Analyse: Edmonton Oilers

Connor McDavid. Foto: David W. Cerny / Reuters / NTB scanpix

«Alle» tror at Edmonton Oilers vil løfte seg og bli et sluttspillag igjen. Er det egentlig realistisk?

Det meste handler selvfølgelig om Connor McDavid i Edmonton Oilers. 21-åringen startet i sommer å spille under sin nye kontrakt, som er verdt 103 millioner norske kroner per sesong (12,5 millioner dollar) og gjelder de neste åtte årene.

Hvis Edmonton Oilers skal kvalifisere seg for sluttspill kommende sesong, må Connor McDavid leve opp til denne kontrakten. Han må være en av de beste spillerne i verden.

Problemet er at han var den beste spilleren i verden også forrige sesong. Hvor mye bedre kan han egentlig bli? Sesongen 2017/18 leverte han 41 mål og 108 poeng på 82 kamper. Han har gjort mer enn ett poeng i snitt per kamp i alle sine tre NHL-sesonger. De andre spillerne i ligaen har kåret ham til NHLs beste spiller to år på rad.

Edmonton Oilers spiller i stillehavsdivisjonen Pacific sammen med blant andre fjorårsfinalist Vegas Golden Knights, som nylig forsterket laget med Max Pacioretty, og med San Jose Sharks, som denne uka forsterket laget med Erik Karlsson. Los Angeles Kings har forsterket med Ilja Kovaltsjuk. Calgary Flames har byttet ut trener og fått inn flere spennende spillere.

Edmonton har hentet inn Tobias Rieder.

Nettopp.

Vi skal ikke rakke ned på den 25 år gamle tyskeren her. Tvert imot er dette en signering som gir mening. Rieder er rask og kan forhåpentlig passe godt i rekke med McDavid, som har et tempo omtrent ingen i NHL matcher, men de to ser ikke ut til å spille sammen fra start av. Samtidig er det heller ikke til å komme fra at de andre lagene i divisjonen ser ut til å ha forbedret laget mer enn Edmonton har gjort.

Vi skal ikke glemme at den erfarne keeperen Mikko Koskinen også er hentet inn. Håpet er at han kan ta med seg storspillet fra KHL (93,7 i redningsprosent), OL (93,2) og VM (93,2) til NHL og gi Cam Talbot kamp om plassen som førstekeeper. Talbot falt fra 91,9 prosent i 2016/17 til 90,8 prosent i 2017/18, og slapp inn 0,63 mål mer per kamp forrige sesong enn i 2016/17.

Forbedringene i Oilers må likevel først og fremst komme gjennom interne løft.

Edmonton-manager Peter Chiarelli satser altså på at den eksisterende spillergruppen skal løfte seg, og det er et rimelig veddemål. Oilers har en rekke spillere i 20-25-årsalderen i stallen: Ti forwards og fire backer.

Oscar Klefbom spilte store deler av forrige sesong med en skulderskade og bør bli bedre bare igjennom å være frisk. Jesse Puljujärvi er blitt 20 år og vi tror det er sannsynlig at han slår til skikkelig nå. Pontus Åberg, Jujhar Khaira, Drake Caggiula, Ryan Strome, Ty Rattie og Darnell Nurse er andre kandidater fra fjorårets spillerstall.

I tillegg finnes det kandidater i talentpoolen også. Først og fremst Kailer Yamamoto og Evan Bouchard, som ble hentet i første runde av årets draft og trolig blir klubbens neste stjerneback. Tyler Benson, Cooper Marody og Ethan Bear er andre eksempler.

 

Spørsmålstegnet:
Klarer trener Todd McLellan å finne nok produktive vinger til å skape flere giftige rekker?

Når McDavid spiller sammen med Leon Draisaitl, er dette en fenomenal rekke uansett hvem som er tredjemann der, men det beste for Oilers på sikt er om Draisaitl kan være senter i andrerekka – slik Pittsburgh bruker Sidney Crosby og Jevgeni Malkin.

Ifølge trener Todd McLellan er planen å bruke Connor McDavid sammen med Ty Rattie og Ryan Nugent-Hopkins i sesongoppkjøringen. Ergo er planen å se om denne trioen fungerer godt nok til å brukes i grunnserien også. Dette innebærer at Ryan Strome vil få mye spilletid som tredjesenter.

Milan Lucic og Jesse Puljujärvi ser ut som de mest naturlige vingene for Draisaitl, men Lucic gjorde bare 34 poeng forrige sesong til tross for meget gunstig istid. Nå som han er blitt 30 år gammel, er det uvisst om Lucic kan komme tilbake til 60-poengsnivået han holdt i Boston i noen sesonger.

Hvis Yamamoto slår igjennom, vil det være en stor lettelse for McLellan og Chiarelli, men 2018 er antagelig et år eller to for tidlig for den lille hurtigbåten.

 

Resultat 2017/18:
Sjetteplass i Pacific-divisjonen med 78 poeng på 82 kamper. 17 poeng unna sluttspill.

 

Det positive:
Edmonton Oilers har stjerneforwards i McDavid og Draisaitl, og en kommende stjerneforward i Yamamoto, men fikk i sommer dessuten en kommende stjerneback da Evan Bouchard falt til Oilers i draften. Det er vanskelig å vite hva framtiden bringer, men det vil ikke overraske Nitten.no om Bouchard om noen år vil vise seg som den beste backen uten Dahlin i navnet i den sterke 2018-draften.

188 centimeter høye Bouchard fyller 19 år i oktober og veier allerede 89 kilo. Han er fysisk moden for NHL. Hans 25 mål og 87 poeng på 67 kamper i OHL tyder på at han ikke har mer å hente på juniornivå.

 

Det negative:
Andrej Sekera pådro seg en akillesskade i august. Den kommer under et år etter at han røk korsbåndet i kneet. En slik akillesskade tar normalt fire til sju måneder å lege, men ettersom Sekera er blitt 32 år gammel og nettopp har hatt en annen alvorlig skade, er det usikkert om han noen gang kommer tilbake på sitt gamle nivå.

 

Spillere uten kontrakt:
Darnell Nurse.

 

Mulig lagoppstilling:
Ryan Nugent-Hopkins – Connor McDavid – Ty Rattie
Milan Lucic – Leon Draisaitl – Jesse Puljujärvi
Pontus Åberg – Ryan Strome – Drake Caggiula
Jujhar Khaira – Kyle Brodziak – Tobias Rieder
Oscar Klefbom – Adam Larsson
Darnell Nurse – Matt Benning
Jakub Jerabek – Kris Russell
Cam Talbot – Mikko Koskinen

 

Nye spillere:
Tobias Rieder, Mikko Koskinen, Jakub Jerabek, Kevin Gravel

 

Utsikt for neste sesong:
Edmonton Oilers vil trolig få problemer med å kvalifisere seg for sluttspill. Vi tipper laget utenfor topp åtte i vest.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar