Analyse: New York Islanders

John Tavares er borte. Nå må Islanders klare seg uten stjernesenteren. Foto: Brad Penner / Reuters / NTB scanpix

Selv om John Tavares forsvant uten å gi Islanders noe i retur, finnes det lyspunkter i klubben.

Islanders-eier Scott Malkin nektet angivelig manager Garth Snow å trade John Tavares før overgangsvinduet stengte forrige sesong. Det er i så fall vanskelig å klandre Snow for at stjernesenteren forsvant uten at Islanders fikk noe i retur. Uansett hvor skylden ligger, er det ingen tvil om at New York Islanders for eksempel kunne ha fått et par meget talentfulle spillere (ett av dem som et førsterundevalg i 2018-draften) i bytte dersom klubben hadde tradet Tavares.

I stedet gikk han gratis til Toronto Maple Leafs 1. juli.

Det betyr at New York Islanders blir latterliggjort, selvfølgelig. Det betyr også at et framover er Mathew Barzal som motstanderlagene kommer til å fokusere på. Calder Trophy-vinneren imponerte forrige sesong, da Tavares spilte mot første backpar hver kveld. Det blir spennende å se hvor leken Barzal klarer å være når dette blir hans jobb.

Sammen med Josh Bailey, Jordan Eberle og Anders Lee er det Barzal som får hovedansvaret med å produsere målpoeng. Bak denne kvartetten ser det ganske tynt ut. I nåtiden.

Framtiden ser nemlig ganske lovende ut.

Lou Lamoriello er hentet inn som manager og president, og hans første grep var å snappe opp Stanley Cup-vinner Barry Trotz som trener. Dette bør legge fundamentet for videre utvikling. I tillegg fikk Islanders inn flere meget spennende spillere gjennom draften i Dallas.

Oliver Wahlstrom og Noah Dobson ble valgt som nummer elleve og tolv i første runde, mens Bode Wilde og Ruslan Isjakov ble sikret i andre runde.

Free agent-signeringene til Lamoriello ser jo også ut som plassvarmere. Leo Komarov, Valtteri Filppula, Tom Kühnhackl, Ross Johnston og Robin Lehner er ikke akkurat nøkkelspillere. Tanken er nok at Islanders skal ta seg tid til å være et svakt NHL-lag lenge nok til å samle opp nok store talenter i draftene som kommer til at klubben i løpet av 3-5 år er en tittelutfordrer.

Det er kanskje kjedelig for fansen, men det er slik vinnerlag bygges i det moderne NHL.

Spørsmålstegnet:
Josh Ho-Sang har NHL-ferdigheter og kan bli en nøkkelspiller, men klarer han å takle den gammeldagse manageren Lou Lamoriello, som liker munnkurver og misliker skjeggvekst og … vel … levende vesener generelt?

 

Resultat 2017/18:
Nummer sju i Metropolitan-divisjonen og nummer elleve i den østre avdelingen med 80 poeng på 82 matcher – men best i New York City!

 

Det positive:
Islanders ser endelig ut som et lag med en klar plan: Gjenoppbygging. Det finnes allerede bra med løfterike talenter i organisasjonen. Spørsmålet er hvor mange som slår ut i full blomst. Eller kommer til NHL i det hele tatt. Hvis Ilja Sorokin kommer fra NHL, kan han bli den førstekeeperen laget så sårt trenger. Hvis Noah Dobson, Bode Wilde, Sebastian Aho, Devon Toews og Ryan Pulock lever opp til forventningene, ser det snart bra ut på backsiden. Og det skal være mulig å bygge flere gode forwardrekker med utgangspunkt i Barzal, Bailey, Ho-Sang, Anthony Beauvillier og Wahlstrom, spesielt dersom både Anders Lee og Jordan Eberle forlenger kontraktene sine utover kommende sesong.

 

Det negative:
Når John Tavares kan forsvinne som free agent, er det ingenting som tilsier at ikke Eberle og Lee vil følge etter. Islanders har endelig fått klarhet i arenasituasjonen, etter at klubben 20. desember i fjor fikk tillatelse til å starte byggingen av en arena i Belmont Park i Elmont på Long Island, men det vil ta flere år før arenaen står klar til bruk. De neste tre sesongene skal Islanders spille hjemmekampene sine i Barclay’s Center i Brooklyn og i Nassau Coliseum på Long Island. Dette er neppe forlokkende for de beste free agent-spillerne, hvilket betyr at laget må bygges opp via byttehandler og draftene.

 

Spillere uten kontrakt:
Ingen.

 

Spillere under kontrakt neste sesong:
Mathew Barzal, Valtteri Filppula, Brock Nelson, Casey Cizikas, Jan Kovar, Andrew Ladd, Anders Lee, Matt Martin, Ross Johnston, Anthony Beauvillier, Jordan Eberle, Josh Bailey, Cal Clutterbuck, Leo Komarov, Tom Kühnhackl, Johnny Boychuk, Nick Leddy, Thomas Hickey, Ryan Pulock, Adam Pelech, Scott Mayfield, Devon Toews, Sebastian Aho, Thomas Greiss, Robin Lehner.

 

Nye spillere:
Leo Komarov, Matt Martin, Valtteri Filppula, Jan Kovar, Ross Johnston, Robin Lehner

Utsikt for neste sesong:
New York Islanders kommer ikke til sluttspill, og vil trolig undersøke muligheten for å trade bort noen etablerte spillere for å få høye draftvalg i 2019.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar