Analyse: San Jose Sharks

San Jose Sharks røk ut i andre runde av årets sluttspill, men var i finalen for bare to år siden. Foto: Stan Szeto / Reuters / NTB scanpix
San Jose Sharks røk ut i andre runde av årets sluttspill, men var i finalen for bare to år siden. Foto: Stan Szeto / Reuters / NTB scanpix

Ett navn og én dato – 1. juli – kan utgjøre en gedigen forskjell i San Jose Sharks kommende sesong.

NEW YORK (Nitten.no): John Tavares. Det er navnet. Det er spilleren San Jose Sharks angivelig ønsker å signere når free agent-markedet åpner 1. juli.

Sharks er selvfølgelig ikke alene om å ha denne ambisjonen. Hans nåværende klubb, New York Islanders, vil garantert tilby 27-åringen å plusse solid på hans nåværende lønn på seks millioner dollar per sesong. St. Louis Blues skal også være meget interessert i førstesenteren, som gjorde 84 poeng på 82 matcher for Islanders sesongen 2017/18.

Tavares er kjent som en lojal person, men selv Tom Lund hadde nok vurdert et klubbskifte i Lillestrøm dersom romeriksklubben hadde opptrådt like uorganisert som Islanders.

Manager Doug Wilson er nødt til å være kreativ for å få plass til Tavares under lønnstaket, men så er også Tavares verdt å jobbe for. Han har gjort 272 mål og 621 poeng på 669 kamper for et lag som sjelden er å se i sluttspillet.

Wilson bør også forsøke å komme til enighet med Evander Kane om en kontrakt. Den tidligere Buffalo Sabres-vingen leverte ni mål og 14 poeng på 17 matcher etter overgangen i vinter, og fulgte opp med fire mål og fem poeng på ni sluttspillmatcher. Han passet godt inn i Sharks-laget.

Dette San Jose-laget har behov for nettopp målscorende vinger. Sesongen 2017/18 var Tomas Hertl den eneste vingen med over 45 poeng (han hadde 46) og bare Hertl og Timo Meier (21 mål og 36 poeng) passerte 20 scoringer.

Hertls kontrakt er også fullført 1. juli, men tsjekkeren er «restricted» og bør ikke koste fryktelig mye mer neste sesong enn han gjorde denne, altså tre millioner dollar. Vel, prosentmessig blir det nok en ganske solid økning. Et sted rundt 4-4,5 millioner virker sannsynlig.

Joe Thornton kan gjøre jobben betydelig enklere for Wilson, hvis han aksepterer et markant lønnskutt. Veteransenterens kontrakt på åtte millioner dollar utløpet uansett i sommer. Med tanke på hvor gjerne han vil vinne en Stanley Cup, vil det ikke overraske oss om han signerer for halvparten nå.

Resultat 2017/18:
Tredjeplass i Pacific Division med 100 poeng på 82 kamper, som holdt til sjetteplass i den vestre avdelingen i NHL. Slått 2-4 av Vegas Golden Knight i andre runde av Stanley Cup.

Det positive:
Tomas Hertl tok et skritt i riktig retning og er blitt en verdifull spiller, om enn ikke den offensive dynamoen Sharks håpte å få med sitt 17.-valg totalt i 2012-draften. Joonas Donskoi markerte seg også positivt, med 32 poeng på 66 matcher. Nevnte Evander Kane var en fin tilvekst, og Kevin Labanc bidro med 29 assists på 77 kamper. Det er noe å bygge på her. Vi har jo ennå ikke nevnt de tre stjerneforwardene Joe Thornton, Joe Pavelski og Logan Couture. Timo Meier og Marcus Sörensen viste også positive takter, iallfall tidvis. Hvis Doug Wilson klarer å legge John Tavares til denne spillergruppen, begynner haiene å se sterke ut.

Defensivt er laget stabilt. Brent Burns og Marc-Edouard Vlasic er stjernene, men også Justin Braun, Brenden Dillon, Joakim Ryan og Tim Heed har kontrakter på plass for minst én sesong til. Det gjelder Paul Martin også, men han blir trolig tradet eller kjøpt ut. Sharks trenger lønnsrommet som kan skapes ved å bli kvitt alt eller mesteparten av Martins lønn på 4,85 millioner dollar.

Martin Jones og Aaron Dell bør fungere bra som målvaktsduo neste sesong. Dell er god nok til å vikariere for Jones dersom sistnevnte er skadet eller ute av form.

Det negative:
Stjernene i dette laget befinner seg på feil side av 30-tallet. Burns er blitt 33 år, Vlasic 31, Pavelski fyller 34 i sommer og Joe Thornton blir 39 i juli. Selv Logan Couture er blitt 29 år. I en liga hvor Pittsburgh Penguins har vunnet Stanley Cup to ganger med sin hurtighet som et av sine viktigste våpen, og hvor Vegas Golden Knights og Winnipeg Jets følger samme oppskrift denne våren, ser ikke Sharks ut til å være bygd for suksess. De beste spillerne i dette laget er likevel såpass gode at man ikke bør avfeie dem, spesielt ikke om Tavares skulle takke ja i sommer.

Det er ikke mange spennende navn i farmerlaget til Sharks, heller, etter at Jeremy Roy pådro seg enda en kneskade, men gledelig nok for oss nordmenn ser Rudolf Balcers ut til å kunne bli en god NHL-spiller. Den norsktalende latvieren vi kjenner fra Stavanger Oilers, leverte 23 mål og 48 poeng i sin første AHL-sesong, og har i skrivende stund fem poeng på seks kamper i A-VM. Han spiller kanskje fast i NHL allerede kommende sesong.

I tillegg er det lov å ha håp om at Jayden Halbgewachs skal utvikle seg til en NHL-profil. Han signerte med Sharks etter å ha gjort 70 mål og 129 poeng på 72 kamper i WHL denne sesongen. Før eventuelle Sharks-fans kjøper champagne, får vi legge til at han gjorde dette som 20/21-åring og følgelig var eldre enn de aller, aller fleste i denne juniorligaen.

Spillere på vei ut av kontrakt:
Joe Thornton, Evander Kane, Joel Ward, Jannik Hansen og Eric Fehr er UFA-er og kan signere med hvem de vil. Hansen har allerede gjort det klart at han skifter klubb. Hertl og Chris Tierney er RFA-er og eies av Sharks. De to vil nok totalt koste San Jose 3-4 millioner dollar mer per sesong neste sesong enn de gjorde denne.

Spillere under kontrakt neste sesong:
Logan Couture, Joe Pavelski, Melker Karlsson, Mikke Bødker, Joonas Donskoi, Dylan Gambrell, Timo Meier, Maxim Letunov, Kevin Labanc, Marcus Sörensen, Barclay Goodrow, Rudolf Balcers – Brent Burns, Paul Martin, Marc-Edouard Vlasic, Justin Braun, Brenden Dillon, Joakim Ryan, Tim Heed – Aaron Dell, Martin Jones.

Behov før 2018/19-sesongen:
Sharks trenger først og fremst at spillere som Hertl, Meier og Labanc fortsetter å utvikle seg, slik at de kan påta seg en større del av ansvaret for klubbens målproduksjon. Eller at Balcers, Gambrell eller Halbgewachs kan gjøre det. I tillegg bør signering av Evander Kane hjelpe.

Utsikt for neste sesong:
San Jose Sharks bør kvalifisere seg for sluttspillet også neste sesong, og vil helt sikkert ha ambisjoner om å vinne Stanley Cup, men vil ikke kunne kategoriseres som en av favorittene til å klare det.

OPPDATERING: Sharks fikk ikke John Tavares, men har tradet til seg Erik Karlsson. Dette løfter Sharks opp til favorittsjiktet i NHL.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

2 Replies to “Analyse: San Jose Sharks”

Legg igjen en kommentar