Analyse: St. Louis Blues

Brayden Schenn og Vladimir Tarasenko måtte se sluttspillet fra TV-stolen i 2018. Foto: Billy Hurst / Reuters / NTB scanpix

Denne sesongen får vi de første glimtene av stortalentene som skal hjelpe St. Louis Blues til topps.

Robert Thomas (19), Jordan Kyrou (20), Dominik Bokk (18) og Klim Kostin (19) er de fire største talentene i St. Louis Blues, ifølge The Athletics talentspeider Corey Pronman. Han rangerer Thomas som «elite», Kyrou og Bokk som «high-end» og Kostin som «veldig bra» på talentskalaen sin.

Robert Thomas og Jordan Kyrou dominerte juniorligaen OHL forrige sesong, med henholdsvis 107 poeng på 70 kamper og 113 poeng på 68 kamper (tallene inkluderer sluttspillet).

Nå er spørsmålet hva de kan utrette i NHL. Og hvor fort de etablerer seg der.

Blues-manager Doug Armstrong har luftet muligheten for at Robert Thomas kan være førstesenter fra nyttår av. Det legger lista fryktelig høyt. Armstrong har også forsøkt å dempe disse forventningene i ettertid, ved å snakke om at de unge stortalentene må få tid på seg.

St. Louis har jo dessuten hentet inn flere veteraner i sommer. Ryan O’Reilly kom fra Buffalo Sabres via en stor trade, mens Patrick Maroon og David Perron ble signert som free agents. Dette skyver stortalentene lenger ned på tavla. Og det er nok sunt.

– Når jeg ser på våre unge spillere akkurat nå, så har Thomas aldri spilt en NHL-kamp, Kyrou aldri spilt en NHL-kamp og Kostin aldri spilt en NHL-kamp, så vi ønsker å ha erfarne spillere. Etter min mening kommer spillere med under 50 NHL-kamper til å lære og utvikle seg, men hvis du har fem-seks av dem kommer laget ditt også til å ende sesongen med rundt 60 poeng, sier Armstrong til The Athletic.

Thomas starter muligens som fjerdesenter eller på vingen, mens det antas at Kyrou og Kostin starter sesongen i farmerlaget i AHL. Dominik Bokk fortalte til Nitten.no tidligere i år at han planlegger å spille en sesong til i Växjö Lakers i Sverige.

 

Spørsmålstegnet:
Hvor god blir Robby Fabbri etter to alvorlige kneskader på rad? 22-åringen, som ble draftet i første runde i 2014, spilte ingen kamper forrige sesong og bare 51 før det. Han hadde et stort potensial, men nå er uvissheten stor. Én leddbåndskade i kneet er ingen spøk. To på rad er karrieretruende.

 

Resultat 2017/18:
St. Louis Blues endte som nummer fem i Central-divisjonen med 94 poeng på 82 kamper. Det holdt ikke til sluttspill, ettersom Colorado Avalanche knep den siste wild card-plassen med 95 poeng.

 

Det positive:
Bredden i stallen er fenomenal nå, både takket være at stortalentene nærmer seg NHL-klare og at Armstrong hentet inn flere veteraner i sommer. Spesielt på den viktige senterplassen ser Blues sterkere ut enn på mange år. Ryan O’Reilly og Tyler Bozak er defensivt ansvarlige spillere som også bidrar offensivt. Brayden Schenn har god kjemi med Jaden Schwartz, hvilket gjør at vi trolig får se O¨Reilly sammen med Vladimir Tarasenko. Så skal også Patrick Maroon og David Perron inn her, forhåpentlig sammen med Robby Fabbri.

Hvis vi får se Robert Thomas, Jordan Kyrou eller Klim Kostin i offensive roller i Blues kommende sesong, er det fordi de holder et skyhøyt nivå, sine aldrer tatt i betraktning.

 

Det negative:
Selv om senterbredden er fenomenal, mangler missourilaget fortsatt ledestjernen. John Tavares sto på ønskelisten til Blues, men Blues sto ikke på ønskelisten til Tavares, så den sjansen glapp i sommer. Håpet er altså at Robert Thomas på sikt skal fylle dette tomrommet.

Vi må også nevne at Jake Allen har vært ustabil i rollen som førstekeeper. Det er ventet at han vil bli utfordret av Ville Husso snart, men inntil finnen er moden for den oppgaven, får Chad Johnson rollen som back-up til Allen.

 

Spillere uten kontrakt:
Ingen.

 

Mulig lagoppstilling:
Patrick Maroon – Ryan O’Reilly – Vladimir Tarasenko, Jaden Schwartz – Brayden Schenn – David Perron, Robby Fabbri – Tyler Bozak – Alexander Steen, Nikita Sosjnikov – Robert Thomas – Dimitrij Jaskin; Joel Edmundson – Alex Pietrangelo, Vince Dunn– Colton Parayko, Jay Bouwmeester – Robert Bortuzzo; Jake Allen, Chad Johnson (Ville Husso)

 

Nye spillere:
Ryan O’Reilly, Tyler Bozak, David Perron, Patrick Maroon, Robert Thomas, Jordan Kyrou, Klim Kostin, Chad Johnson

 

Utsikt for neste sesong:
Central-divisjonen er vidåpen. St. Louis Blues var ett poeng unna sluttspill i fjor, og ser såpass mye sterkere ut nå at det er naturlig å tenke at dette er et sluttspillag. Samtidig har flere av lagene bak også forsterket. Det er vel bare Nashville Predators og Winnipeg Jets som virker selvskrevne blant sluttspillagene i vest akkurat nå.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar