Analyse: New York Rangers

New York Rangers jobber fremdeles med grunnmuren i byggingen av sitt nye storlag.

Merk: Analysene av NHL-lagene er en artikkelserie som fortsetter gjennom sommeren. Les tidligere analyser her.

Kong Henrik Lundqvist har tre sesonger igjen av sin sjuårskontrakt med New York Rangers som har en totalverdi på 59,5 millioner dollar. Det er lite som tyder på at han kommer til å få spille en Stanley Cup-finale igjen før denne kontrakten er fullført.

Rangers har som kjent startet en «rebuild», en gjenreising av klubben som tittelkandidat, og dette prosjektet er fremdeles i startfasen.

I Lundqvist har manhattanlaget fremdeles en meget solid keeper, men backbesetningen foran ham er ung, uferdig og heller ikke spesielt talentfull. Tony DeAngelo, John Gilmour og Neal Pionk er tre av de mest løfterike, men viste ikke nok forrige sesong til at det er sannsynlig at de er en del av brikkene når puslespillet er ferdig.

Derfor bør også neste sesong først og fremst handle om å tilegne seg flere draftvalg og flere unge, lovende spillere. New York Rangers har ikke nok av dem, helt enkelt.

I sommer overrasket Rangers ved å bruke sitt førstevalg i draften, nummer ni totalt, på russeren Vitali Kravtsov i stedet for amerikaneren Oliver Wahlstrom og backene Evan Bouchard og Noah Dobson. Kravtsov skal spille i KHL kommende sesong, men planen er at han flytter til Nord-Amerika sommeren 2019.

Sjefsspeider Gordie Clark har lagt hodet på blokka med valget av Kravtsov. Ettersom byrivalen New York Islanders tok Wahlstrom med det neste valget i draften, vil disse to spillerne bli sammenlignet i mange år framover.

I fjorårets draft ser det ut til at Rangers traff godt med sine to førsterundevalg – Filip Chytil og Lias Andersson, som begge fikk en smakebit av NHL forrige sesong. Den nye treneren, David Quinn, håper også å få fart på NHL-karrieren til Pavel Butsjnevitsj, som fremdeles bare er 23 år gammel.

Dette er spillerne som Rangers håper å bygge laget rundt i årene som kommer. I tillegg har Rangers selvfølgelig andre kompetente forwards, som Mats Zuccarello, Mika Zibanejad, Chris Kreider, Jesper Fast og Kevin Hayes, hvis de blir værende under byggeprosjektet.

Resultat 2017/18:
Sisteplass i Metropolitan-divisjonen med 77 poeng på 82 kamper, noe som holdt til tolvteplass i den østre avdelingen av NHL. Kvalifiserte seg dermed ikke for sluttspillet.

Det positive:
New York Rangers-ledelsen innså underveis i forrige sesong at laget ikke lenger var godt nok til å kjempe om Stanley Cup-tittelen. Det har gitt klubben flere interessante talenter ekstra, gjennom byttehandler hvor Gorton har fått draftvalg og unge, lovende spillere som Libor Hajek, Ryan Lindgren og Brett Howden.

Gorton og president Glen Sather fortjener også ros for å se at Alain Vigneault ikke er den optimale treneren for en klubb som skal bygge opp talenter. Han ble dermed sagt opp, mens David Quinn er hentet inn fra collegenivå, hvor en viktig del av trenergjerningen hans var nettopp det å utvikle unge spillere.

Henrik Lundqvist gir laget en sjanse til å vinne en hvilken som helst kamp, men det er fortsatt mye arbeid som gjenstår her. Spesielt på backplass.

Rangers har nemlig mange lovende forwards. Vi skal ikke glemme at de hentet inn to spennende, udraftede vinger som Michael Lindqvist (23) og Ville Meskanen (22) nå i sommer. Raske Ty Ronning (20) – som gjorde 61 mål på 70 matcher i WHL forrige sesong – er også en spiller som har potensial. Alle disse tre spillerne er målfarlige typer.

Det negative:
Rangers mangler de virkelig store talentene, altså typer som i framtiden kan matche spillere som Auston Matthews, Nico Hischier og Patrik Laine.

Nettopp dette er det mest negative her. Mangelen på virkelig store talenter. Filip Chytil er kanskje i den kategorien. Rangers-ledelsen mener at Vitali Kravtsov definitivt er det. Vi får se.

Mangelen på supertalenter og den svake backbesetningen gjør sitt til at vi tror dette byggeprosjektet kommer til å ta flere år.

Spillere på vei ut av kontrakt:
Brady Skjei, Ryan Spooner og Kevin Hayes mangler kontrakt for kommende sesong, men alle tre eies fremdeles av New York Rangers. Vladislav Namestnikov fikk en toårskontrakt verdt fire millioner dollar, mens Jimmy Vesey fikk to år til 2,275 millioner dollar.

Neste sommer går kontraktene til Mats Zuccarello og Pavel Butsjnevitsj ut.

Spillere under kontrakt neste sesong:
Mika Zibanejad, Filip Chytil, Kevin Hayes, Lias Andersson, Peter Holland, Bo Nieves, Vladislav Namestnikov, Chris Kreider, Jimmy Vesey, Vinnie Lettieri, Mats Zuccarello, Jesper Fast, Pavel Butsjnevitsj, Cody McLeod, Michael Lindqvist, Ville Meskanen, Brett Howden, Ryan Lindgren, Libor Hajek, Chris Bigras, Kevin Shattenkirk, Marc Staal, Brendan Smith, Neal Pionk, Rob O’Gara, Anthony DeAngelo, Fredrik Claesson, Steven Kampfer, John Gilmour, Henrik Lundqvist, Alexander Georgijev.

Behov før 2018/19-sesongen:
Flere høye draftvalg og unge, lovende spillere – og ikke minst at så mange som mulig av de talentene de har skaffet seg, faktisk slår til. Det virker som om planen er å bruke både Filip Chytil og Lias Andersson i NHL kommende sesong. Begge er gode nok til å spille på det nivået, men spørsmålet er om dette er det beste for deres langsiktige utvikling.

Utsikt for neste sesong:
New York Rangers kommer ikke til sluttspill neste sesong.

Les også: Hvor raskt kan New York Rangers komme tilbake i toppsjiktet?

Les flere saker fra Nitten.no om New York Rangers her.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar