Analyse: Detroit Red Wings

Dylan Larkin blir en nøkkelspiller i årene som kommer. Foto: Dan Hamilton / Reuters / NTB scanpix

Etter en skuffende 2017/18-sesong, kommer manager Ken Holland til 2018/19 med omtrent samme spillerstall.

Det er ikke åpenbart hva planen til Ken Holland er i disse dager. Ikke hvis man bare ser på spillerstallen i fjor og spillerstallen nå. Så vi får legge til hva Holland selv har å si:

– Temaet vårt i tiden framover er framtiden. Det er gjenreising, unge spillere, men unge spillere som kommer inn i laget når de er gode nok, ikke før, sa Holland etter at han i april signerte en toårskontrakt.

Holland har vært i Red Wings siden han kom inn som speider i 1985. Han ble deretter speidersjef, før han jobbet som assisterende manager i tre år og ble forfremmet til manager i 1997. Det har vært mange fantastiske sesonger under hans ledelse, men det begynner å bli noen år siden sist.

Detroit har hatt en god sommer. Klubbledelsen var i ekstase da Filip Zadina falt til dem i draften. I Zadina får Red Wings en ung, energisk målmaskin. Han kan muligens gå rett inn i laget.

I tillegg har Detroit forlenget kontraktene til Dylan Larkin, Anthony Mantha og Andreas Athanasiou. Disse spillerne antar man vil utgjøre kjernen i det byggeprosjektet Holland snakker om.

Ken Holland har også hentet inn Thomas Vanek og Jonathan Bernier fra free agent-markedet. Og det er her det begynner å skurre. Isolert sett er det positivt med to etablerte NHL-spillere, men hvis Detroit er i en gjenoppbyggingsfase, er det ikke bedre å synke til bunns, plukke opp skattekistene på havbunnen (også kjent som «høye draftvalg») og først stige til overflaten når skattekistene er om bord i skuta?

Planen er tydeligvis en annen i Detroit. Holland ser ut til å ønske å stille med et anstendig lag – eller middelmådig, som det heter hos fansen – inntil spillere som Larkin, Mantha og Zadina sørger for skikkelig vind i seilene.

Det er neppe en god plan.

 

Spørsmålstegnet:
Henrik Zetterberg er en av de beste spillerne i klubbens historie og fremdeles en nøkkelspiller i laget. Svensken sliter med ryggen og har gjort det i årevis. Det kan derfor være at han ikke orker å spille mer i NHL. Det vil være et stort tap for Detroit, for en bedre læremester for de unge spillerne er det vanskelig å finne – både på og utenfor isen.

 

Resultat 2017/18:
13.-plass blant 16 lag i den østre avdelingen av NHL med 73 poeng på 82 kamper. Ble nummer fem i Atlantic-divisjonen. Kom ikke til sluttspill.

 

Det positive:
Detroit har sikret seg Dylan Larkin for fem år framover, og samtidig fått to år med Mantha og Athanasiou uten å binde opp for mye lønn. Det betyr at disse spillerne i 2020 kan komme til å bli svært mye dyrere, men når vi kommer dit, vet også Detroit med sikkerhet om de er verdt det eller ikke.

Jonathan Bernier var for ti år siden ansett som en av verdens mest lovende keepere. Han har brukt lang tid på å utvikle seg, men er kanskje endelig moden for en rolle som førstekeeper. Hvis det er tilfellet, har Detroit en billig førstekeeper i tre år framover.

Det aller mest positive i sommer, var utvilsomt draften. Detroit fikk ikke bare Zadina – som burde ha gått i topp tre – med sjettevalget sitt, men fikk faktisk også Joe Veleno med 30.-valget, selv om en del eksperter hadde ham i topp 15. I tillegg ser Jonatan Berggren og Jared McIsaac ut som gode draftvalg i andre runde.

Dette trengte Detroit sårt. Talentstallen deres virket middelmådig før 2018-draften.

 

Det negative:
Red Wings har gode nok spillere til å unngå bunnen av NHL kommende sesong, men ikke gode nok spillere til å kvalifisere seg for sluttspill. Hvis Henrik Zetterberg legger opp, kan det bidra til at Detroit faller langt nok ned på tabellen til å få en fair sjanse til å vinne et topp tre-valg i 2019-draften.

Bortsett fra Filip Zadina, er det ikke lett å identifisere unggutter med stjernepotensial i Red Wings-organisasjonen. Detroit er i en ganske lik situasjon som New York Rangers. Det blir interessant å se hvilket av disse to lagene som først returnerer til utfordrerstatus.

Og hvor mange år det tar.

 

Spillere uten kontrakt:
Ingen.

Spillere under kontrakt neste sesong:
Dylan Larkin, Henrik Zetterberg, Frans Nielsen, Luke Glendening, Gustav Nyquist, Justin Abdelkader, Darren Helm, Thomas Vanek, Andreas Athanasiou, Tyler Bertuzzi, Martin Frk, Anthony Mantha, Luke Witkowski, Filip Zadina, Michael Rasmussen, Jevgenij Svetsjnikov, Chris Terry, Mike Green, Danny DeKeyser, Niklas Kronwall, Jonathan Ericsson, Trevor Daley, Nick Jensen, Filip Hronek, Dennis Cholowski, Joe Hicketts, Jimmy Howard, Jonathan Bernier

 

Nye spillere:
Thomas Vanek, Jonathan Bernier, Chris Terry, Filip Zadina

 

Utsikt for neste sesong:
Detroit kommer ikke til sluttspill.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar