Analyse: St. Louis Blues

St. Louis Blues kan få mye å juble for kommende sesong. Foto: Billy Hurst / Reuters / NTB scanpix

Hvis du leter etter en outsider til Stanley Cup-tittelen, kan du avslutte jakten her.

Skepsis og St. Louis Blues har spasert hånd i hånd de siste årene, men i sommer tok St. Louis ut skilsmisse. Blues har bestemt seg for å gå i en annen retning – rett mot Stanley Cup.

Kritikerne vil påpeke at missourilaget ikke kan vinne Stanley Cup med Jake Allen som keeper. Hans 90,6 i redningsprosent og 2,75 innslupne mål per kamp forrige sesong vitner til kritikernes fordel. Samtidig er det verdt å merke seg at Allen leverte 93,5 og 1,96 over elleve matcher sist St. Louis spilte sluttspillhockey – så sent som i 2017.

En revansjesugen Jake Allen kan holde.

Han kommer til å få noen måneder på å vise at han er bedre enn han var i fjor. Hvis han ikke klarer å overbevise Doug Armstrong, sitter manageren med flere ess i ermet.

Det ene esset er Ville Husso, 23-åringen som VM-debuterte for Finland i Danmark. Han imponerte i AHL forrige sesong og kan stå foran et NHL-gjennombrudd. At Chad Johnson er hentet inn som keeper foran denne sesongen, er kun for å ha en back-up for Allen i NHL mens Husso får mer spilletid i AHL. Hvis Jake Allen svikter, kommer Ville Husso til å få sjansen.

Det andre esset til Armstrong er talentbeholdningen til St. Louis Blues, som talentspeider Corey Pronman i The Athletic vurderer som den tredje beste talentbeholdningen i hele NHL. Andre managere i NHL vil kaste seg over sjansen til å skaffe laget sitt store talenter som Jordan Kyrou, Klim Kostin og Dominik Bokk.

Dersom det blir nødvendig, kan Armstrong åpne Manager-Tinder og bla igjennom tilgjengelige keepere. I Columbus Blue Jackets virker Sergej Bobrovsky innstilt på et klubbskifte. Colorado Avalanche ser ut til å ha en Semyon Varlamov til overs. Detroit kan lokke med Jimmy Howard.

Lønnstaket er derfor en større utfordring enn keeperspillet til Jake Allen. Hvis St. Louis Blues skal hente inn en keeper Bobrovsky, som tjener 6,2 millioner dollar, må tilsvarende lønn sendes motsatt vei. Dette kan imidlertid løses ved for eksempel å sende med Allen og Carl Gunnarsson, som ser ut til å bli sjette- eller sjuendeback denne sesongen.

Ser vi bort fra keeperplassen, mønstrer St. Louis Blues et rimelig komplett lag.

Kaptein Alex Pietrangelo er en av NHLs beste backer, og en av få i ligaen som kan holde Colton Parayko nede i andreparet. Vince Dunn imponerte såpass i debutsesongen at veteranen Jay Bouwmeester fort kan bli henvist til tredje backpar nå. Backbesetningen til St. Louis må være blant de ti beste i NHL, kanskje til og med topp fem.

På forwardsiden ser det like solid ut. Stanley Cup-vinnere må ha en superstjerne eller to, og Blues har en kandidat i Vladimir Tarasenko. Jaden Schwartz kan muligens hoppe opp på dette trinnet, han også. Og takket være grepene til Armstrong i sommer, kan trener Mike Yeo sende utpå to førsterekker, samt solide tredje- og fjerderekker (se mulig lagoppstilling lenger ned).

Jake Allen i duell med Andreas Martinsen i Chicago Blackhawks. Foto: Jeff Curry / Reuters / NTB scanpix

Spørsmålstegnet:
Robby Fabbri. 22-åringen røk korsbåndet i venstre kne to ganger på sju måneder. Det kunne ha tatt knekken på karrieren til andre mennesker, men ikke Fabbri. Iallfall ikke ennå. Hans reaksjon var å flytte til Toronto for å trene med mannen bak BioSteel – Matt Nichol – etter at korsbåndet røk for andre gang, fordi han følte at han kunne gjøre rekonvalesensen bedre enn han gjorde da det røk første gang.

Hvis kroppen hans holder og det tidligere førsterundevalget ikke har samlet for mye rust, får St. Louis tilbake en eksplosiv og teknisk sterk venstreving som kan skape problemer for en hvilken som helst back.

 

Resultat 2017/18:
Niendeplass i vestre avdeling – ett poeng unna sluttspill – med 94 poeng på 82 kamper.

 

Det positive:
Bredden i hele organisasjonen. Det er egentlig ingen spillere eller posisjoner som er uerstattelige for Blues, kanskje med unntak av målfarlige Vladimir Tarasenko. En skade på denne russeren vil bli merkbart, men bortsett fra ham, tåler dette St. Louis-laget skader selv på sine beste spillere. Det er det vel nesten ingen lag i NHL som kan si.

Supertalentene Robert Thomas, Jordan Kyrou og Klim Kostin kan også, med litt medvind, seile fram som virkningsfulle NHL-forwards utover i sesongen.

 

Det negative:
Kampprogrammet. St. Louis Blues har ikke spesielt mange back-to-back-kamper (kamper to dager på rad), men missourilaget har ifølge The Athletic fire kamper som vil være deres sjette kamp på ni dager. Dette er beintøft! Blånotene vil dessuten ti ganger oftere være et slitne laget enn det uthvilte laget kommende sesong.

Blues tilhører dessuten den knalltøffe Central-divisjonen, som forrige sesong var eneste divisjon med seks lag som endte med over 90 poeng. Det betyr flere kamper mot tøff motstand. St. Louis skal møte Winnipeg Jets og Nashville Predators – nummer én og to i grunnserien forrige sesong – hele ni ganger.

 

Spillere uten kontrakt:
Ingen.

 

Mulig lagoppstilling:
Jaden Schwartz – Brayden Schenn – David Perron
Patrick Maroon – Ryan O’Reilly – Vladimir Tarasenko
Robby Fabbri – Tyler Bozak – Alexander Steen
Ivan Barbasjev – Robert Thomas – Dmitrij Jaskin

Joel Edmundson – Alex Pietrangelo
Vince Dunn – Colton Parayko
Jay Bouwmeester – Robert Bortuzzo

Jake Allen – Chad Johnson – Ville Husso

 

Nye spillere:
Tyler Bozak, David Perron, Ryan O’Reilly, Patrick Maroon, Chad Johnson, Jordan Nolan

 

Utsikt for neste sesong:
Doug Armstrong skuffet nok spillerne i St. Louis da han tradet Paul Stastny før trade deadline forrige sesong. Blues-manageren følte ikke at spillerstallen var god nok til å ha en reell sjanse til å få drikke av bøtta til Lord Stanley. I sommer har Armstrong mer enn gjort opp for seg. Blues er en av overgangsvinnerne med signeringer som Bozak, Perron, Maroon, samt O’Reilly-traden.

St. Louis bør klare å komme seg til sluttspill, og når man først kommer så langt, er alt mulig. Dette laget bør regnes som en titteloutsider i 2018/19.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar