Analyse: Montreal Canadiens

Jesperi Kotkaniemi. Foto: Jean-Yves Ahern / Reuters / NTB scanpix

Det evige spørsmålet i Montreal Canadiens står fremdeles ubesvart.

Helt siden Marc Bergevin ble ansatt som manager i 2012, har Montreal Canadiens manglet en autentisk førstesenter. Tomas Plekanec og David Desharnais spilte begge ett hakk for høyt opp, og det var heller ikke draftet en senter i de to første rundene siden Ben Maxwell i 2006.

Seks år senere er fremdeles mangelen på en førstesenter det største problemet for Montreal Canadiens. Klubben mangler strengt tatt også en andresenter.

Alex Galchenyuk fungerte ikke godt nok som senter for Bergevins smak. Han ble tidligere i år tradet til Arizona Coyotes i bytte mot vingen Max Domi.

Akkurat som i 2012, hadde Montreal tredjevalget i draften i 2018 og brukte det på en senter. Denne gang Jesperi Kotkaniemi. Nå går Montreal Canadiens inn i sesongen 2018/19 med fire alternativer som førstesenter:

1) Bruke Kotkaniemi, selv om han bare er 18 år. Finnen er et enormt talent, og har imponert stort i sesongoppkjøringen, men er fysisk lett og vi vet jo også at i sesongoppkjøringen møter man mange juniorer og AHL-spillere. Montreals to første kamper er mot Toronto Maple Leafs og Pittsburgh Penguins, hvor 18-åringen vil møte Auston Matthews eller John Tavares og Sidney Crosby eller Jevgenij Malkin.

2) Bruke Jonathan Drouin som senter, selv om dette ble forsøkt med vekslende hell forrige sesong.

3) Omskolere Max Domi fra ving til senter.

4) Bruke Phillip Danault, en tredjesenter som brukes som andresenter i Montreal fordi klubben har et hull der.

Ingen av disse alternativene gjør oss trygge på at senterspørsmålet blir besvart i 2018/19-sesongen.

Kotkaniemi ser imidlertid så spennende ut at det er grunn til å tro at han på sikt blir en legitim førstesenter på NHL-nivå.  Gjennom traden av Max Pacioretty har Bergevin også fått inn Nick Suzuki, som har spilt ving på juniornivå de siste par årene, men som av Montreal har fått beskjed om at han skal satses på som senter. Hvis nykommeren Matthew Peca (25) etablerer seg som en solid, defensiv senter i Montreal, kan Canadiens på sikt ha en solid sentertrio i Kotkaniemi – Suzuki – Peca.

Samtidig er det all grunn til å kritisere Marc Bergevin for at vi – seks år etter at han startet i jobben – fremdeles diskuterer «hvis»-er på senterplass.

Vi bør også nevne Max Pacioretty-traden. Bergevin sendte ham til Vegas Golden Knights i bytte mot Tomas Tatar, Nick Suzuki og et andrerundevalg i 2019. Ettersom Pacioretty ønsket en lang og feit kontrakt, og Bergevin ikke ønsket å gi det til en ving som fyller 30 år i november, var en trade eneste utvei. Paciorettys kontrakt går ut sommeren 2019 og han er for verdifull til å miste uten å få noe igjen. Montreal lot Pacioretty diskutere en ny kontrakt med Vegas, og dette bidro til at Bergevin fikk såpass bra betalt.

På kort sikt svekkes Montreal kanskje av at Pacioretty er byttet ut med Tatar, men ikke hvis Pacioretty hadde produsert på det samme skuffende nivået som i fjor. På lang sikt er det grunn til å tro at Montreal forsterkes. Såpass spennende er nemlig Suzuki.

 

Spørsmålstegnet:
Senterspørsmålet er allerede stilt, men det er flere spørsmål å ta for seg i Montreal. Hvordan skal rekkene kombineres? Det er mange forwards på omtrent samme nivå i klubben, noe som gjør valgmulighetene større (men neppe bedre) i Canadiens enn i andre lag.

Jonathan Drouin fungerte brukbart som senter mellom Paul Byron og Brendan Gallagher etter nyttår. Det kan være et alternativ dersom Jesperi Kotkaniemi sendes tilbake til Finland. Det er i grunnen vanskelig å redegjøre for rekkekombinasjonene før en beslutning rundt Kotkaniemi blir tatt. Det kan drøye helt til 18-åringen har spilt ni kamper. Kontrakten hans kan «skli» ett år hvis han spiller færre enn ti matcher i grunnserien.

 

Resultat 2017/18:
28.-plass i NHL med 71 poeng på 82 kamper, hvilket landet den kanadiske storklubben på sjetteplass i Atlantic-divisjonen.

 

Det positive:
Artturi Lehkonen (23) og Charles Hudon (24) har sett friske ut i sesongoppkjøringen. Hvis de to vingene får sine gjennombrudd denne sesongen, er det reale forsterkninger for Montreal. Det bor mye i begge to. Med full klaff kan Montreal sitte på tre ganske gode offensive rekker. I så fall er ikke sluttspill helt utenfor rekkevidde.

 

Det negative:
Shea Weber ble operert i kneet 19. juni og fikk beskjed om at det ville ta 5-6 måneder før han kunne returnere på sin vante backplass. Stjernebacken er kanskje ikke klar før jul. Han kan selvfølgelig ikke erstattes.

 

Spillere uten kontrakt:
Ingen.

 

Mulig lagoppstilling:
Jonathan Drouin – Jesperi Kotkaniemi – Brendan Gallagher
Max Domi – Phillip Danault – Tomas Tatar
Charles Hudon – Matthew Peca – Artturi Lehkonen
Paul Byron – Tomas Plekanec – Joel Armia
Karl Alzner – Shea Weber
Jordie Benn – Jeff Petry
Victor Mete – Noah Juulsen
Carey Price – Antti Niemi

 

Nye spillere:
Jesperi Kotkaniemi, Tomas Tatar, Max Domi, Matthew Peca. Nick Suzuki, Xavier Ouellet, Tomas Plekanec, Kenny Agostino, Michael Chaput

 

Utsikt for neste sesong:
Uten Shea Weber blir det vanskelig for Montreal Canadiens å få en god sesongstart. Det går sannsynligvis mot en ny sesong uten sluttspillhockey i Bell Center.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar