Analyse: Tampa Bay Lightning

Foto: Bob Dechiara / Reuters / NTB scanpix

Semifinaletapet tynger spillerne i Tampa Bay Lightning, men er revansjelyst nok til komme seg over de to siste hindrene? Klubbledelsen satser på akkurat det.

Hvis du mener at Tampa Bay Lightning hadde et sterkt nok lag til å slå Washington Capitals i semifinalen av forrige sesongs Stanley Cup-sluttspill, og et sterkt nok lag til å ta Vegas Golden Knights i finalen, har du sannsynligvis rett i det.

I hockey er marginene små.

Derfor er det ikke urimelig at klubbledelsen i Tampa Bay Lightning går inn i sesongen 2018/19 med samme mannskap som avsluttet 2017/18.

Problemet er at mange av konkurrentene på papiret ser sterkere ut. Toronto Maple Leafs har fått John Tavares, San Jose Sharks har hentet inn Erik Karlsson, Pittsburgh Penguins har fått etterlengtet hvile og en restituert Kris Letang og Vegas har byttet ut David Perron og James Neal med Paul Stastny og Max Pacioretty.

Lightning har fått inn Danick Martel (23). Han med fire kamper i NHL og null poeng. Han kom via waivers.

Dette kan virke merkelig, men Tampa Bay Lightning har et solid fundament. Blant forwardene i stallen er det bare én spiller som har passert 30 (Ryan Callahan er 33). Her er det altså rimelig å forvente positiv utvikling, iallfall hos enkelte.

Når du dessuten har Nikita Kutsjerov, Steven Stamkos, Victor Hedman og Andrej Vasilevskij til disposisjon, kan du vinne over et hvilket som helst lag på en hvilken som helst dag.

Vi forventer iallfall at Tampa Bay Lightning kommer til å kjempe om Stanley Cup-tittelen denne sesongen også, selv om laget får knallhard motstand i Atlantic-divisjonen av Toronto Maple Leafs, Boston Bruins og kanskje også Florida Panthers.

Det bør nevnes at Steve Yzerman har trukket seg fra managerjobben, og overlatt den til sin assistent Julien BriseBois. Yzerman har gjort en fremragende jobb i Tampa Bay Lightning, men BriseBois har vært hans assistent helt siden Yzerman kom fra Detroit i 2010, så dette skiftet kommer trolig til å gå ganske smertefritt.

 

Spørsmålstegnet:
Makter Mikhail Sergatsjev å ta det neste steget allerede nå? Det forventes at han blir en toppback i NHL, og hvis han er moden før tøffere matching og flere minutter, og samtidig klarer å øke sin offensive produksjon uten at det går på bekostning av defensiv trygghet, vil det være en nydelig bonus for dette laget.

 

Resultat 2017/18:
Tampa Bay vant både Atlantic-divisjonen og den østre avdelingen med sine 113 poeng på 82 kamper. Lightning røk ut i avdelingsfinalen mot Washington Capitals, som deretter beseiret Vegas Golden Knights i Stanley Cup-finalen.

 

Det positive:
Spillerne i Lightning, og spesielt Kutsjerov, var svært skuffet etter tapet for Washington. Det å se Capitals løfte pokalen bare noen dager senere, var nok et rimelig motiverende syn på vei inn mot sommerferien. Kontinuitet kan være positivt, bare det skjer i kombinasjon med indre vekst.

 

Det negative:
Lønnstaket tilsier at Steve Yzermans erstatter Julien BriseBois vil få problemer med å beholde den samme spillerstallen forbi sommeren 2019. Akkurat nå har 12 spillere kontrakt utover 2018/19-sesongen, og disse 12 koster til sammen 66 millioner dollar. Det betyr at det er mindre enn 14 millioner igjen mer å rutte med før Lightning stanger i taket. Det holder ikke til å gi ny kontrakt til Brayden Point, Yanni Gourde og Anton Strålman, og samtidig fylle opp 23-mannsstallen med ytterligere åtte spillere.

Lightning må altså enten gå all-in denne sesongen eller forsøke å trade bort framtidige lønnskostnader uten å svekke laget sportslig her og nå.

 

Spillere uten kontrakt:
Ingen.

 

Mulig lagoppstilling:
J. T. Miller – Steven Stamkos – Nikita Kutsjerov
Ondrej Palat – Brayden Point – Tyler Johnson
Yanni Gourde – Anthony Cirelli – Mathieu Joseph
Alex Killorn – Cedric Paquette – Adam Erne
Victor Hedman – Dan Girardi
Ryan McDonagh – Anton Strålman
Brayden Coburn – Mikhail Sergatsjev
Andrej Vasilevskij – Louis Domingue

 

Nye spillere:
Danick Martel

 

Utsikt for neste sesong:
Mange tror at Toronto Maple Leafs blir laget å slå i Atlantic-divisjonen, men Tampa Bay Lightning ser ikke noe svakere ut. Kanadierne har ikke den samme kvaliteten på backplass som dette floridalaget. Sluttspillplass er bortimot garantert, men Tampa Bay bør ikke være tilfreds med annet enn å vinne Stanley Cup.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar