Analyse: Pittsburgh Penguins

Patric Hörnqvist (72), Sidney Crosby (87) og Jevgenij Malkin (71) feirer scoring. Foto: Don Wright / Reuters / NTB scanpix
Patric Hörnqvist (72), Sidney Crosby (87) og Jevgenij Malkin (71) feirer scoring. Foto: Don Wright / Reuters / NTB scanpix

Drømmen om en trippeltriumf ble brutalt stanset av Washington Capitals, men Pittsburgh Penguins har et godt utgangspunkt for å returnere til tronen neste sesong.

NEW YORK (Nitten.no): Sidney Crosby viste i sluttspillet at han fremdeles er på topp som ishockeyspiller. Han og Jake Guentzel bar Pittsburgh Penguins forbi Philadelphia Flyers, og de to sørget også for å gi Washington Capitals en tøff match i andre runde.

Middelmådig keeperspill av Matt Murray og enten skadde eller formsvake nøkkelspillere som Jevgenij Malkin, Phil Kessel og Kris Letang ble skjebnesvangert for Mike Sullivans lag.

Normalt skal det være en fordel for et NHL-lag å ha sin best betalte back i lagoppstillingen, men for Penguins har de siste to sesongene vært unormale på dette området. Laget vant Stanley Cup i fjor uten Letang, som var skadd og ikke spilte etter 21. februar. Denne sesongen var han med i hele sluttspillet, men presterte langt unna det nivået man kan forvente.

Hans personlige feil ble direkte utslagsgivende i kamp fem mot Washington Capitals, som til slutt gikk forbi Penguins med 4-2-seier totalt i andre runde.

Letang var ikke den eneste skuffelsen i årets sluttspill. Kessel var en belastning defensivt og bidro ikke nok offensivt. Han endte med ett fattig mål på tolv kamper, etter at han i grunnserien briljerte med hele 34 mål og 92 poeng.

Samtidig klarte ikke Murray å gjenta storspillet fra våren 2016 og 2017. I tillegg levde ikke Derrick Brassard opp til forventningene etter at han kom i en trade fra Ottawa Senators via Vegas Golden Knights.

Dermed ble det for tynt for et lag som ga fra seg Ian Cole før trade deadline. Blant backene var han en av lederne i garderoben, og den som mer enn noen gikk eksemplarisk foran med selvoppofrende blokkeringer.

Grunnlaget er likevel godt foran neste sesong. Manager Jim Rutherford har allerede kunngjort at Daniel Sprong vil være i NHL hele neste sesong, hvilket gjør at han sitter på en høyreving til overs, noe han kan bruke for å skaffe Penguins en forsterkning på backplass.

Det tok tre sluttspill før Mike Sullivan omsider måtte se seg slått i en kampserie som trener for Pittsburgh Penguins. Foto: Geoff Burke / Reuters / NTB scanpix
Det tok tre sluttspill før Mike Sullivan omsider måtte se seg slått i en kampserie som trener for Pittsburgh Penguins. Foto: Geoff Burke / Reuters / NTB scanpix

Resultat 2017/18:
Nummer to i Metropolitan Division med 100 poeng på 82 kamper
Slått 2-4 i kamper av Washington Capitals i andre runde av Stanley Cup

Det positive:
Jake Guentzel er nevnt. Han var ikke så fremtredende i grunnserien som man kanskje kunne vente, men han var tidvis dominerende i sluttspillet og toppet poengligaen etter to runder med 21 poeng. Brian Dumoulin etablerte seg som lagets beste back og må nå regnes blant ligaens beste toveisbacker. Han er bare 26 år gammel og har en kontrakt verdt 4,1 millioner dollar fram til 2023.

Olli Määttä løftet seg nærmere det nivået han holdt i debutsesongen. Riley Sheahan imponerte i sin rolle som fjerdesenter. Og manager Rutherford utførte et ran i Dallas, hvor han fikk med seg Jamie Oleksiak som utbytte.

