensklasse, men det er jo ingen hemmelighet at det er relativt tynt bak den. Tar de riktige spillerne steg, blir dette veldig bra!

Legg igjen en kommentar