Det negative:
Matt Hunwick-kontrakten viste seg å være akkurat så grusom som ventet. 32-åringen holder vel strengt tatt ikke NHL-nivå, men har en kontrakt verdt 2,25 millioner dollar som løper i ytterligere to sesonger. Den kontrakten blir ikke Penguins kvitt uten å betale for det.

Derick Brassard fant seg ikke til rette i Pittsburgh etter flyturen fra Ottawa Senators. Det kan skyldes at han trengte tid til å gjøre seg kjent med spillemønsteret, at han slet med skade, en kombinasjon av dette, eller helt enkelt at han ikke passer inn i Penguins-stilen.

Conor Sheary inngikk en treårskontrakt verdt tre millioner dollar i fjor sommer, men levde ikke opp til den solide fjorårssesongen. Poengfangsten falt fra 53 til 30, og i sluttspillet bidro han bare med to assists på tolv kamper. Forfremmelsen til Sprong tyder på at Sheary kan bli tradet i sommer.

Matt Murray hadde en tung sesong, noe man selvfølgelig har forståelse for, med tanke på at han mistet sin far underveis. Penguins håper at han får tilbake den formen som førte til at Marc-Andre Fleury ble sendt til Vegas, men kan bli fristet til å hente inn en rimelig veterankeeper som har potensial til å utfordre Murray, hvis problemet viser seg å være at han trenger en konkurrent for å heve nivået sitt.

Spillere på vei ut av kontrakt:
Riley Sheahan, Dominik Simon, Bryan Rust, Tom Kuhnhackl, Daniel Sprong, Jamie Oleksiak og Tristan Jarry er alle RFA-er (uten kontrakt, men rettighetene eies av klubben). Carter Rowney er UFA (står fritt til å forhandle med alle klubber fra 1. juli). Det er sannsynlig at alle RFA-ene får tilbud om ny kontrakt.

Spillere under kontrakt neste sesong:
Sidney Crosby, Jevgenij Malkin, Derick Brassard, Jake Guentzel, Carl Hagelin, Zach Aston-Reese, Conor Sheary, Phil Kessel, Patric Hörnqvist, Kris Letang, Justin Schultz, Brian Dumoulin, Olli Määttä, Matt Humwick, Chad Ruhwedel, Matt Murray, Casey DeSmith.

Behov før 2018/19-sesongen:
I Crosby, Malkin, Brassard og Sheahan har klubben en senterrekke få eller ingen lag i ligaen kan matche. På høyresiden er det trangt, med Hörnqvist, Kessel, Sprong og Rust som kandidater til de tre øverste rekkene og Tom Kuhnhackl som en naturlig fjerderekkeving. Venstresiden er tynnere, men Guentzel har funnet sin plass ved siden av Crosby og Hagelin fungerer strålende i rekke med Malkin. Sheary – Brassard – Sprong er en spennende tredjerekke på papiret, men trolig for defensivt suspekt til å se dagens lys.

Jim Rutherford kommer nok til å trade i sommer. Sheary kan forsvinne. Kessel kan forsvinne. Brassard kan forsvinne. Det spekuleres i at også Hagelin kan bli tradet, ettersom han er på vei inn i siste år av sin kontrakt på fire millioner dollar, men hans enorme hurtighet er en viktig del av identiteten som ga Penguins to Stanley Cup-triumfer på rad. Nå som andre lag har innhentet hurtigheten til pingvinene, virker det uklokt å sende Hagelin på dør og bli et tregere lag.

Utsikt for neste sesong:
Pittsburgh Penguins får en rimelig lang sommerferie, for første gang på tre år, og vil stille til neste sesongstart som et uthvilt og sultent lag. Soleklar tittelutfordrer i 2018/19.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “Analyse: Pittsburgh Penguins”

  1. Greit med analyse av Pens, men hvorfor ikke ta for seg lagene som er igjen av sluttspillet? Analyse av Pens er vel mer naturlig etter endt sesong.

Legg igjen en kommentar